
اگر تازه به دنیای بهینهسازی سایت قدم گذاشتهاید قطعا با اصطلاحات تخصصی زیادی برخورد داشتهاید. در این مطلب سعی داریم به یکی از اصلیترین و پرکاربردترین آنها یعنی تگ کنونیکال بپردازیم و به این سوال که “تگ کنونیکال چیست؟” پاسخ دقیقی بدهیم. درک معنی و کاربرد تگ کنونیکال به قدری در سئو ارزشمند و مهم است که اکثر سایتها باید به آن توجه خاص داشته باشند و حتما در سایت خود از آن استفاده کنند. اینکه در مدیریت سایت از چه سیستمی استفاده میکنید در این مورد دارای اهمیت ویژه است. چنانچه از سیستم وردپرس برای مدیریت سایت استفاده میکنید مشکلی درمورد استفاده از آن نخواهید داشت؛ چراکه تگ کنونیکال توسط وردپرس کاملا پوشش داده میشود. اما سایتی که با سیستم CMG طراحی شده باید به شکل خاصی از تگ کنونیکال استفاده کند. در ادامه مفهوم تگ تکنونیکال و همینطور کاربرد و بایدها و نبایدهای استفاده از آن برای شما ارائه داده شده است. همراه ما باشید.
اگر میخواهیم به مفهوم جملهی ” تگ کنونیکال چیست؟ یا تگ کنونیکال چه ویژگی هایی دارد که در سرتیتر آورده شده برسیم باید ابتدا به شکل خلاصه با مفهوم کنونیکال (Canonical) آشنا شویم. کنونیکال به معنی متعارف و استاندارد است. در علم سئو یا دانش بهینهسازی سایت که به تماشای بهترین وبسایت در نتیجهی جستجوی شما کمک میکند، تگ کنونیکال به گوگل کمک میکند بهترین و برترین مطالب را از میان هزاران مطلب مشابه تشخیص داده و در نتیجه جستجوی شما نشان بدهد. در جهت سادهتر بیان کردن این مفهوم میتوان گفت زمانی که تگ کنونیکال (کد معروف Rel=canonical) در یک صفحه قرار گیرد، گوگل صفحهای که آدرس آن تگ شده را در صفحه نتایج جستجوی ایندکس قرار داده و اهمیت بیشتری برای آن قائل میشود.
برای اینکه مطلب بالا برای شما ملموستر شود به مثالی که آورده میشود توجه کنید. مثلا شما یک فروشگاه اینترنتی لوازم منزل دارید که وسیلهها را بر اساس حروف الفبا، ارزانترین، گرانترینها و… دسته بندی کردهاید. در میان همهی اینها در نتیجهی جستجوی گوگل، پرفروشترین آنها بالا میآید و مهمترین موضوعات محسوب میشود. در این صورت ما با انبوهی از صفحات مواجهایم که شباهت زیادی به یکدیگر دارند ولی آدرس این صفحات متفاوت از یکدیگر هستند. گاهی ممکن است این شباهتها برای گوگل مشکل ایجاد کند و نتیجهی مطلوب برای شما به همراه نداشته باشد. بهترین راه حل برای اینگونه مشکلات استفاده از تگ کنونیکال است. تگ کنونیکال با نمایش آدرسی که بیشتر مد نظر شماست، بقیهی آدرسها را حذف کرده و تنها دستهی پیشنهادی شما را در لیست ایندکس به نمایش درمیآورد.
اهمیت تگ کنونیکال در سئو
اگر دو محتوی تکراری بر روی سایت خود داشته باشید خزش برای رباتها به شدت سخت خواهد شد و در واقع آنها نمیتوانند محتوی اصلی را به درستی تشخیص دهند. در واقع برای گوگل اینکه مطالب مشابه هم نباشند اهمیت ویژهای دارد؛ چراکه همانطور که گفته شد محتوای شبیه به هم سبب سختتر شدن کار خزش رباتهای گوگل شده و رباتها ممکن است به جای ایندکس کردن مطلب مورد نظر شما به سایر مطالب و محتوای سایت شما بپردازند. لازم است بدانید در واقع رباتها دوست ندارند زمان خود را برای خزش به محتواهای یکسان در صفحات متعدد هدر دهند. تگ کنونیکال با ایجاد لینک مشخص میکند که کدام نسخه از یک صفحه باید ایندکس شود و رتبهبندی و ارزش و اعتبار به آن تعلق گیرد. البته اگر خود مدیریت سایت به این عمل دست نزند گوگل این کار را انجام میدهد. البته ممکن است مورد انتخابی گوگل با مورد پیشنهادی شما کاملا متفاوت باشد و نمیتوان در این مورد به طور کامل به گوگل اطمینان کرد.
علت وجود محتوای تکراری در سایت تحت مدیریت شما
این اتفاق امری نیست که به طور ارادی توسط یک وبمستر حرفهای صورت گیرد؛ چرا که یک متخصص در زمینه سئو امکان ندارد یک محتوای یکسان را در صفحات متفاوت قرار دهد. فاکتورهای زیر از بیشترین علل ایجاد صفحات تکراری در یک وبسایت است:
- آدرسهای چندتایی یا:Multiple -URLs آدرسهای چندتایی معمولا توسط سایتهای فروشگاهی با تغییر قیمتها و رنگ بندی و… ممکن است اتفاق بیافتد.
- آدرسهای تولید شده با Session های مختلف: این آدرسها به طور اتوماتیک توسط سیستمی که محتوای سایت را مدیریت میکند و با تغییر Session تولید میشوند.
- نسخههای HTTP,HTTPS چه با WWW و یا بدون آن در یک سایت: اگر دستورات شما مبنی بر مشابه بودن بین آدرسها به درستی انجام نگیرد این آدرسها به طور جداگانه در ایندکس بالا میآیند.
- استفاده از کلمات انگلیسی بزرگ و کوچک که در آدرسها قرار داده می شود: البته این مورد برای مرورگرها حساسیت ایجاد نمیکند اما در موتورهای جستجو این حساسیت وجود دارد.
- آدرسهایی که برای دسکتاپ قرار داده میشود باید همان آدرس برای کاربرانی که به وسیلهی موبایل وارد سایت شما میشوند هم ساخته شود؛ در غیر این صورت مشکل ایجاد میشود.
- بعضی سایتها برای پخش محتوای خود در فضای شبکههای اجتماعیURL های کوتاهتری نسبت به بقیه دارند و این مورد سبب ریدایرک نشدن آنها میشود.
اگر راجب سئو اطلاعات زیادی ندارید میتوانید به مقاله آموزش سئو سایت (https://www.tesmino.com/blog/سئوی-سایت) در سایت تسمینو مراجعه نمایید
چهار قانون مهم در اجرای تگ کنونیکال
- باید از آدرسهای کامل URL استفاده شود.
- در ساخت URL از حروف کوچک استفاده شود.
- در هر صفحهای که میسازید تنها یک تگ کنونیکال قرار دهید.
- درهنگام استفاده از SSL، از هیچ نشانی بدون SSL در تگ کنونیکال استفاده نکنید.
استفاده از تگ کنونیکال بهتر است یا ریدایرکت ۳۰۱؟
برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بدانیم که ریدایریکت چیست و انواع ریدایرکت را بشناسیم. ریدایرکت یعنی انتقال کاربران و موتورهای جستجوکننده از صفحهای به صفحهی دیگر.
انواع ریدایرکت
چهار نوع ریدایرکت وجود دارد که به طور خلاصه به آنها میپردازیم.
- ریدایرکت ۳۰۱: ریدایرکت ۳۰۱ انتقال دائمی یک URL را سبب میشود. این ریدایرکت از کدهای HTTP بوده و بین بقیهی ریدایرکتها مناسبترین نوع آن محسوب میشود.
- ریدایرکت ۳۰۲: برخی تصور میکنند این ریدایرکت مشلبه ریدایرکت۳۰۱ است اما در ریدایرکت ۳۰۲ هیچ ارزشی به آدرس ریدایرکت شده منتقل نمیشود که این خود باعث میشود استفاده از آن بسیار محدودتر از ریدایرکت ۳۰۱ باشد.
- ریدایرکت ۳۰۷: این ریدایرکت همانند ریدایرکت ۳۰۲ است، اما در عمل تفاوتهایی با آن دارد. ریدایرکت ۳۰۷ بر روی پروتکل HTTP 1.1 اجرا میشود اما اغلب خزندههای موتورهای جستجوگر با آن مانند ریدایرکت ۳۰۲ رفتار میکنند. از ریدایرکت ۳۰۷ زمانی استفاده کنید که مطمئن هستید موتور جستجوگر از پروتکل ورژن جدید HTTP 1.1 پشتیبانی میکند. اما درکل موتورهای جستجوگر با آن شبیه به ریدایرکت ۳۰۲ برخورد می کنند.
با توجه به اطلاعاتی که در مورد انواع ریدایرکتها و بهترین آنها یعنی ریدایرکت ۳۰۱ به دست آوردیم، میتوان گفت این دو تقریبا کاربردی مشابه دارند. در واقع تگ کنونیکال بیشتر زمانی استفاده میشود که در سرور سایت امکان ریدایرکت وجود ندارد. با قرار دادن تگ کنونیکال به موتور جستجو، امکان انتقال دامنه داده میشود. البته باید گفت این دو تفاوتهایی نیز دارند. مثلا استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ علاوه بر موتورهای جستجو، کاربران را نیز به صفحهی موردنظر انتقال میدهد. این در حالی است که استفاده از تگ کنونیکال سبب میشود موتور جستجو روی صفحهی تگ شده تمرکز کند اما کاربر میتواند هر دو صفحه را مشاهده کند.
سخن پایانی
و در پایان میتوان با فهمیدن این موضوع که تگ کنونیکال چیست؟ و چه کاربردی دارد، این وسیله را ابزاری قدرتمند برای بهبود و ارتقا شرایط سایت محسوب کرد و همچنین استفادهی بهجا و بهموقع از این ابزار بسیارخوب سبب میشود کارهای انتقال آدرس آسانتر صورت گیرد. امیداوریم مطالب فوق در مورد اینکه تگ کنونیکال چیست؟ مورد استفادهی شما قرارگیرد و اطلاعات شما را در این زمینه تکمیل کند.
منبع : پلتفرم توزیع و انتشار رپورتاژ آگهی تسمینو ;
سلام مقالات کاربردی بیشتر راجع به تگ کنونیکال را از کجا میشه پیدا کرد؟