کرونا در مرز بین پاندمی و اپیدمی، بند بازی میکند!

پاندمی چیست؟
به گفته سازمان بهداشت جهانی، اپیدمی شیوع گسترده، افزایش ناگهانی و غیر منتظره مبتلایان اما منطقهای یک بیماری است اما پاندمی شیوع یک بیماری در تمام جهان است که افراد زیادی را درگیر میکند. هنگامی که همه گیری یک بیماری از مرز چند قاره بگذرد به آن دنیاگیر یا پاندمی گفته میشود.
با هم مواردی از بیماریهای پاندمی در دنیا را مرور میکنیم:
- طاعون
- آبله
- آنفولانزای اسپانیایی که در آن هنگام جان یک سوم از مردم جهان را گرفت.
- سل
- آنفولانزای خوکی یا H1N1 که در سال ۲۰۰۹ شایع شد و آخرین بیماری است که سازمان بهداشت جهانی آن را یک پاندمی معرفی کردهاست.
افزایش شدید ابتلا و مرگومیر ویروس کرونا در کشورهای مختلف نگرانیها از پاندمی بودن آن را افزایش دادهاست. با این حال سخنگوی سازمان بهداشت جهانی به این ویروس پاندمی نمیگوید. او معتقد است که کرونا در وضعیت اضطراری بینالمللی قرار دارد. در این شرایط توصیه سازمان بهداشت جهانی کاهش تاثیر انتقال است. گفته میشود سازمان بهداشت جهانی به دو دلیل از واژه پاندمی برای کرونا استفاده نمیکند:
- این ویروس هنوز هم ممکن است مهار شود.
- جلوگیری از ترس بیدلیل در جهان
چه مواردی از رخ دادن یک پاندمی جلوگیری میکند؟
- فاصله گرفتن افراد از تجمعات
- تعطیل کردن مدارس، مهد کودکها، مسابقات ورزشی و اماکن کاری
- ماندن در خانه
- جلوگیری از حملونقل عمومی
- تقویت برنامههای درمانی سیستمهای بهداشتی
به گفته متخصصان اینکه کرونا در کدام دسته جای میگیرد، رویکردهای مختلف به بحران سلامت را نشان میدهد. از طرفی اپیدمی نشان دهنده محدودیت جغرافیایی انتشار ویروس است و مداخله سازمان بهداشت جهانی میتواند به توقف آن کمک کند اما پاندمی دنیا را در بر میگیرد و ممکن است جان انسانها و منابع مالی بیشتری را تحت تاثیر قرار دهد. با وجود اینکه سازمان بهداشت جهانی به کشورها توصیه کرده برای مهار این ویروس تلاش کنند و بیش از ۱۵۰ کشور درگیر هر کدام به روشی با این بیماری مقابله میکنند اما شاید جهان باید راهکار دیگری برای بیماریهای فراگیر فارغ از قرنطینه و جداسازی آنان پیدا کند!
۳ نظرها