اطلاعات‌محورپزشکی

کرونا در بدن ما چه می‌کند؟

نگاهی به حمله ویروس در بدن و عملکرد واکسن در برابر آن

کووید-۱۹ ویروسی از خانواده کرونا ویروس‌هاست. سندروم حاد تنفسی کرونا ویروس جدید، می‌تواند باعث به وجود آمدن بیماری کووید-۱۹ شود که عفونت ویروسی واگیردار است و به طور عمده ریه‌ها را مورد حمله، قرار می‌دهد و آلوده می‌کند. ویروس کرونا برای آنکه خود را تکثیر کند، باید سلول‌های زنده را آلوده کند. بیایید در این مقاله یک نگاه نزدیکتری به ماجرای کرونا ویروس جدید داشته‌ باشیم.

ژن‌های داخل ویروس حاوی اطلاعاتی هستند که به تکثیر آن کمک می‌کند. زمانی که ویروس به آلوده کردن افراد می‌پردازد، پوسته پروتئینی آن به عنوان یک لایه حفاظتی محکم، برای در امان نگه داشتن ژن‌ها کمک می‌کند. یک پوشش بیرونی به ویروس اجازه می‌دهد با غشای بیرونی، سلول‌های بدن ترکیب شود و آنها را آلوده کند. بر پوشش بیرونی ویروس نیر موادی شبیه میخ دیده می‌شود که مولکول‌های پروتئینی نام دارند. هم ویروس آنفولانزا و هم ویروس کرونای جدید از این میخ‌ها مثل یک کلید استفاده می‌کنند تا به درون سلول‌های بدن نفوذ کنند.

زمانی که شخص مبتلا به ویروس، سرفه و عطسه می‌کند…

پریز قطره‌هایی که حاوی ویروس هستند، می‌توانند وارد دهان یا بینی شخص دیگر شوند و سپس به داخل ریه‌ها نفوذ کنند. زمانی که ویروس وارد بدن می‌شود، با سلول‌های گلو، بینی یا ریه تماس پیدا می‌کنند. میخ‌های ویروس می‌توانند به مولکول گیرنده‌ای که روی غشای سالم بدن، قرار گرفته متصل شوند و به ویروس اجازه می‌دهد، وارد سلول شود.

به عنوان مثال یک ویروس آنفولانزای معمولی به درون کیسه‌ای که از غشای سلول ساخته شده، حرکت می‌کند تا به هسته سلول برسد. چون هسته سلول حاوی تمام مواد ژنتیکی سلول است، اما ویروس کرونا نیازی به وارد شدن به هسته سلول میزبان ندارد. بلکه می‌تواند به شکل مستقیم به قسمت‌هایی از سلول میزبان به نام زیبوزوم، دسترسی داشته باشد. جالب است بدانید، تمام بخش‌هایی که برای ساخت یک ویروس لازم است در زیر غشای سلولی جمع می‌شود؛ سپس یک ویروس جدید در درون غشا ساخته و از آن خارج می‌شود.

بیشتر بخوانید
بابا‌نوئل کیه و ازش چی می‌دونیم؟

علائم ذات‌الریه چگونه در بدن به وجود می‌آید؟

خب ابتدا بیایید به داخل ریه نگاهی بیندازیم. هر ریه دارای بخش‌های جداگانه‌ای به نام لوب است. در حالت عادی هنگام تنفس، هوا به شکل آزادانه در نای، نایژه، نایژک‌ها و نهایتا در کیسه‌های کوچکی حبابچه جریان پیدا می‌کنند. مجرای تنفسی در حبابچه‌ها، انعطاف پذیر هستند و زمانی که نفس می‌کشید، هر کدام از این کیسه‌ها مانند بادکنک‌های کوچک از هوا پر شده و هنگام بازدم، خالی می‌شوند.

رگ‌‍‌های خونی کوچک یا مویرگ‌ها، حبابچه‌های ریه را احاطه کرده‌اند. اکسیژن از داخل مویرگ‌ها، رد می‌شود و دی‌اکسید کربن از حبابچه‌ها خارج می‌شود. ریه‌ها نیز هنگامی که نفس را به بیرون می‌دهیم از دی‌اکسید کربن خالی می‌شوند. مجراهای تنفسی، بیشترین میکروب و جرم را از مخاطی می‌گیرند که درون نای، نایژه و نایژک‌ها را پوشانده‌اند. در یک بدن سالم، مژک‌هایی که این مجراها را پوشانده‌اند، مخاط و میکروب‌ها را به طور مستقیم و مستمر از مجاری تنفسی خارج می‌کنند.

ما به طور مستقل ممکن است، مخاط و میکروب را از طریق سرفه خارج کنیم!

به شکل طبیعی ویروس‌ها و میکروب‌هایی که از مخاط و مژک‌ها عبور کرده و به حبابچه‌های ریه وارد شده‌اند، توسط سلول‌های سیستم ایمنی بدن، مورد حمله قرار می‌گیرند، اما در صورتی که سیستم ایمنی بدن، ضعیف باشد و فرد به ویروس کرونا مبتلا شود، ویروس بر سلول‌های دفاعی غلبه می‌کند و این امر منجر به متورم شدن نایژک‌ها و حبابچه‌ها می‌شود. این تورم باعث پر شدن حبابچه‌ها از مایع می‌شود و بدن در این حالت برای دریافت اکسیژنی که نیاز دارد؛ دچار مشکل خواهد شد.

بیشتر بخوانید
بررسی اعتبار فروشگاه آنلاین | چه فروشگاه آنلاینی معتبر است؟

در این حالت فرد آلوده به ویروس ممکن است از یک ناحیه دچار ذات‌الریه شود و در صورت گسترش آلودگی، بسیازی از قسمت‌های هر دو ریه تحت تاثیر قرار بگیرد. ذات‌الریه ممکن است باعث سختی در تنوع، درد قفسه سینه، سرفه، تب و لرز، گیج شدن، سر درد و خستگی شود. ذات‌الریه همچنین می‌تواند به حالت‌های وخیم‌تری منجر شود که در آن فرد برای نفس کشیدن به یک دستگاه تنفس مصنوعی، احتیاج داشته باشد. به وجود آمدن این علائم در بدن شما به عوامل زیادی مانندسن و سال بستگی دارد.

رویکردهای ساخت واکسن کووید-۱۹

در حال حاضر، رویکردهای زیادی برای ساخت واکسن کووید-۱۹ وجود دارد. ایده اولیه مربوط به ساخت واکسنی است که ویروس‌های ضعیف شده بیماری است. این ویروس‌ها باعث ایجاد بیماری نمی‌شوند اما به اندازه‌ای قوی هستند تا سلول‌های ایمنی را به واکنش ترغیب کنند. با انجام این کار، در طول چند هفته سلول‌های ایمنی بدن، شروع به تولید پادتن می‌کنند که فقط مخصوص مقابله با ویروس کروناست. این پادتن‌ها، به ویروس می‌چسبند و از اتصال آن با سلول‌های بدن جلوگیری می‌کنند.

سیستم ایمنی بدن به پیام پادتن‌ها واکنش نشان می‌دهد، به ویروس‌ها حمله‌ور می‌شود و آنها را نابود می‌کند. بنابراین در صورتی که شما پس از تزریق واکسن، به ویروس کرونا مبتلا شوید؛ بدن شما آن را تشخیص می‌دهد و آن را نابود می‌کند. بررسی صحت عملکرد واکسن کرونا فرآیندی نسبتا طولانی است. بنابراین تا زمانی که واکسن ساخته می‌شود، در خانه بمانید تا از کسانی که آسیب‌پذیرتر هستند؛ محافظت کنیم.

در همین رابطه بیشتر بخوانید: یک واکسن کرونا امیدوارکننده نشان داد | آیا مدرنا نویددهنده‌ی روزهای بهتر است؟

بیشتر بخوانید
ووی‌تک خرسی جنگنده در کارزار جنگ جهانی که از البرز به ایتالیا رسید

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

فقط نام را وارد کنید. نیازی به ثبت ایمیل نیست.

1 × یک =

دکمه بازگشت به بالا