پزشکی

واکسن روسی | اما و اگر‌های واکسنی که با جان مردم سر و کار دارد!

در روزهای اخیر آن طور که در خبرها و بنابر اعلام کیانوش جهانپور داشتیم، اولین واکسن خارجی که قرار است به ایران وارد شود، واکسن روسی است. واکسنی در رابطه را معتبر بودن آن میان مسئولان کشور اختلاف نظر وجود دارد.

مینو محرز عضو ستاد ملی مبارزه با ویروس کرونا و متخصص بیماری‌های عفونی کشور در این باره می‌گوید:

خرید واکسن روسی از بد شانسی مردم ایران است و من اعلام می‌کنم که این واکسن را نمی‌زنم!

این در حالی است که هفته گذشته سازمان غذا و داروی کشور همزمان با سفر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، به مسکو واکسن روسی را تایید کرده و مقامات وزارت بهداشت از جمله شخص کیانوش جهانپور به دلیل اظهاری که محرض در رابطه واکسن روسی داشته به او اعتراض و نقد‌های تندی داشته‌اند. جالب اینجاست که مینو محرز نقش دکتر فائوچی ایالات متحده را در ایران ایفا می‌کند و او محقق اصلی واکسن کرونای ایرانی است، واکسنی که این روزها در در مرحله آزمایش بالینی قرار دارد.

جالب توجه اینکه تردید و انتقاد به واکسن روسی تنها به مینور محرز ختم نشده و در آخرین واکنش‌‌های رسانه‌ای شده شاهد مخالفت سفت و سخت حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس بودیم. شهریاری به صورت شفاف گفته:

درباره هر واکسن خارجی نظر من این است که بعد از واردات، خود مسئولان واکسن را بزنند و در صورتی که واکسن مشکلی نداشت برای عموم مردم استفاده شود چرا که وقتی از مراحل کامل کارآزمایی بالینی واکسن اطمینان نداریم قرار نیست روی مردم ما آزمایش شود. بنده به جد می‌گویم که واکسن روسی نمی‌زنم.

حال سوال اینجاست که محرز و دیگر مخالفان واکسن روسی چرا به خرید این واکسن انتقاد دارند؟

خوب است بدانید واکسن روسی «اپوتنیک‌-وی» نخستین واکسن کرونای ثبت شده در دنیاست. همان طور که پیش‌تر نیز در نوشتاری مجزا به آن اشاره کردیم این واکسن با همکاری مشترک وزارت دفاع روسیه و موسسه تحقیقاتی گامالیا ساخته شده و آن طور که در خبرها آمده روسیه واکسیناسیون عمومی با این واکسن را از اواسط آذر ماه آغاز کرده است، اما منتقدان این واکسن می‌گویند که تزریق عمومی آن قبل از تکمیل شدن مراحل بالینی‌اش بوده است.

بیشتر بخوانید
اقدامات اولیه در هنگام مواجهه با شکستگی دست و پا

طبق گزارش‌ها این واکسن در مرحله دوم بر روی ۳۸ نفر و در مرحله سوم بر روی ۴۰ هزار نفر تست شده، اما نکته قابل تامل اینجاست که تاکنون هیچ یک از اسناد اطلاعات و تحقیقات علمی این واکسن منتشر نشده و مهم‌تر از آن اینکه سازمان‌های بین‌المللی مرحله سوم یا نهایی آزمایش این واکسن را ارزیابی یا تایید نکردند. به همین دلیل هم هست که پس از گذشت هفت ماه هنوز سازمان بهداشت جهانی واکسن روسی را تایید نکرده است و در مقابل کشورهای ایران، امارات، ونزوئلا، برزیل، آرژانتین، صربستان، ترکمنستان، الجزایر و بولیوی آن را تایید کردند.

قیمت این واکسن ده دلار است و تا به امروز دولت میزان اثر گذاری آن را ۹۱ درصد اعلام کرده اما به دلیل منتشر نکردن اطلاعات لازم پیرامون ساخت این واکسن، درباره صحت و سقم اطلاعات اثر گذاری آن  نیز تردید وجود دارد. در مقابل پنهان کاری روسی‌ها در رابطه با اطلاعات واکسن روسی می‌توان شفافیت تحقیقات دانشگاه آکسفورد و استرازنکا را مثال زد؛ تحقیقاتی که در ۱۰۰ صفحه منتشر شده است.

جالب اینجاست که این انتقادها درباره واکسن کرونای داخلی نیز وجود دارد چرا که اطلاعات و اسناد علمی واکسن ساخت ستاد اجرایی فرمان امام نیز به سازمان بهداشت جهانی فرستاده نشده است. حال سوال اینجاست آیا وزارت بهداشت پاسخی درباره اطلاعات مبهم واکسن روسی واکسن کرونای داخلی دارد یا قرار است این سوال بی‌پاسخ بماند. پاسخی که به جان مردم ایران بستگی دارد!

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا