ایران جایگزین سوئز برای پروژه ترانزیتی امارات میشود؟
ایران تازهترین مسیر دستیابی امارات به اروپا

برخی منابع خبری عربی از سفر طحنون بن زائد، مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی به تهران در هفته آینده خبر دادند که در نوع خود سفری کمسابقه به شمار میرود. خبرگزاری رویترز هم بدون نام بردن از مقام اماراتی از قول یک مقام بلند پایهی ایرانی این خبر را منتشر کرد.
محمود عباسزاده، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی هم طی مصاحبهای که اخیراً با یکی از خبرگزاریهای رسمی داخلی داشته با تایید تلویحی این خبر گفته از زمان ورود دقیق طحنون بن زائد به ایران خبری ندارد. همزمان رسانهها از سفر محمد بن زائد به ترکیه برای اولین بار در ۱۰ سال اخیر خبر میدهند، اما ماجرا چیست؟
خوب است بدانید امارات در حال حاضر کالاهای خود را از طریق تنگه بابالمندب، دریای سرخ و در نهایت کانال سوئز به ترکیه و از آنجا به اروپا میفرستد. در این فرآیند انتقال کالا از بندر شارجه در امارات تا مرسین در ترکیه ۲۰ روز به طول میانجامد که در حال حاضر زمان زیادی به شمار میآید. حالا این کشور در نظر دارد که از طریق مسیر زمینی ایران به ترکیه، کانال سوئز را دور بزند. اولین محموله امارات از این مسیر عبور کرد. در همین خصوص خوب است بدانید این محوله از مبدا امارات وارد بندرعباس شد و از مرز بازرگان به ترکیه رسید. این کوریدور مسیر قدیمی عبور کالا از کانال سوئز را ۸ روز کوتاهتر کرد که زمان قابل توجهی برای امارت است.
امارات به دلیل همین مزیت یعنی کوتاه شدن زمان انتقال کالا به اروپا تمایل زیادی دارد تا مسیر جدید را جایگزین کوریدور قدیمی کند. از طرف دیگر درگیریهای سیاسی درباره کانال سوئز عزم ابوظبی برای راهاندازی مسیر جایگزین را راسختر کرده است. اسرائیل و امارات مدتی است روی پروژهای برای ایجاد یک کانال میان ایلات و اشتوت و نیز انتقال نفت امارات به اروپا از این مسیر همکاری کردند اما هنوز به نتیجهای نرسیدهاند. شهر ایلات در ساحل دریای سرخ قرار دارد و شهر اشتوت در ساحل دریای مدیترانه. پروژه ایجاد کانال میان این دو شهر در واقع پروژههای مانند کانال سوئز و موازی با آن به شمار میرود.
قاعدتاً مصر با هر تلاشی برای کمرنگ کردن نقش کانال سوئز از جمله ساخت کانال ایلات-اشتوت و نیز راهاندازی مسیر ترانزیتی امارات-ایران-ترکیه مخالف است اما ابوظبی به این نتیجه رسیده که باید از کانال سوئز دوری کرده و مسیر ایران را برای رسیدن به قاره سبز برگزیند. امارات با این اهداف از مدتی پیش در مسیر تنشزدایی سیاسی و ایجاد روابط آرام با کشورهای منطقه، گام برداشته؛ به همین دلیل پس از قطع رابطه ایران و عربستان که به قطع ارتباط چند کشور دیگر عربی با ایران هم منجر شد، امارات زودتر از دیگر کشورها تلاش کرد تا از این جبههی ضد ایرانی جدا شود و روابط خود با تهران را به حالت عادی بازگرداند.
نکته جالب توجه ماجرا اینجاست که امارات در ماههای اخیر همچنین تلاش زیادی کرده است تا روابط تیره و تار خود با ترکیه را بهبود بخشد. سفر اخیر مشاور امنیت ملی امارات به ترکیه و دیدار با رجب طیب اردوغان به وضوح از کاهش تنشها میان این دو کشور آن هم پس از یک دهه، خبر میدهند. سفر مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی به ایران و نیز سفر ولیعهد ابوظبی ترکیه که هر دو در سالهای اخیر بیسابقهاند، در راستای همین سیاست امارات قابل عرضیابی هستند. بر اساس گزارش رسانهها محمد بن زائد در سفر به آنکارا قرار است دربارهی مسیر ترانزیتی امارات-ایران-ترکیه با اردوغان گفتوگو کند.
بیشتر بخوانید: فارسی حرف زدن کارشناس عربستانی در تلویزیون دولتی این کشور