اطلاعات‌محور

مروری بر شیوع چند ویروس خطرناک در طول تاریخ بشر

در حالی که تاکنون نزدیک به یک میلیون و ۴۲۰ هزار نفر در سطح جهان به ویروس کرونای جدید مبتلا و نزدیک به ۸۲ هزار نفر بر اثر بیماری کویید ۱۹ فوت شده‌اند، لازم دانستیم که مروری بر شیوع چند ویروس خطرناک در طول تاریخ حیات بشر داشته باشیم.

به نظر می‌رسد همه‌گیری ویروس‌ها با شهر نشینی انسان‌ها و از عصر کشاورزی به بعد یعنی چیزی در حدود دوازده هزار سال قبل، امری طبیعی شد. همنشینی تعداد زیادی از انسان‌ها با یکدیگر و تشکیل تمدن و جوامع، راه را برای شیوع باکتری‌ها و ویروس‌ها و بیماری‌ها در این اجتماعات فراهم کرد. اتفاقی که تا پیش از انقلاب کشاورزی خبری و شواهدی از وقوع آن در بین انسان‌ها نیست.

طاعون سیاه

شیوع دوباره طاعون که این بار به نام طاعون سیاه یا «مرگ سیاه» مشهور شد از سال ۱۳۳۴ میلادی آغاز شد. این بیماری همه‌گیر که در اروپا، آفریقا و آسیا شیوع یافت؛ بین ۷۵ تا ۲۰۰ میلیون کشته بر جای گذاشت. جالب است بدانید موش‌ها نقش مهمی در انتقال این بیماری و شیوع آن داشتند. طاعون سیاه ابتدا همانند ویروس کرونای جدید از استان هوبی چین ظهور یافت و شایع شد. پس ازشیوع این بیماری در استان هوبی، به سرعت توانست راه خود را به سایر استان‌های چین در آن زمان باز کند.

مروری بر شیوع چند ویروس خطرناک در طول تاریخ بشر

تاتارها در سال ۱۳۴۶ میلادی طاعون سیاه را به اروپای شرقی منتقل کردند. تخمین زده می‌شود که بین ۳۰ تا ۶۰ درصد جمعیت اروپا به دلیل ابتلا به طاعون سیاه جان باخته‌اند.

آنفولانزای اسپانیایی:

شیوع بیماری آنفولانزای اسپانیایی در سال ۱۹۱۸ میلادی پس از پایان جنگ جهانی اول آغاز شد. از این بیماری به عنوان یکی از مرگبارترین بیماری‌های اپیدمیک تاریخ یاد می‌شود. آنفولانزای اسپانیایی در آسیا، اروپا، آمریکای شمالی و جتی قطب شمال و برخی جزایر دور افتاده اقیانوس آرام فراگیر شد. در آن زمان بیش از نیم میلیارد نفر به آنفولانزای اسپانیایی مبتلا شدند که از این تعداد ۲۰ تا ۵۰ میلیون نفر جان خود را از دست دادند.

بیشتر بخوانید
چی کار کنیم تا حین دورکاری استرس نگیریم؟

مروری بر شیوع چند ویروس خطرناک در طول تاریخ بشر

آنفولانزای آسیایی

شیوع ویروس آنفولانزای آسیایی که در سال ۱۹۵۶ آغاز شد تنها در چین، سنگاپور و هنگ‌کنگ جان دو میلیون نفر را گرفت. فقط نزدیک به ۷۰ هزار نفر از قربانیان این بیماری آمریکایی‌ها بودند.

مروری بر شیوع چند ویروس خطرناک در طول تاریخ بشر

تخمین زده می‌شود که در مجموع بین ۲۵۰ میلیون تا یک میلیارد نفر تا سال ۱۹۵۸ به این بیماری مبتلا شدند. نکته اینجاست که اغلب قربانیان این بیماری سالمندان بودند. نکته قابل تامل دیگر این است که ویروس آنفولانزای آسیایی نوعی از آنفولانزای پرندگان بود.

شیوع HIV:

HIV به عنوان ویروسی که عامل بیماری ایدز است، اولین بار در جمهوری دموکراتیک کنگو و در سال ۱۹۷۶ مشاهده شد. شیوع این ویروس از سال ۱۹۸۱ تاکنون جان ۳۶ میلیون نفر را گرفته‌است. بر اساس آمارهای موجود تخمین زده می‌شود که هم‌اکنون ۳۸ میلیون نفر در جهان به این بیماری مبتلا هستند.

مروری بر شیوع چند ویروس خطرناک در طول تاریخ بشر

آنفولانزای خوکی:

شیوع ویروس آنفولانزای خوکی در سال ۲۰۰۹ از کشور مکزیک آغاز شد و تا پایان سال ۲۰۱۰ ادامه یافت. نتیجه یکی از تحقیقات دانشمندان که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد نشان می‌دهد که بین ۱۱ تا ۲۱ درصد جمعیت زمین به آن مبتلا شده‌اند. البته کارشناسان سازمان بهداشت جهانی بر این باور هستند که حدود ۲۸۴ هزار و پانصد نفر از مبتلایان جان خود را از دست داده‌اند.

مروری بر شیوع چند ویروس خطرناک در طول تاریخ بشر

گردآوری شده توسط: هانیه سعیدی

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

فقط نام را وارد کنید. نیازی به ثبت ایمیل نیست.

11 + 4 =

دکمه بازگشت به بالا