خبر ببر

نگاهی بر پروژه بیدبلند | آیا بالاخره فلرهای اهواز برچیده می‌شوند؟

بررسی سود آور بودن یا زیادن‌دهی پروژه ملی بیدبلند

خاموشی فلرهای نفتی هواره موضوعی مورد مناقشه در زمینه آلودگی هوای شهر اهواز در سال‌های گذشته بوده است. نکته اینجاست که خوزستان انواع آلاینده‌های قابل تصور و ممکن را دارد که فلرهای نفتی بخشی از همان‌هاست به طوری که نیمی از آلودگی هوای اهواز به همین فلرهای نفتی مربوط می‌شود. آن طور که پیش‌بینی می‌شود خاموشی فلرهای نفتی تاثیر به سزایی در بهبود کیفیت هوای اهواز خواهد داشت.

در سال‌های اخیر بهره بردن از گازهای همراه نفت یکی از مهم‌ترین موضوعات در این حوزه بوده به نحوی که حتی مقام معظم رهبری در سفری که سال ۱۳۹۰ به عسلویه داشتند، خواستار استفاده از این گازها و پایان دادن به آلودگی آن منظقه شدند. نکته قابل توجه این است که حدود ۳ سال قبل بود که مدیر کل اداره محیط زیست خوزستان اعلام کرد فلرهای نفتی باید در یک برنامه مدون ۳ ساله جمع آوری شوند.

حالا گزارش‌های حاکی از آن است که با افتتاح بزرگترین پالایشگاه گازی خاورمیانه بخش قابل توجهی از فلرهای نفتی خوزستان خاموش شوند. قرار است گازهای همراه نفت که در مشعل‌ها سوزانده می‌شوندبه این پالایشگاه منتقل و پس از فرآوری، صادر و یا به عنوان خوراک برای پتروشیمی‌ها استفاده شوند. این گازهای ترش و شیرین، همراهِ نفت از میادین نفتی در ۳ استان خوزستان، بوشهر و کهکلویه و بویراحمد جمع آوری و به پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس منتقل می‌شوند.

پروژه پالایشگاه بیدبلند با سرمایه‌گذاری ۴ میلیارد دلاری در روزهای آینده افتتاح خواهد شد. خوب است بدانید ساخت این پالایشگاه از حدود ۲۰ سال قبل یعنی سال ۱۳۷۹ آغاز شد، اما پس از ۱۷ سال توقف روند ساخت، ۳ سال قبل مجدداً فعالیت خود را آغاز کرد و حالا خبر از تکمیل پروژه به گوش می‌رسد.

بیشتر بخوانید
شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی: بدون محاسبات خاص ریاضی در آرامش بنزین بزنید

پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس در ۱۴ کیلومتری بهبهان استان خوزشتان واقع شده است. در خصوص این پروژه بد نیست بدانید بیش از ۶۵ درصد تجهیزات آن به دست متخصصان و سازندگان داخلی ساخته شده است. البته این پالایشگاه در سال‌های اخیر حاشیه‌هایی هم داشته است؛ از جمله این حواشی می‌توان به اعتراضات کارگران بومی پالایشگاه مبنی بر پرداخت نشدن حقوقشان اشاره کرد.

انتظار می‌رود در صورت تامین صد درصدی خوراک این پالایشگاه، درآمد حاصل از آن بیش ۷۰۰ میلیون دلار باشد، اما در این باره و در خصوص چگونگی تامین خوراک‌ در بخش‌های مختلف، تردید‌هایی وجود دارد. وب سایت نفتی‌ها در این باره گفته که پروژه مذکور با ۳۰ درصد خوراک لازم مشغول به تولید غیرمستمر است. این در حالی است که گفته می‌شود این پالایشگاه برای راه اندازی کامل با تمام توان ظرفیت صد درصدی باید ۲ میلیارد فوت مکعب گاز در روز دریافت کند که این رقم در حال حاضر تنها حدود ۶۰۰ میلیون فوت مکعب عنولن می‌شود.

بر همین اساس برخی معتقدند افتتاح پروژه عظیم بیدبلند در شرایط کنونی اقدامی زودهنگام است چرا که تاسیسات ذخیره سازی و صادرات ماهشهر بیدبلند خلیج فارس هنوز تکمیل نشده و خطوط خوراک در بسیاری از مسیرها هم اینک یا به درستی اجرایی نشده و یا با نواقصی رو‌به‌روست. با این تفاسیر باید منتظر ماند و دید افتتاح این طرح ملی منجر به جمع آوری فلرها و درآمدزایی خواهد شد یا سرمایه ملی کشور در هر ثانیه از تولید ۳۰ درصدی این پالایشگاه، بر باد خواهد رفت؟

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا