اقتصادیبین‌المللی

هدف روسیه از پایین نگه داشتن قیمت نفت چیست؟

در صد و هفتاد و هشتمین اجلاس اوپک، کشورهای عضو و غیر عضو نتوانستند برای کاهش یک و نیم میلیون بشکه‌ای تولید نفت به توافق برسند.

بنابراین برای نخستین بار در طی ۸ سال گذشته، این اجلاس بدون تعیین سقف تولید به پایان رسید تا اجلاس بعدی که در ماه ژوئن برگزار می‌شود. تا آن زمان هر کشوری می‌تواند به اندازه ظرفیت و توان تولیدی خود، نفت تولید کند. کاری که در شرایط کاهش تقاضا می‌تواند به کاهش هر چه بشتر قیمت منجر شود.

هم‌زمان با شیوع ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان قیمت سبد نفتی در دو ماه گذشته از حدود بشکه‌ای ۷۰ دلار به نزدیک بشکه‌ای ۴۵ دلار رسیده‌است. دلیل این اتفاق هم کاهش تقاضا برای فرآورده‌های نفتی از جمله سوخت هواپیما بوده‌است. در شرایط کنونی هم، نگرانی درباره ابتلا به کرونا باعث شده مسافرت‌های هوایی کمتر و پرواز بعضی شرکت‌های هواپیمایی نیز لغو شود.

صد و هفتاد و هشتمین اجلاس اوپک در سطح وزیران برگزار شد تا راهی برای حمایت بازار نفت پیدا کنند. در این نشست قرار بود یک میلیون بشکه نفت توسط اعضای اوپک و ۵۰۰ هزار بشکه توسط اعضای غیر اوپک که بزرگترین آنها روسیه است، کاهش یابد اما مخالفت روسیه باعث شد صادر کنندگان اوپک و غیر اوپک نتوانند به توافق برسند. قیمت نفت هم در واکنش به مقاومت روسیه در برابر کاهش بیشتر تولید به شدت سقوط کرد.

این بزرگترین بحران از زمان تشکیل اتحاد اوپک در اواخر سال ۲۰۱۶ است. روسیه قطعه مهمی در پازل قیمت نفت است و ظرفیت تولید نفت بالایی هم دارد. قبل از این دوره از اجلاس، بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت کشورمان تلاش کرد در مذاکره با پوتین او را متقاعد کند تا روسیه تولید نفت خود را کاهش دهد اما موفق نشد. ایران به دلیل محدودیت در صادرات نفت در پی بالا بردن قیمت نفت است. در پی کاهش فیمت پیش آمده ایران که بشتر پایه اقتصادش نفتی است با کسری بودجه هنگفتی مواجه خواهد شد.

بیشتر بخوانید
تحولات اقتصاد ترکیه و لیر و مصائب فعلی اردوغان چه پیامدی برای ایران دارد؟

سوالی که پیش می‌آید این است که چرا روسیه قیمت نفت را پایین می‌آورد؟

پایین آمدن و پایین ماندن قیمت نفت، اگر چه جیب اعضای اوپک و خزانه آنها را کوچک می‌کند اما می‌تواند به ورشکستگی نفت شیل در آمریکا هم منجر شود. اتفاقی که روسیه از آن استقبال هم می‌کند.

نفت شیل چیست؟

نفت شیل، نفتی با تکنولوژی بالا و قیمتی بالاست. این نوع از نفت بیشتر در آلاسکا و شما آمریکا تولید می‌شود. هر چه هم که قیمت نفت بالاتر باشد، طبیعتا تولید نفت شیل به صرفه‌تر می‌شود و به دنبالش این شرکت‌های آمریکایی هستند که بازار نفت را در دست می‌گیرند.

در پی بی‌نتیجه ماندن این اجلاس، کشورهای عضو اوپک و غیر عضو گفته‌اند برای بازگرداندن ثبات به بازار نفت به رایزنی ادامه خواهند داد. از طرفی به نظر می‌رسد روسیه با این کار تنها می‌خواهد شرکت‌های آمریکایی را از دور خارج کند.

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

فقط نام را وارد کنید. نیازی به ثبت ایمیل نیست.

1 × 3 =

دکمه بازگشت به بالا