اطلاعات‌محورسیاسی

از کاخ مرمر که فتاح نامش را بر سر زبان‌ها انداخته چه می‌دانید؟

کاخی با هنر معماری اصیل ایرانی که این روزها سخت درگیر حواشی شده است.

سال ۱۳۱۶، لئون تادوسیان، از معماران مشهور ارمنی کشور از پایان ساخت کاخ مرمر در تقاطع خیابان‌های سپه و جاده مخصوص پهلوی خبر داد. این بنا از زیباترین بناهای معماری ایرانی است که گنبد آن با الهام از گنبد مسحد شیخ لطف‌الله اصفهان ساخته شده است.

کاخ مرمر مدتی دفتر کار و محل اقامت زمستانی رضا شاه پهلوی بود و بعد از آن، جواهرات ملی ایران از کاخ گلستان به این کاخ آورده شد. بعد از رضا شاه، این کاخ دفتر رسمی محمدرضا شاه و محل برگزاری ملاقات‌هات و دیدارهای او شد. جالب است بدانید شاه و فوزیه در کاخ مرمر زندگی می‌کردند و مراسم عقد شاه با ثریا اسفندیاری و نامزدی شاه با فرح دیبا هم در این کاخ برگزار شد. همچنین حادثه ترور ناکام محمدرضا شاه در فروردین ۱۳۴۴ هم در کاخ مرمر رخ داد. بعد از آن دفتر ویژه شاه پهلوی به کاخ صاحبقرانیه منتقل و کاخ مرمر هم به موزه پهلوی تبدیل شد. دو سال بعد و با وقوع انقلاب اسلامی، این کاخ مدتی در اختیار کمیته انقلاب و سپس قوه قضاییه قرار گرفت.

جالب توجه اینکه در میانه‌های دهه ۱۳۷۰ و پس از گذشت حدود دو دهه از انقلاب، با توجه به نیاز این بنا به مرمت، قوه قضاییه این کاخ را تخلیه کرد. از آن پس این کاخ در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت و جلسات مجمع در آنجا برگزار می‌شد. خوب است بدانید سال ۹۸ رئیس بنیاد مستضعفان از تغییر کاربری کاخ مرمر به موزه خبر داد و حتی یک بار خبرنگاران هم از این کاخ زیبا دیدن کردند. با این حال به دلیل شیوع ویروس کرونا، این بنا هنوز برای بازدید عمومی بازگشایی نشده است.

بیشتر بخوانید
پمپئو: تقریباً تمامی تحریم‌های سازمان ملل بازگشته‌اند!

آنچه اخیرا در مورد این کاخ جنجالی شده، اظهارات رئیس بنیاد درباره تخریب این بنا و از همه مهم‌تر ساخت آسانسور در آن است. شماری از خبرنگاران در این رابطه گفته‌اند که اخیرا این آسانسور را در بازدید از کاخ مرمر دیده‌اند. آسانسوری که بر اساس اطلاعات به دست آمده صرفا بین دو طبقه ایجاد شده و میراث فرهنگی می‌گوید اطلاع و اختیاری برای جلوگیری از ساخت آن نداشته است.

پرویز فتاح از ساخت سونا و جکوزی در این بنای زیبا هم خبر داده که با واکنش محمد هاشمی روبه‌رو شده است. هاشمی در این مورد خاص گفته تا زمانی که آیت‌الله هاشمی رفسنجانی در قید حیات بودند، استخری وجود نداشته و اگر بعدها ولایتی و دیگران استخری در کاخ مرمر ساخته باشند از آن بی‌خبر است. او گفته در دوران آیت‌الله یزدی اتاق خاتم کاری این بنا آبدارخانه شد که نتیجه چنین کاری طبله کردن خاتم کاری‌ها با با بخار آب بود.

محمد هاشمی همچنین در ادامه نیز گفته دو بار دفتر هاشمی و کاخ مرمر را آتش زدند و مجمع تشخیص از سازمان میراث فرهنگی درخواست کرده کاخ را مرمت کنند اما نتیجه‌ای نگرفته است. او همچنین گفته در آن ساختمان فرش‌های قیمتی هم بود که فتاح در صحبت‌های جنجالی‌اش، گزارشی از فرش‌ها نداده که بدانیم چه سرنوشتی پیدا کرده‌اند.

همچنین بخوانید: اظهارات پرویز فتاح | جنجال‌ها و واکنش‌ها

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا