اطلاعات‌محورپزشکی

کرونا در این روزهای گرم آمارها را هم آچمز کرده است!

طی ۲۴ ساعت گذشته، ۲۱۷ بیمار مبتلا به ویروس کرونا در کشور جان خود را از دست دادند. رقمی که تا به امروز از حیث آمار و ارقام موجود در بخش جان باختگان این بیماری آن هم در طول یک شبانه‌روز بی‌سابقه بوده است. این در حالی است که در اواسط اردیبهشت ماه و پس از دوره اول اعمال محدودیت‌ها، میزان مرگ‌ومیر روزانه حدودا ۱۰ نفر بود.

آمارهای رسمی نشان از افزایش سرعت ابتلای به ویروس کرونا و وخیم‌تر شدن اوضاع دارد. کار به جایی رسیده که از نیروهای داوطلب برای کمک به کادر درمانی بیمارستان‌ها در تهران دعوت به همکاری شده است. بر اساس اطلاعات به دست آمده تاکنون ۱۰ تا ۱۲ هزار نفر از کادر درمانی کشور با ویروس کرونا درگیر شده‌اند. در آن سوی میدان، کمبود دستگاه‌‍‌های ونتیلاتور در بیمارستان‌ها هم باعث دردسر کادر درمان و بیماران مبتلا به کرونا شده است.

در زمان شیوع موج اول کرونا بود که فراخوان همکاری نیروهای داوطلب برای متخصصان و پرستاران بازنشسته ارسال شد، اما وضعیت در این روزها به گونه‌ای شده که از تمامی افراد داوطلب با هر شرایطی دعوت به همکاری شده است.

با اثر بخش بودن تزریق پلاسما بر روند درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا، هر روز اطلاعیه‌هایی مبنی بر اهدا و یا فروش پلاسما نیز دیده می‌شود. از طرف دیگر سازمان انتقال خون نیز در جایگاه خود از بهبود یافتگان کرونا برای اهدای پلاسما، دعوت به عمل آورد.

ظهور ویروس کرونا در ایران به سی‌ام بهمن ماه سال گذشته باز می‌گردد و خبر اولین مرگ بر اثر ابتلا به این بیماری در کشور هم، یک روز بعد یعنی در اولین روز اسفند ماه به صورت رسمی اعلام شد. همین اتفاق نشان می‌دهد که ورود کرونا ویروس به ایران خیلی قبل‌تر از این تاریخ رسمی، اتفاق افتاده است.

بیشتر بخوانید
ووی‌تک خرسی جنگنده در کارزار جنگ جهانی که از البرز به ایتالیا رسید

طی ۲۴ ساعت گذشته بیش از ۷ هزار و ۱۶۷ مورد از کسانی که به این ویروس آلوده شده‌اند، جان خود را از دست داده‌اند. از سوی دیگر در یک ماه اخیر تنها در سه بیمارستان از بیمارستان‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، ۱۴ هزار نفر بستری شدند. دیگر اینکه از ۱۴ فروردین ماه، ۲۷۵ هزار نفر علائم این ویروس را داشتند. از تعداد مذکور، نتیجه تست ۳۶۹۶ نفر در تهران به صورت قطعی مثبت بوده است. به استناد آمارهای موجود، از تعداد کل افراد، ۱۴.۹ درصد فوت شده‌اند که این زقم نشان می‌دهد میزان کشندگی بیماری تنها در موارد منجر به بیستری چنین میزانی بوده است. از جامعه آماری ۱۵۳۰ نفری هم، ۴۱.۴ درصد بهبود پیدا کردند.

میانگین سن ابتلا به ویروس کرونا در کشور ۵۷ سال و ۴ ماه است. بر اساس اطلاعات موجود کم سن‌ترین مورد قطعی نوزاد دو روزه گنابادی بود که متاسفانه جانش را هم از دست داد و مسن‌ترین نمونه فردی صد ساله بوده است.

بر اساس بررسی‌های انجام شده، تحصیلات ۶۲ در مبتلایان، زیر دیپلم بوده است. نکته اینجاست که میزان مرگ هم در میان آنها بیشتر بوده است. از طرفی متاهل‌ها بیشترین میزان ابتلا را داشتند که ۴۲ درصدشان، سرپرست خانواده بودند. این اتفاق مساوی با از دست دادن نیروی کار است.

ناهید خداکرمی، رئیس کمیته شورای سلامت شهر تهران در این باره می‌گوید:

ما در هیچ منطقه‌ای از شهر تهران موفق به کنترل ویروس کرونا نشدیم همان طوری که در کشور نیر نتوانستیم مطابق دیگر کشورهای دنیا این بیماری را کنترل کنیم.

بر اساس اطلاعات به دست آمده، بیشترین مراجعه به بیمارستان‌ها در تهران بر اثر ظهور نشانه‌هایی چون سرفه و تب در افراد بوده است. در میان جان باختگان، نشانه تب بیشتر مشاهده شده و مهم‌ترین دلیل مراجعه نیز تنگی نفس یاد شده است. از سوی دیگر بیشترین مبتلایان به بیماری در تهران بیماری زمینه‌ای چون فشار خون داشتند، ۲۲ درصد از افراد به دلیل ارتباط با فرد مبتلا به ویروس مبتلا شدند و ۶۷ درصد باقیمانده دیگر هم سابقه شرکت در تجمعاتی چون مراسم‌های عزا، عروسی، جشن تولد و … را داشتند.

بیشتر بخوانید
تفاوت کرونای انگلیسی با کروناهای دیگر در چیست؟

گرچه تعداد مبتلایان  تا حدودی در نواحی شرقی تهران تراکم بیشتری دارد اما پر واضح است که مبتلایان به کوید-۱۹ تقریبا تمامی مناطق تهران را فرا گرفته‌اند. با این وجود چیزی هم مشخص است این است که موارد فوتی از الگوی مکانی خاصی پیروی نمی‌کند اما با همین حال تعداد موارد ترخیص شده در نواحی و نوار غربی تهران بیشتر است.

بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، تراکم موارد ابتلا در مناطق پرتراکم جمعیتی مانند مناطق ۴،۸ و ۱۳ بیشتر است و خوشه‌های بیماری در بافت محله‌های نیرو هوایی، پیروزی، تهرانپارس و خیابان‌های آیت وجود دارد. هر چند که خوشه‌هایی از ابتلا در نواحی شرقی مانند منطقه ۱۸ و ۲۱ هم دیده شده است.

اکنون، حفظ امنیت، سالم ماندن شهروندان و رفع نیازهای بهداشتی اجتماعی افراد مهم‌ترین دغدغه فعلی دولت باید باشد. اگر همه‌گیری ویروس کرونا ادامه یابد و به بخشی از زندگی روزانه تبدیل شود، تعاملات انسانی بیشتر از شادی، ترس ایجاد می‌کند. تا به اینجای کار بسیاری از مشاغل آسیب دیده‌اند و هزاران شغل خدماتی هم در شرف نابودی هستند.

از جمله‌ کارهایی که در خط مقدم نابودی قرار دارند می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • کسب و کارهای کوچک
  • خرده فروشی
  • خدمات تفریحی و اوقات فراغت
  • گردشگری

ویروس کرونا، امنیت بهداشتی درمانی کلانشهری چون تهران با بیشترین تعداد پزشک و پرستار و کادر درمانی و بالاترین سرانه تخت بیمارستانی را در معرض آسیب جدی قرار داده است!

مروری بر سخت‌ترین بیماری‌هایی که ایران در طول تاریخ با آنها مواجه شده و آثاری که در کشور داشته است:

  1. طاعون شیرویه که در طی سال‌های ۶۲۷-۶۲۸ میلادی رخ داد و موجب مرگ نیمی از مردمان ایران زمین در زمان ساسانیان شد.
  2. آبله در سال ۱۲۳۷ هجری شمسی ثلث جمعیت ایران را به کام مرگ کشید.
  3. در قرن ۱۴ میلادی شیوع طاعون در ایران، سبب مرگ یک سوم از جمعیت کشور شد.
بیشتر بخوانید
کی گفته یه نخ سیگار ضرری نداره؟!

به نظر می‌رسدبا روند کنونی شیوع ویروس کرونا در کشور و مدیریت مسئولین به این شکل، می‌توانیم منتظر فاجعه‌‌ی دیگری باشیم!

همچنین بخوانید:

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا