موضوع کلاس درس امروز؛ ویروسی جهان شمول به نام کرونا!

۸ دسامبر سال ۲۰۱۹، بیماری که از بازار غذایی و دریایی «هووا نان» آمدهبود؛ به دلیل اینکه ۷ روز پیاپی تب، سرفه و تنگی نفس داشت در بیمارستان بستری شد. پنج روز بعد، در ۱۳ دسامبر، همسر او که به بازار هووا نان نرفتهبود، به این بیماری مبتلا شد و هر دو در پی ابتلا به این بیماری جانشان را از دست دادند. بیماریای ابتدا جان یک زن و شوهر را گرفت از خانواده ویروس کرونا بود ولی کرونا چیست و چگونه اتفاق میافتد، منتقل میشود و سرایت میکند؟
ابتدا باید بدانیم که ویروس چگونه به فرد مبتلا سرایت میکند؟
ویروس باید وارد سلول شود و سلول باید گیرنده مربوط به آن را داشته باشد. مثلا گیرنده ویروس HIV، ایدز، پروتئین CD4 است. معمولا در سطح سلولهای ایمنی (گلبولها سفید) خون وجود دارد. بنابراین HIV معمولا از طذیق خون منتقل میشود. نیازی هم نیست که نگران انتقال این ویروس از طریق هوا باشیم اما گیرنده ویروس جدید کرونا، مثل گیرنده ویروس سارس، آنزیم مبدل آنژیوتانسین ۲ است. این بدان معناست که ویروس برای سرایت به بدن انسان باید ابتدا با سلولهاییکه حاوی این نوع آنزیم هستند مواجه شده و با گیرندهی موجود در آنها بیامیزد و ما خوشبختانه یا شوربختانه تعداد زیادی از این سلول در بدن داریم که همگی در معرض هوای آزاد قرار دارند.
یکی از آنها غشای مخاطی است که معنای وجود آن ترشح مخاط است و در حین فعالیت عضو بدن را مرطوب نگه میدارد. اعضایی مانند لبهای ما، پلکها، سوراخ بینی و دهان، تعداد زیادی سلول غشایی دارند و زمانی که به طریقی ویروس با غشای مخاطی دهان تماس پیدا میکند ما در معرض خطر ابتلای به بیماری قرار گرفتهایم.
برای اینکه متوجه شوید پس از آن چه اتفاقی میافتد یک پروسه ساده از این فرآیند را با هم مرور میکنیم.
ابتدا غشای ویروس کرونا با غشای سلول آمیخته شده و ماده وراثتی خودش را آزاد میکند که یک تک رشتهای RNA است. این نوع RNA میتواند مستقیما نقش RNA پیامرسان را بازی کند و این چنین ریبوزومهای داخل سلول را فریب میدهد و تبدیل به پلیمر RNA میشود. پلیمر RNA بر اساس RNA این ویروس، RNA رشته منفی تولید میکند و بعد از آن RNA و RNAهای رشته مثبت ویروس بیشتر تولید میشود و این قطعات متفاوت RNA، دوباره به همراه ریبوزومها، ساختارهای پروتئینی ویروسی متفاوت بیشتری تولید میکنند و در نهایت پوستهی بیرونی پروتئینها به همراه RNAها ذران ویروس کرونای جدید را تشکیل میدهند و از طریق دستگاه گلژی به خارج از سلول ترشح میشوند و سلولهای جدید را آلوده میکنند.
هر کدام از سلولهای آلوده شده، میتواند هزاران ذرهی جدید ویروس را تولید کند و ویروسها از این طریق به نای، برونچی و در آخر به کیسههای هوایی ششها برسند و باعث ایجاد ذاتالریه شوند. وقتی که پروسه آلودگی به طور کامل انجام شد، انتشار ویروس دیگر کار سختی نخواهد بود. بزاق ترشح شده توسط سه جفت غدهی بزاقی، به همراه مواد ترشح شده از گلو؛ سایر قسمتهای دستگاه تنفسی ویروس را در بر میگیرد. سپس این بزاق حاوی ویروس از طریق عطسه و سرفه به هوا منتقل میشود. بعد با غشای مخاطی دیگران تماس پیدا میکند و در پی آن عفونت از طریق غشای مخاطی، انتشار از طریق هوا دلایل عمده و آسان مسری شدن این بیماری هستند.
یک نظر