ماجرای اسیر شدن ۱۲ صیاد ایرانی در دستان دولت موزامبیک چیست؟
به دنبال لقمهای نان حلال در دریای مرگ


اخیرا خانوادههای ۱۲ صیاد بلوچ ایرانی، در نامهای به محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، خواستار پیگیری وضعیت صیادان شدند.
این ۱۲ صیاد ایرانی در هشتم آذر ماه سال ۹۸ که عازم آبهای آزاد شده بودند، اما ۱۶ روز بعد، درست در ۲۴ آذر ماه و در نزدیکی سواحل کشور موزامبیک با طوفان مواجه میشوند. پس از آتش گرفتن لنج، صیادان خود را به سختی به ساحل میرسانند، اما نیروهای امنیتی موزامبیک، آنها را بازداشت میکنند. بنابر برخی فیلمهای منتشر شده در فضای مجازی دریافتیم که هم اکنون این صیادان در شرایط ناسالم، غیر بهداشتی و بسیار بدی در زندان شهر پمبا به سر میبرند.
صیادان سیستانی، به ویژه صیادان چابهاری و کنارکی، به عنوان قطبهای صید و صیادی ایران شناخته میشوند.این صیادان غالبا از خانوادههای کم بضاعت هستند که به علت نبود کسب و کار، بعضا برای صیادی و کسب روزی حلال راهی آبهای آزاد میشوند.
صیادان ایرانی که در اقیانوس هند هم به صید ماهی مشغول هستند، در برخی شرایط حتی تا نزدیکی آبهای سومالی هم پیش میروند، اما این صیادان همواره در مسیر خود با تهدید دزدان دریایی و حتی نیروی دریایی دولتهای مختلف مواجه هستند. بعضا هم لنجهای ایرانی در فاصله چند صد مایلی آبهای چابهار به دلیل نقص فنی، سرگردان شده و اسیر دزدان دریایی میشوند. بر اساس آمارهای موجود فقط در بازه زمانی بین سالهای ۸۷ تا ۹۷، حدود ۵۴ لنج ایرانی به همراه ماهیگیرانشان به اسارات سومالیاییها در آمدند. در مهمترین نمونه و در سال ۹۴ هم ۱۸ صیاد چابهاری در سومالی اسیر شدند که اسارت برخی از آنها بیش از ۴ سال طول کشید.
بر خلاف تصورات ابتدایی، آزاد سازی صیادان ایرانی بسیار پیچیده و البته دشوار بوده است. در بیشتر مواقع، دشواری آزادسازی صیادان، گرفتار شدن آنها در بند اسارت دزدان دریایی است. این درحالی است که دزدان دریایی در قبال آزادسازی صیادان مبالغ هنگفتی را درخواست میکنند. از طرفی دزدان دریایی حاضر به تعامل مستقیم با دولتها نیستند، اما همواره انتقاداتی نسبت به عملکرد وزارت خارجه در این زمینه مطرح بوده است و بعضا هم گفته میشود در وقوع چنین شرایطی تنها مصوبه از سوی وزارتخانه صادر میشود. البته لازم به ذکر است، در سالهای اخیر وزارت خارجه و اطلاعات کشورمان در چند نمونه زمینهساز آزادی صیادان ایرانی در آفزیقا شده است.
حالا با توجه به اینکه طرف مقابل تهران، دولت موزامبیک است، انتظار میرود به زودی شاهد آزادی صیادان ایرانی و بازگشت آنها به آغوش گرم خانواههایشان باشیم.
بیشتر بخوانید: فردوس حاجیان معلم دوست داشتنی بچههای ایران زنده و در حال درمان است!