

گزارش بانک مسکن مرکزی از بازار مسکن تهران در اردیبهشت امسال، گویای افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت مسکن در دو ماهه ابتدایی ۹۹ نسبت به مدت مشابه در سال ۹۷ است.
در این گزارش متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران ۱۷ میلیون تومان برآورد شده است. که نسبت به اردیبهشت سال قبل ۳۳.۹ درصد افزایش را نشان میدهد. در برخی مناطق پایتخت قیمت هر مترمربع مسکن به ۵۰ میلیون تومان هم رسیده است. البته شایان ذکر است که افزایش قیمتها، مختص پایتخت نیست. این وضعیت در روستاها و مناطق حاشیهای نیز به همین منوال است.
سازندگان مسکن یکی از عوامل رکود ترمی در بازار مسکن را سیستم بانکی میدانند که به رونق ساخت و ساز کمک چندانی نمیکند. بر همین اساس برخی کارشناسان هم معتقدند کابوس مسکن نتیجه اقدامات بانکها و شرکتهایی است که ورشکسته شدهاند، اما کامران ندری، رئیس گروه بانکداری اسلامی پژوهشکده پولی و بانکی معتقد است در این مورد نمیتوان بدون سند، اظهار نظر کرد. وی اظهار داشت که بانکها، اسناد دقیقی ارائه نمیدهند. در مجموع ایشان نظریه موجود را نه رد و نه تایید کردند.
از دیگر دلایل گرانی مسکن میتوان به کاهش تقاضا برای ساخت و ساز اشاره کرد و برای تایید این ادعا میتوان به این دلیل استناد کرد که در ۱۴ ماه اخیر، صدور جواز ساخت حدود ۵۲ درصد کاهش پیدا کرده است. از اساسیترین دلایل افزایش قیمت مسکن میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- هزینه جواز
- قیمت زمین
- قیمت مصالح
- عدم اعمال مالیات بر خانه دوم
- مهاجرت کارگران افغان
- و افزایش دستمزد
از سوی دیگر، سالهاست دولت مدعی دریافت مالیات از خانههای خالی است و هر از گاهی هم نمایندگان مجلس پیشین از اینکه باید چارهای برای مسکن مردم اندیشیده شود سخن میگفتند، اما در نهایت جز شعاری تو خالی چیزی برای مردم نماند.
این در حالی است که مسکن جزو ۴ نیاز اولیه در هر جامعه به شمار میآید و همه کشورها بر مبنای قوانین اساسی خود، ملزم به تامین آن برای شهروندانشان هستند. باید دید سیاستگذاران چه گامی برای داشتن مسکن که حق طبیعی و اولیه هر فرد است، بر میدارند.
در همین رابطه بیشتر بخوانید: تا رسیدن به یک ایران اجاره نشین دیگر چیزی نمانده!
یک نظر