
چند روز پیش شهرداد روحانی در صفحهی اینستاگراماش از رهبری ارکستر سمفونیک تهران استعفا داد. متن استعفای شهرداد روحانی از رهبری ارکستر سمفونیک تهران به قرار زیر است:
در پایان چهارمین سال ِهمکاری با ارکستر سمفونیک تهران در جایگاه مدیر هنری و رهبر ارکستر از اینکه فرصتی فراهم گردید تا از آن طریق بتوانم در خدمت هنر و موسیقی کشور عزیزمان ایران باشم، خرسندی خود را ابراز می نمایم .
فرصتی که به رغم روزهای تلخ و شیرین ، باحضور و حمایت علاقه مندان و مخاطبان، برای من یادآور خاطراتی فراموش نشدنی خواهد بود .
از تک تک ِنوازندگان ارکستر سمفونیک تهران که در طی این دوران چهارساله با من همکاری داشتند و همچنین از بنیاد رودکی که با ایجاد بستر فرهنگی مناسب، زمینه را جهت گسترش و اعتلای موسیقی در راستای فعالیت های ارکستر سمفونیک تهران فراهم نمود صمیمانه تشکر می کنم .
امیدوارم ارکستر سمفونیک تهران همچون گذشته فعالیت های خود را در مسیر پیشرفت و تعالی ادامه دهد.
علت استعفای شهرداد روحانی از زبان خود او
پس از استعفای ناگهانی شهرداد روحانی از رهبری دائم ارکستر سمفونیک تهران، او در مصاحبهای با رادیو بیبیسی اعلام داشت که چرا از این سمت استعفا دادهاست. شهرداد روحانی در پاسخ به پرسش دلیل کنارهگیریاش از رهبری ارکستر سمفونیک گفت:
من از شهریور پارسال (۱۳۹۸)، زمانی که کنسرت را رهبری میکردم، اواخر کنسرت احساس درد عجیبی در ناحیهی قفسهی سینه داشتم و پس از آن که کنسرت تمام شد، زمانی که به اورژانس مراجعه کردم، خبر خوبی نشنیدم و مجبور شدم در آن ناحیه یک عمل جراحی را تجربه کنم. به توصیهی پزشکان، مجبور هستم که فعالیتهایام را بهمدت یک سال کمتر کنم و فشار کاری و روحی کمتری تجربه کنم.
شهرداد روحانی همچنین در مورد اظهارات منوچهر صهبایی در کنسرت سمفونیک تهران گفت که مخاطبین موسیقی نباید درگیر این مسائل باشند، اما درعینحال اذعان کرد که برخی – از جمله منوچهر صهبایی – جنبه ندارند. گفتنی است که پیشتر منوچهر صهبایی گفته بود که شهرداد روحانی از ایران فرار کرده است و همین اظهارات او بود که موجب شد کنسرت سمفونیک تهران در نیمهی دوماش بدون رهبر ادامه یابد.
ماجرای حضور شهرداد روحانی در ارکستر سمفونیک تهران | از آغاز تا استعفا
نیمههای سال ۱۳۹۵ بود که شهرداد روحانی رهبری ارکستر سمفونیک تهران را در دست گرفت. این ماجرا پس از خروج عجیب و پرسروصدای علی رهبری – رهبر پیشین ارکستر سمفونیک تهران – از کشور صورت گرفت. جالب اینجاست که شهرداد روحانی و علی رهبری همواره با هم اختلاف داشتهاند و همین اختلاف و اصطکاک آنها بر خروج پرسروصدای علی رهبری و جانشینیاش توسط شهرداد روحانی تأثیر گذاشت و فضا را پرتشویشتر کرد.
اما این تشویشها مدتزمانی طولانی طول نکشیدند و پس از مدتی آرامش به فضای موسیقی کلاسیک بازگشت و ارکستر سمفونیک تهران کار خود را با رهبری شهرداد روحانی ادامه داد.
بسیاری اعتقاد دارند که شهرداد روحانی در سمت رهبری ارکستر سمفونیک تهران خوب کار کرد. او توانست در کنسرتهایی که در تهران و حتی بیرون از تهران برگزار میشدند تا حد زیادی موفق عمل کند و رضایت بسیاری از علاقهمندان و کارشناسان را به دست آوَرَد. ارکستر سمفونیک تهران همچنین در ایتالیا هم کنسرت برگزار کرد، هرچند که این کنسرتها مخالفتهای زیادی را در پی داشتند.
ارکستر همچنین در روسیه و چین – و خصوصاً در حین برگزاری جام جهانی فوتبال در روسیه – کنسرت داشتند و توانستند در شهرهایی همچون مسکو و سنپترزبورگ کنسرت برگزار کنند. اینها هم اتفاقات مثبتی برای ارکستر سمفونیک تهران در طی رهبری شهرداد روحانی بودند.
اوضاع خوب پیش میرفت تا آنکه آپس از اجراهای اوایل دیماه ۹۸، دیگر هیچ خبری از شهرداد روحانی نشد. این ماجرا خصوصاً چون از سوی شهرداد روحانی بدون توضیح بود حاشیههای زیادی را آفرید. اوج حاشیه جایی بود که کنسرت ازپیشاعلامشده سوم بهمنماه ۱۳۹۸ – که قرار بود با رهبری شهرداد روحانی و با اجراهایی از آثار راخمانینف و بتهوون برگزار شود – با رهبری شهرداد روحانی برگزار نشد و بر طبق اطلاعیهای که بنیاد رودکی داد رهبر ارکستر تغییر کرد. متن اطلاعیه که در روز ۲۹ دیماه ۹۸ منتشر شد از قرار زیر است:
ارکستر سمفونیک تهران، بر اساس جدول اجراهای خود در تازهترین رویداد، سوم بهمن ماه به روی صحنه میرود. این اجرا با همراهی «میترا کوته» پیانیست ایرانی-اتریشی به عنوان سولیست، یک شب دیگر نیز تمدید شد و بنا بود که استاد شهرداد روحانی، رهبر دائم ارکستر سمفونیک تهران هدایت ارکستر را در این دو اجرا به عهده داشته باشد. نوازندگان ارکستر برای انجام اجرایی فاخر، سه نوبت با رهبری آقای روحانی تمرینات لازم را انجام دادند؛ پس از این تمرینات اما رهبر ارکستر سمفونیک تهران که پیش از این و بعد از اجرای شهریورماه، دچار عارضه قلبی شده بود با مشکلات جدی در ناحیه قفسه سینه مواجه میشود که مراجعه به پزشکان، تاکید جدی و دستور استراحت مطلق پزشکی را به همراه دارد.
بر همین اساس و به درخواست آقای روحانی و برای حفظ سلامت این هنرمند ارزنده و ضرورت ادامه معالجات، بنیاد رودکی ناگزیر شد با وجود اعلام قبلی، از استاد منوچهر صهبایی درخواست کند تا هدایت اجرای بهمن ماه ارکستر سمفونیک تهران را به عهده بگیرد؛ این تغییر بیش از هر چیز با هدف احترام به مخاطبان که چون همیشه همراه این ارکستر بودهاند انجام شد تا خللی دراجرا به وجود نیاید. بر این اساس ارکستر سمفونیک تهران مطابق برنامه از پیش تعیین شده اما به رهبری میهمان منوچهر صهبایی به روی صحنه میرود. بنیاد رودکی ضمن قدردانی از همراهی مخاطبان ارکستر سمفونیک تهران و عذرخواهی از انجام این تغییر ناگزیر، برای آقای روحانی آرزوی شفای عاجل و تندرستی از درگاه ایزد متعال دارد.
سخن پایانی
بهنظر میرسد جدای از مسائل پزشکی، مسائلی دیگر نیز در استعفای شهرداد روحانی نقش داشتهاند، چراکه در بنیاد رودکی و در ارکستر سمفونیک تهران حواشی زیادی وجود دارد، حواشیای که افرادی که در بیرون از این بنیاد به سر میبرند چندان از جزئیات آنها خبر ندارند. افزون بر این در چند سال اخیر جز شهرداد روحانی افراد دیگری از جمله علی رهبری، منوچهر صهبایی و فرهاد فخرالدینی نیز از این سمت استعفا داده و کنارهگیری کردهاند و همینها میتوانند شک و شبهه در مورد این که علت اصلی استعفای شهرداد روحانی وضعیت سلامتی او نبوده را قویتر کنند.
به هر صورت، اکنون که شهرداد روحانی پس از حدود ۴ سال از رهبری ارکستر سمفونیک تهران استعفا دادهاست و همچنین با توجه به حواشی زیادی که از چند ماه پیش تا کنون گریبانگیر بنیاد رودکی بوده باید منتظر ماند و دید که آیا بنیاد از رهبر مهمان (همچون چند ماه اخیر) برای ارکستر استفاده میکند یا رهبر دائم.