۵ نکته در مورد پلی استیشن ۵ | بهمناسبت عرضهی این کنسول غولپیکر


پس از کلی انتظار که علاقهمندان پلی استیشن ۵ برای رونمایی از نسل نهم کنسولهای بازی کشیدهاند، این بار نوبت به انتظار کشیدن برای عرضهی این کنسول است. اما خبر خوب این است که انتظار تقریباً به سر آمده و در آیندهای بسیار نزدیک این کنسول عرضه شده و به کشور نیز وارد میشود. خوشبختانه وضعیت کنسول پلی استیشن ۵ بسیار عالی است و تجربه و تخصص کارشناسان برند سونی را نشان میدهد. Ps5 هم از لحاظ طراحی و هم از لحاظ کاربردی در وضعیتی عالی است و گامهای مثبت بسیاری نسبت به پیاس۴ برداشتهاست. به مناسبت عرضهی قریبالوقوع پلی استیشن ۵، بد ندانستیم که با هم مروری بر ۵ نکته پیرامون این کنسول داشته باشیم.
مروری بر پلی استیشن ۵
یک| ۲ نسخه کنسول و دو سر سود
میدانید که پلی استیشن ۵ در دو نسخهی با و بدون درایو نوری عرضه شدهاست. این حرکت سونی در سه راستا صورت گرفتهاست: نخست آنکه در ابتدای کار هزینهی خرید پلی استیشن ۵ را برای کسانی که نمیخواهند مثلاً ۵۰۰ دلار خرج کنند پایین آورده تا بتوانند نسبت به خرید نسخهی بدون درایو نوری اقدام کنند. دوم آنکه سودی هم برای خود دستوپا کردهاست، چراکه برای دانلود بازیها بهشکل دیجیتالی باید پولی پرداخت شود و این پول البته بخشیاش به جیب مدیران سونی ریخته میشود. سوم آنکه از این پس سونی مجبور نیست که همچون قبل بازیهای دیسکی تهیه و تولید کند. تولید این بازیها قطعاً زحمت، دردسر و البته هزینه دارد و بنابراین سونی با تبدیل بخشی از بازیها بهشکل دیجیتالی و دانلودی، مقداری از هزینه و زحمت تولید و بستهبندی بازیهای دیسکی را از سر کارکنان خود برداشت.
پس در واقع تبدیل پلی استیشن ۵ به دو نوع با و بدون درایو نوری مسئلهای است که هم برای برخی از خریداران و هم برای خود سونی فایده دارد.
دو | تمرکز روی خنککننده
صدای بلند خنککنندهی پیاس۴ برای بسیاری از بازیکنان این کنسول آزاردهنده بود، اما سونی در پلی استیشن ۵ نشان داد که فغان کاربران کنسول قبلیاش را شنیدهاست و از این رو درصدد برآمد که روی این صدا و در کل روی خنککنندهی پی اس ۵ تمرکزی ویژه داشته باشد.
در این راستا، کارشناسان سونی هیتسینگی بزرگ را در پی اس ۵ قرار دارند، هیتسینکی که آنچنان حرفهای و البته عظیم است که در این عصر تکنولوژی که مدام شاهد رونمایی و بهکارگیری المانهای پیشرفتهی مختلف در گجتهای گوناگون هستیم نیز کمتر از آن استفاده شدهاست. اتفاقاً یکی از عوامل بزرگشدن اندازه و حجم پی اس ۵ همین هیتسینک است.
همه میدانند و البته کارشناسان سونی بیشتر میدانند که خنککننده نقشی اساسی در سلامت و طول عمر سختافزار پلی استیشن دارد و همین مزید بر علت شده تا این کارشناسان برای نسل جدید پلی استیشن، خنککنندهای پرقدرت طراحی کنند. برای طراحی این خنککننده از آلیاژی از گالیوم بهره گرفته شدهاست. طراحان از این آلیاژ برای ارتباط دمایی بین پردازنده و هیتسینک بهره گرفتهاند. اما چرا؟ برای آنکه این فلز مایع رسانای دمای بسیار پرقدرتی است و این قابلیت را دارد که عملیات خنککردن پردازندهی کنسول را بسیار سریعتر و البته قویتر کند.
سه| پردازندهی قوی با دمای متناسب
در پلی استیشن ۵ از پردازندهی هشتهستهایِ شانزدهرشتهای مربوط به کمپانی AMD و با معماری Zen2 بهره گرفتهشدهاست. ماکزیمم فرکانس این پردازنده رقم فوقالعادهی ۳.۵ گیگاهرتز است. پردازندهی گرافیکی نیز مربوط به کمپانی AMD بوده و از ۳۶ واحد پردازشی برای ماکزیمم فرکانس ۲.۲۳ گیگاهرتز استفاده میکند. حافظهی موقت کنسول نیز از نوع GDDR6 و با ظرفیت ۱۶ گیگابایت است و مورد استفادهی پردازندهی اصلی و پردازندهی گرافیکی قرار میگیرد.
مسئلهای که همواره در گجتها و بهویژه در کنسولهای بازی مورد توجه قرار میگیرد این است که فعالیت پردازندهها متناسب باشد با دمایی که باید داشته باشند؛ اما سونی در پی اس ۵ راهی متفاوت از رقبای خود برای حل این مسئله در پیش گرفته و آن این است که چنانچه هر یک از پردازندهها نیازی به فعالیت زیاد نداشته باشند، فرکانسها کاهش یابند و به این ترتیب دمای دستگاه نیز کاهش یابد. در واقع درصورتیکه بازی سنگین با کنسول اجرا نشود، پردازندهها هم زورِ خود را نمیزنند، این در حالی است که پیش از این در گجتها، انچه که موجب کنترل فرکانس پردازندهها میشد دمای نهایی پردازنده بود.
چهار| سرعت ۵.۵ گیگابایت بر ثانیه و لذت بازی
از جنجالیترین مواردی که پیرامون پلی استیشن ۵ وجود داشتهاند، یکی اساسدی اختصاصی کنسول است که سرعتی معادل ۵.۵ گیگابایت بر ثانیه دارد. البته این که میتوان به سرعت ۵.۵ گیگابایت بر ثانیه در این کنسول رسید تماماً ناشی از بهکارگیری این اساس نیست اما این SSD کاملاً نقشی اساسی ایفا میکند.
مورد دیگری که برای رسیدن به این سرعت نقش دارد، یک چیپ کنترلی است که خود سونی بهشکل اختصاصی در پی اس ۵ جای دادهاست.
یک عملکرد دیگر در پلی استیشن ۵ وجود دارد که برای دستیابی به سرعت مذکور کمک میکند و آن الگوریتمی است که سونی در پلی استیشن ۵ تعبیه کردهاست. این الگوریتم فایلها را فشرده کرده و میتواند حتی تا ۷۵ درصد حجمشان را کاهش دهد. افزون بر این، یک قسمت به پردازنده افزوده شده که وظیفهی باز کردن همین فایلهای فشرده را دارد و به این ترتیب سرعت خوانایی دستگاه به طرز چشمگیری بیشتر از نسلهای قبلی است.
سرعت ۵.۵ گیگابایت بر ثانیه کاری کرده لذت بازی با PlayStation5 بسیار بیشتر شود. با پلی استیشن ۵ دیگر هیچ نیازی به صبر برای لود بازیها نیست، چراکه بازیها خیلی سریع بارگذاری میشوند و این قطعاً برای کسی که با کنسولهای نسل پیشین بازی کرده کاملاً محسوس خواهد بود.
پنج | لذتبردن از صدای سهبعدی
نکتهی مثبت دیگری که پیرامون پلی استیشن ۵ وجود دارد این است که کارشناسان سونی پس از پژوهشهای متعدد به این نتیجه رسیدند که در نزد افراد مختلف، صداها بهیکسان شنیده نمیشوند. کارشناسان برآن شدند که جهت پردازش بهتر صدای کنسول بهترین استفاده را از سختافزار کنند. برای این منظور، از دو تا از هستههای پردازندهی گرافیکی بهره گرفته شدهاست. این هستهها محاسبات موتور صوتی سونی با نام Tempest را انجام میدهند و نهتنها قدرت صدا را بالا میبرند که بلکه شکل صدا را به سهبعدی نزدیک میسازند.
سخن آخر
مروری بر ۵ نکته پیرامون پلی استیشن ۵ داشتیم، همین ۵ نکته نشان میدهند که سونی انقلابی در کنسول بازی خود انجام داده و قطعاً تجربهی بازی با پلی استیشن ۵ بسیار لذتبخشتر از پلی استیشن ۴ خواهد بود. خبر خوب در آخر این است که امکان اجرای بازیهای نسلهای پیشین با پی اس ۵ وجود دارد. در آخر آنکه این کنسول ۲۲ آبانماه عرضه خواهد شد.