ماجرای چالش عکس سیاه و سفید زنان در اینستاگرام چیست؟

اینستاگرام و توییتر هر بار برگ تازهای برای رو کردن در راستای «همسانسازی» کاربران دارند. این بار چالشی جدید در اینستاگرام روی کار آمده، چالشی که با نام چالش عکس سیاه و سفید زنان شناخته میشود. هر کسی که از این چالش «پیروی» کند باید عکس خودش را بهصورت سیاه و سفید در صفحهاش پست کند. گاهی برخی از زنانی که عکسشان را بهشکل سیاه و سفید پست میکنند در حالت بدون آرایش هستند.
اما این چالش از کجا آمده است؟ واقعیت این است که کمتر کسی درست و دقیق میداند که منشأ این چالش از کجاست. جالب آنکه چند سال پیش، در سال ۲۰۱۶، نیز چنین چالشی روی کار بود ولی دوباره پس از ۴ سال پیروی و «اطاعت» برخی از بهاصطلاح سلبریتیها از این چالش موجب شده که عدهای دیگر نیز از این چالش «اطاعت» کنند، بهطوریکه میتوان گفت اطاعت آنها نه از چالش عکس سیاه و سفید زنان بلکه از سلبریتیها است.
منشأ چالش عکس سیاه و سفید زنان
زنانی که از چالش عکس سیاه و سفید زنان پیروی میکنند و عکسشان را با جلوهی سیاه و سفید در صفحههایشان انتشار میدهند، در پایینِ عکس از هشتگِ #challengeaccepted یعنی چالش پذیرفته شد استفاده میکنند. اگر همین لحظه به اینستاگرام بروید و این هشتگ را جستوجو کنید میبینید که چندین میلیون تصویر با این هشتگ پست شدهاند. حتی برخی سلبریتیهای ایرانی نیز از این هشتگ پیروی کرده و عکسشان را بهصورت سیاه و سفید پست کردهاند.



باوجودیکه دقیق مشخص نیست منشأ این چالش کجاست، عمدتاً گفته میشود معنا و هدف این چالش حمایت از حقوق زنان در جایجای جهان است. برخی منشأ چالش عکس سیاه و سفید زنان در اینستاگرام را صحبتهای یکی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا میدانند. ماجرا از این قرار است که «تد یوهو» در مجلس نمایندگان آمریکا صحبتهایی جنسیتی داشته و یکی دیگر از اعضای آن مجلس یعنی الکساندریا اوکاسیوکورتس به آن صحبتها واکنش نشان دادهاست.
برخی دیگر چالش عکس سیاه و سفید زنان در اینستاگرام را ناشی از قتل دختری ۲۷ ساله در ترکیه بهدست دوستپسرش میدانند. ماجرای این قتل هم این است که دختری با نام پینار گولتکن که اهل استان موغله در ترکیه بود، به دلایلی به دست دوستپسرش به قتل رسید و پس از این قتل در برخی نقاط استان تظاهرات برگزار شد و در شبکههای اجتماعی بهشدت به این ماجرا واکنش نشان دادند. کسانی که بهشدت این قضیه را محکوم کردند و حتی به خیابانها آمدند سخنشان این بود که این قتلها افزایش یافتهاند و علت آنها نیز قوانینیست که نهادهای مذهبی و دولتی در کشور وضع کردهاند. همین لحظه در اینستاگرام هشتگ #istanbulsozlesmesiyasatir را جستوجو کنید تا ببینید که ترکهایِ کشور ترکیه بهچهگونه به این جنبش پیوستهاند. هشتگ PınarGültekin# نیز در همین راستاست و برای دسترسی به پستهای برخی از مردم ترکیه در حمایت از پینار گولتکن میتوانید از این هشتگ هم استفاده کنید.

ماجرای قتل پینار گولتکن بهحدی در ترکیه سروصدا کرد که حتی رییسجمهور ترکیه، اردوغان، نیز وارد کارزار شد. او چند روز پیش در توییتر نوشت که قاتلان زنان در تمدن کشور ترکیه از هیچ جایگاهی برخوردار نیستند. او ضمن لعنتفرستادن بر قاتلان زنان اعلام کرد که قاتل پینار گولتکن بهشدت مجازات خواهد شد. او حتی گفت شخصاً پرونده را پیگیری خواهد کرد. گفته میشود این ماجرا در کنار سایر خشونتهای خانگی علیه زنان در ترکیه است که موجب رشد کارزار عکس سیاه و سفید اینستاگرام شده است، شاید به این دلیل که عمدهی تصاویر خشونت خانگی علیه زنان در ترکیه سیاه و سفید هستند.
به هر صورت میتوان چالش عکس سیاه و سفید زنان در اینستاگرام را چالشی ترکی یا آمریکایی معرفی کرد. هرچه که باشد در حال حاضر بسیاری از زنان در جایجای جهان، چه در ترکیه و آمریکا و چه در خارج از این دو کشور، به این چالش پیوستهاند و همانطور که گفتم با استفاده از هشتگ #challengeaccepted تبعیتشان را از این چالش اعلام داشتهاند.
برخی زنان هم با استفاده از عکسهای سیاهوسفیدشان اعلام کردهاند که دنیای ما، یعنی دنیای زنانه، رنگ ندارند. دنیایی سرد و پر از خشونت و بدی است!
همچنین بخوانید: کشف حجاب شقایق نوروزی