باستانشناسان قدیمیترین قبر انسان در آفریقا را کشف کردند
این کشف فوقالعاده کودک سه سالهای را نشان میدهد که نزدیک به 80،000 سال پیش در خاک آرام گرفته است.

باستانشناسان در حین کار میدانی قدیمیترین قبر شناخته شده انسان در آفریقا را شناسایی کردند که بقایای کودکی را که تقریباً ۸۰۰۰۰ سال پیش با دقت در یک قبر دفن شده بود را نشان میداد.
به گزارش خبرگزاری گاردین آرایش استخوانها نشان میدهد کودک سه سالهای (که در زبان سواحیلی به نام Mtoto خوانده شده است) قبل از اینکه به آرامی در خاک گذاشته شود، پاهایش به سمت قفسه سینه جمع شده بود و به نظر میرسد در کفن پیچیده شده و سرش را روی بالش قرار داده بود. محققان استخوانهای ظریف و تخریب شده او را هنگام حفاری زمین در زیر یک تپه پناهگاهی واقع در دهانه غار Panga ya Saidi در ارتفاعات گرمسیری دشت ساحلی کنیا در فاصله ۱۰ مایلی ساحل کشف کردند.
مایکل پتراگلیا، استاد تکامل پیش از تاریخ بشر در موسسه علم تاریخ بشر ماکس پلانک در آلمان، در رابطه با این کشف تاریخی گفت:
این کشف بسیار شگفتانگیز است. قدیمیترین قبر انسان در آفریقا به ما چیزیهایی در مورد شناخت، روابط اجتماعی و رفتارهای ما نشان میدهد که امروز همه آنها برای ما بسیار آشنا هستند.
این تیم در سال ۲۰۱۳ لبه قبر و اولین تکههای استخوان را کشف کرده بود، اما وقتی دانشمندان تلاش کردند آنها را بردارند، قطعات که بسیار شکننده بودند، به خاک تبدیل شدند. طی چهار سال، محققان قبر را از بالا حفاری کردند و استخوانهای بیشتری کشف کردند، اما این مواد حتی پس از استفاده از رزین هنوز برای بازیابی بسیار ضعیف بودند.
محققان تصمیم گرفتند در اطراف آن گودالی دایره ای شکل، به عرض تقریبی ۴۰ سانتیمتر و عمق ۱۳ سانتیمتر حفاری کنند و کل قبر را در گچ قرار دهند تا با خیال راحت از زمین بلند شود. این بلوک به موزه ملی نایروبی و به یک آزمایشگاه تخصصی در اسپانیا منتقل شد و در آنجا مواد بیشتری کاوش شد و سپس با تجهیزات اشعه ایکس تصویربرداری سه بعدی از آن انجام شد.
دو دندان کوچک که در قبر پیدا شده با دندانهای هوموساپینزها مطابقت دارد و سن کودک را دو و نیم تا سه سال تخمین زدهاند. دندانهای بیشتری هنوز در فک پایین کودک وجود داشت که با ستون فقرات، دندهها و سایر استخوانهای شانه و اندام دیگر کشف شد. همچنین یک ابزار سنگی که برای تراشیدن و حکاکی به کار میرفت در اطراف قبر و در کنار دیگر ابزارهای سنگی که به نظر میرسد برای ساخت نیزه روی شاخه های چوبی قرار داده شود، پیدا شده است.
تصاویر نشان میدهد کودک را به سمت راست خود قرار دادهاند و زانوهای او را به سمت سینه جمع کردهاند. در حالی که وضعیت جمجمه نشان میدهد که سر او روی یک بالش قرار دارد. استخوانهای مفصلی مانند ستون فقرات در قبر از بین نرفته بودند و به همین دلیل محققان احتمال میدهند جسد قبل از دفن در کفن پیچیده شده باشد. طبق مطالعه منتشر شده در نیچر، قدمت استخوانها حدود ۷۸۰۰۰ سال تخمین زده شده است.

پروفسور نیکول بووین، محقق اصلی این پروژه میگوید:
انسانها، برخلاف شامپانزهها، عقاید و رسومات پیچیدهای در ارتباط با مردگان خود دارند که در میان فرهنگهای مختلف بسیار متفاوت است. بنابراین ما نمیتوانیم درباره اینکه دفن مردگان دقیقاً چه معنایی برای آنها داشته است، نتیجهگیری خاصی کنیم. اما آنچه به نظر میرسد این است که فقط یک رابطه عاطفی با مردگان وجود ندارد، بلکه مطمئناً چارچوبی برای درک و پیمایش مرگ و معنادار کردن آن وجود دارد. بر خلاف گونههای دیگر، ما سیستمهای اعتقادی کیهان شناسی داریم که به تجربه وقایعی مانند مرگ یک عزیز معنا میبخشد.
باستانشناسان قبرهای قدیمیتری نیز در خارج از آفریقا پیدا کردهاند. بقایای انسان که از مدفون شدن در غار اسخول در دامنه کوه کارمل در اسرائیل و غار قافزه در نزدیکی ناصره کشف شده است بین ۹۰ تا ۱۳۰ هزار سال قدمت دارد.
بووین در ادامه میگوید:
دفنهای اولیه در آفریقا علیرغم اینکه آفریقا زادگاه گونههای ما است، بسیار نادر است. این موضوع به طور قطع منعکس کننده تعصبات در آن زمان است. به طرز باورنکردنی نادر است که ما به چنین لحظهای از تاریخ دسترسی پیدا کنیم. دفن، ما را به یک لحظه بسیار غم انگیز باز میگرداند … لحظهای که علیرغم گذشت زمانی بسیار زیاد، میتوانیم آن را مانند یک انسان درک کنیم.