خبر ببر

دروازه کوروش در حوالی تخت جمشید کشف شد!

یادگاری از کوروش کبیر که پس از ده سال کاوش، هویدا شد

خبر کشف دروازه کوروش در حوالی تخت جمشید حسابی سر و صدا به راه انداخته است. یادگار کوروش، پادشاه محبوب دوره هخامنشیان پس از ده سال کاوش توسط تیم اکتشافی باستان شناسی متشکل از باستان شناسان ایران و ایتالیا کشف شد.

حدود ۲۵۶۰ سال پیش کوروش کبیر، پادشاه هخامنشی، با عبور از دروازه مشهور بابل که ایشتار نام دارد، این شهر پر آوازه روزگار کهن را فتح کرد. پس از آن، فرزند او، کمبوجیه، فرمانروایی بابل را بر عهده گرفت. کمی بعد کوروش تصمیم گرفت دروازه‌ای مشابه دروازه بابل در ابعادی بزرگتر از آنچه که نسخه‌ای اصلی بود، در پارسه بنا کند. خوب است بدانید موقعیت کنونی دروازه کوروش که کشف شده در سه کیلومتری شمال غرب تختگاه تخت جمشید است.

احتمالاً دلیل ساخت این دروازه اهمیت مذهبی بابل و ایجاد یک پیوند فرهنگی بوده است. ابعاد این دروازه ۳۰ در ۴۰ متر و ارتفاع تقریبی آن ۱۲ متر بوده و کریدوری در مرکز خود داشته است. بخش مرکزی آن را اتاقی مستطیلی شکل به ابعاد ۸ در ۱۲ متر تشکیل داده است. جالب است بدانید در درون این اتاق مرکزی ۴ صندلی نشیمن وجود داشته و روی این بنا پر از نماد حیوانات اسطوره‌ای و سمبل‌های اعتقادی دوره‌های تاریخی هخامنشی، عیلام و بین‌النهرین بوده است.

نکته مهمی که وجود دارد این است که کتیبه‌هایی به خط و نگارش بابلی و عیلامی در اتاق مرکزی آن وجود داشته است. حتی تحقیقات علمی نشان داده، رنگ به کار رفته در دروازه کوروش نیز مشابه رنگ آبی به کار رفته در دروازه بابل بوده است. نکته جالب توجه دیگر این است که در زمان ساخت این دروازه، هنوز بنای تخت جمشید ساخته نشده بود. این در حالی است که طی سال‌های بعد از کمبوجیه و داریوش، اسطوره‌های بابلی به تدریج از رونق افتادند. این موضوع به علاوه وقوع بلایای طبیعی چون زلزله و بروز ناهنجاری‌هایی چون غارت اموال مردم، به مرور زمان باعث از بین رفتن دروازه کورش شده است. قابل تامل است که بدانید در اوایل دوره اسلامی از آجرهای این بنا در بناهای دیگر نیز استفاده شده است.

بیشتر بخوانید
اصول طراحی اتاق مطالعه

تمام این کشفیات حاصل ده سال کاوش هیئت باستان شناسی مشترک ایرانی ایتالیایی در محوطه تل آجری است. پیش‌بینی می‌شود اسناد کشف شده اطلاعات ما درباره اوایل روزگار هخامنشی را دگرگون سازد.

همچنین بخوانید: علت مرگ کوروش کبیر چه بوده است؟

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا