بررسی و تحلیل ۸ تا از لوگوهای معروف دنیا

در طراحی لوگو باید وسواسی بسیار داشت، بهویژه از آن رو که یکی از اولین چیزهایی که از برند در چشم مخاطبان میآید لوگوی برند است. اگر بگوییم لوگوی برند همچون دربی برای ورود به دنیای برند است گزاف نگفتهایم. در این نوشتار از مجلهی اینترنتی خبر ببر مروری بر لوگوهای معروف دنیا و نکاتی که میتوان از این لوگوها برای طراحی لوگو یاد گرفت خواهیم داشت. همچنین خواهیم گفت که این لوگوها چرا تا این حد مشهور شدهاند.
لوگوهای معروف دنیا
۱- تارگت (Target)

لوگوی برند تارگت در سال ۱۹۶۲ طراحی شدهاست. نسخهی اصلی آن از ۳ حلقهی سفید و ۳ حلقهی قرمز برخوردار بود که در مرکز آن نام کمپانی درج شده بود. ۷ سال بعد، این کمپانی آگهیای منتشر کرد که در آن یک زن لوگوی تارگت را به صورت گوشواره به گوش انداخته بود. ۲۰ سال پس از این ماجرا، یعنی در سال ۱۹۸۹، تصویر از لوگو حذف شد و صرفاً نامِ تارگت باقی ماند. این نام نیز در سال ۲۰۰۶ حذف شد و لوگو تبدیل به آن چیزی شد که در تصویر میبینید.
چه چیزی بهتر از این لوگو که نماد «هدف» (یعنی تارگت به انگلیسی) است میتواند به عنوان لوگوی کمپانی تارگت در نظر گرفته شود؟ همچنین لوگوی تارگت به سبب استفاده از رنگِ قرمز و البته سادگیاش مورد توجه است. طراحی دایره در دایرهی این لوگو ارتباطی جهانی با دیگران برقرار می کند. فضای نگاتیو خارج از حلقهی قرمز بیرونی، تصویری از قدرت و اعتماد را ایجاد میکند. افزون بر اینها، حلقهها دوستی، ارتباط و استقامت را تداعی میکنند، مواردی که هر یک ویژگی برند تارگت نیز هستند. در دنیای کسب و کار، رنگ قرمز نشان از اهمیت، علاقه و توجه دارد و رنگ سفید نیز علامتی ست از پاکی، فضیلت و سلامت.
جالب اینجاست که آن هنگام که درصدد بررسی روند فعالیت این شرکت و در کل فلسفهاش برمیآییم میبینیم که این موارد، که از رنگهای قرمز و سفید برداشت میشوند، کاملاً با نگرش و اهداف شرکت در تطابق هستند. به همین دلیل با وجود آن که این لوگو در نگاه اول بسیار ساده به نظر میرسد، اما در پسِ پشتِ ماجرا برای طراحی آن زحمت بسیاری کشیده شده و زمانِ بسیاری صرف شده است.
۲- لوگوی اپل (Apple)
چنانکه در تصویر میبینید، لوگوی اولیهی اپل – که در سال ۱۹۷۶ طراحی شده – هیچ شباهتی به لوگوی کنونی ندارد. این لوگو، یعنی لوگوی سال ۱۹۷۶، تصویر اسحاق نیوتون را نشان میدهد که زیر درخت سیب نشسته و سیب به سرش میخورد. در حالی که این لوگو از عنصر خلاقیت برخوردار بود اما اپل به سرعت طراحی آن را تغییر داد و به یک سیب خشک و خالی تبدیلاش کرد. از همان سال ۱۹۷۷ که لوگوی اپل به سیب رنگینکمانی تبدیل شد تا سال ۱۹۹۵ تغییری در لوگو ایجاد نشد. اما پس از آن بود که رنگ لوگو برای چند بار تغییر کرد و دست آخر تبدیل به آن چیزی شد که امروز می بینیم.
همچون لوگوی تارگت، نخستین چیزی که در لوگوی اپل دیده میشود سادگی است. اما پرسش اینجاست که چرا اپل برای چند بار رنگ لوگو را تغییر داد و دست آخر به آن چیزی که در حال حاضر میبینیم تبدیلاش کرد؟ این رنگها نماد شفافیت و کارکشتگی هستند. منحنی بودن سیب نیز نشان از «سبک» دارد. هر سهی این ویژگیها، ویژگیهای برند اپل نیز هستند. اما در باب گاز سیب چه میتوان گفت؟ چرا این سیب یک سیب گاز گرفته شده است؟
بعضی برآن اند که این قسمت گاز گرفته شده (که در زبان انگلیسی به معنای “بایت” است) به نوعی نشانگر بایت، یعنی همان بایتی که در مگابایت و گیگابایت وجود دارد، است.
اما برخی دیگر برآن اند که این قسمت نشان از آن دارد که مشتریان اپل از محصولات اپل و در واقع دانش متخصصان اپل گاز میگیرند. اما معنی آن هر چه باشد، این قسمت برای جالبتوجهکردن این لوگوی مینیمالیستی در آن گنجانده شدهاست.
لوگوی اپل نیز ویژگیهایی در خود دارد که این ویژگیها مختص اپل و محصولاتاش نیز هستند. همچنین این لوگو با وجود آن که یک بسیار ساده است اما بسیار جالب توجه نیز هست و به راحتی هم در ذهن باقی می ماند. نام آن نیز با نام کمپانی برابر است. (مورد قبل نیز چنین وضعیتی داشت. لوگو در واقع نشانگر «هدف» است و نام شرکت تارگت نیز «هدف» است.)
۳- لوگوی گوگل (Google)

لوگوی گوگل در سال ۱۹۹۸ برای اولین بار با استفاده از یک فونت استاندارد طراحی شد. عملاً تا سال ۲۰۰۹ تغییری در این لوگو ایجاد نشد تا آن که در این سال سایهی قلم و رنگ تغییر کردند. در سال ۲۰۱۴ نیز تغییراتی جزئی در این لوگو صورت گرفت. یک سال بعد نیز تغییراتی در رنگها ایجاد شد و لوگو تبدیل به لوگویی شد که در حال حاضر می بینیم.
لوگوی گوگل هم به عنوان یکی از لوگوهای معروف دنیا به مانند دو لوگوی پیشین، لوگویی ساده است اما از آنجا که گوگل از کلمه برای لوگوی خود استفاده کرده است، اساسیترین نکته استفادهی صحیح از رنگها است.
بهعنوان مثال، به حرف “l” در انتهای کلمه دقت کنید. سبز یک رنگ ثانویه است و گوگل با قرار دادن آن در لوگوی خود در حال گفتن این جمله است که «ما مجبور به رعایت قوانین نیستیم». در واقع استفاده از این رنگ تداعیکنندهی نوآوری این کمپانی موفق است. نکتهی مثبتی که در ارتباط با این لوگو وجود دارد استفاده از فضای نگاتیو جهت بهبود کنتراست رنگها ست، این مورد را در دو لوگوی پیشین نیز دیدیم.
از لوگوی گوگل به مثابهی یکی از معروف ترین لوگوهای جهان این نکته را می توان فراچنگ آورد که استفاده از حروف در لوگو میتواند به خوبی صورت گیرد – البته اگر به فاصلهی حروف، رنگشان و فونتی که استفاده میشود دقتی بسیار داشت.
۴- لوگوی فدکس (FedEx)

لوگوی فدکس نیز از جمله لوگوهای معروف دنیا است. نسخهی اصلی لووی فدکس در سال ۱۹۷۳ طراحی شده، اما در طی سالها دچار تغییراتی شده و سرانجام در سال ۱۹۹۴ تبدیل به آن چیزی شده که در حال حاضر میبینیم.
یک پیکان سفید مابین E و X نارنجیرنگ به طرزی زیبا تعبیه شده که نماد جنبش و دقت برای یک برند که بایستی از این دو ویژگی برخوردار باشد است. جالب آن که رنگ این لوگو برای هر یک از بخشهای کمپانی فدکس متغیر است، البته نه کل رنگ بلکه صرفاً رنگ قسمت EX.
جالبتر آن که رنگ هر قسمت نیز ارتباطی با زمینهی کار آن قسمت دارد و این یعنی استفادهی صحیح از رنگها در راستای روانشناسی رنگها.
از لوگوی فدکس این نکتهها را میتوان آموخت که اولاً لوگو میتواند در عین سادگی در نهان معنی داشته باشد و ثانیاً از رنگهای مختلف لوگو میتوان برای بخشهای گوناگون کمپانی یا برند استفاده کرد و به خوبی از روانشناسی رنگها بهره برد. همچنین این لوگو نیز به مانند لوگوهای نامبرده در بالا بسیار ساده است اما در عین حال از شهرتی بسیار برخوردار است. میبینید که لوگو نباید حتماً پیچیده باشد تا بتواند محبوب و معروف شود.
۵- لوگوی الجی (LG)
این کمپانی کرهای در سال ۱۹۵۸ با عنوان گلداستار الکترونیک آغاز به کار کرد و بعدها در سال ۱۹۹۵ با عنوان ال جی و شعار «زندگی خوب است» تغییر وجهه داد. در سال ۲۰۱۱ یک نمای براقِ سه بعدی به لوگو اضافه شد و لوگو تبدیل به آن چیزی گردید که در حال حاضر میبینیم.
در نگاه اول به لوگوی ال جی آن چه که در نظر می آید یک چهرهی خندان در حال چشمکزدن است. در واقع مشهودتر از پیکانِ نهانِ موجود در لوگوی فدکس، ایموجی نهانِ موجود در لوگوی ال جی است. شعار شرکت که همان زندگی خوب است (Life’s Good) باشد، بهخوبی از طریق دو حرف L و G در لوگوی این شرکت موجود است و جالب آن که این شعار که نشان از خوبی و خوشی زندگی دارد توسط یک ایموجی شاد به نمایش گذاشته شدهاست.
همچنین حرف G به مانند یک دکمه طراحی شده که این مورد نیز برای لوگوی یک شرکت که در زمینهی لوازم الکترونیکی فعالیت دارد نکتهای مثبت و خلاقانه به حساب میآید. به مانند لوگوی تارگت، یک دایره نیز در لوگوی ال جی وجود دارد که نشان از دوستی و استقامت است.
استفادهی خلاقانه از حروف در این لوگو به بهترین شکل ممکن صورت گرفته است. همچنین ظاهر آن هم با شعار شرکت و هم با زمینهی کاری شرکت مرتبط است. از رنگها نیز به خوبی در آن استفاده شده و به سبب اهداف شرکت به درستی از طراحی دایرهای در این لوگو استفاده گردیده است.
۷- تویوتا (Toyota)

کمپانی تویوتا ابتدا کار خود را با نام تویودا آغاز کرد و در سال ۱۹۳۶ یک مسابقهی عمومی برای طراحی لوگو ایجاد کرد که دست آخر ناماش به تویوتا که ظاهراً در ژاپنی عبارتی سادهتر است تغییر کرد. لوگوی کنونی این کمپانی در سال ۱۹۸۹ طراحی شده و جالب آنکه تا کنون هیچ تغییری نکردهاست.
به مانند لوگوهای ال جی و تارگت، در لوگوی تویوتا نیز از رنگ قرمز استفاده شده است. این مورد نماد دوستی و استقامت است که تویوتا نیز در اهداف خود از آنها نام بردهاست. همچنین طراحی شکل خاکستری- نقرهای این لوگو نیز نماد یکپارچگی، ایمنی و مطمئنبودن است که همگی صفاتی برجسته برای یک تولید کنندهی خودرو به حساب میآیند. درخشندگی این قسمت نقرهایرنگ نیز نشان از ارزشمندی و با کیفیتی محصولات این کمپانی دارد.
دو بیضی به کار رفته در آن نیز، بر طبق گفتهی خود شرکت تویوتا، یکی نماد قلب مشتری و دیگری نماد قلب شرکت است. جالب آن که همپوشانی این دو بیضی ایجادکنندهی حرف T بوده که حرف اول نام تویوتا است و جالبتر آن که شکل کلی این لوگو به مانند یک فرمان خودرو است. میبینید که همانند لوگوی ال جی، لوگو هم با زمینهی کاری کمپانی ارتباط دارد، هم نام کمپانی و هم آرمانهای کمپانی.
در لوگوی تویوتا فارغ از مواردی که در بالا به آنها اشاره شد موردی که بسیار عالی از آن استفاده شده کنتراست بالاست. کنتراست بالا ممکن است موجب سردرگمی شود اما اگر به درستی استفاده شود موردی عالی برای ارائهی ویژگیهای متعدد به مخاطب است.
۸- لوگوی مرسدس بنز (Mercedes Benz)
کمپانیهای تولید کنندهی خودرو عمدتاً لوگویشان را بارها دچار تغییر کردهاند، اما لوگوی ستارهمانند مرسدس بنز بیش از یک قرن است، از سال ۱۹۰۹ بدین سو، به همین شکل مانده و حقا که با وجود گذشت بیش از یک قرن از طراحی آن هنوز که هنوز است بدیع و منحصر به فرد به نظر می رسد.
مرسدس لوگوی خود را در محصولاتاش و همچنین در تبلیغات بدون هیچ کلمه و حرفی به نمایش میگذارد. البته به سبب سابقهی این کمپانی آگاهی از برند به خوبی صورت گرفته و با مشاهدهی لوگو به راحتی نام مرسدس بنز در ذهن تداعی می شود. فارغ از این مورد، لوگوی ستارهمانند این کمپانی از سه پایه برخوردار است که به معنای زمین، هوا و دریا هستند. این سه، هر یک قسمتی از صنعت خودرو را تشکیل می دهند. به مانند لوگوی تویوتا، از رنگ نقرهای و با حالت درخشش در این لوگو استفاده شده که همان معانیای را دارد که در قسمت لوگوی تویوتا به آنها اشاره شد. باز هم به مانند لوگوی تویوتا، لوگوی این کمپانی تولید کنندهی خودرو، یعنی مرسدس بنز، نیز شباهتی نه چندان کم به فرمان خودرو دارد.
سازگاری فونت نازک این لوگو با لبههای منحنی ظریف لوگو بسیار جالب است. فرض کنید از فونت بولد برای این لوگو استفاده میشد، آیا توی چشم و به عبارت بهتر توی ذوق نمیزد؟ بنابراین درسی که می توان از این لوگو گرفت، فارغ از مواردی که در قسمت های قبلی نیز به آنها اشاره شده، این است که انتخاب نوع فونت نیز بایستی در راستای شخصیت برند باشد. تأکید مرسدس بر ظرافت با فونت ظریف این لوگو منطبق است.
۸- لوگوی کوکا کولا (Coca cola)
از جمله قدیمیترین برندهای موفق حال حاضر جهان کوکا کولا است. لوگوی این کمپانی نیز به عنوان یکی از لوگوهای معروف دنیا شناخته می شود. این لوگو در ابتدا، یعنی در سال ۱۸۸۶، سیاه و سفید بود و بعدها با پیشرفت کیفیت تصاویر در سال ۱۹۵۸ به لوگویی رنگی تبدیل گردید. البته که هنوز خاصیت کلاسیک بودن آن هنوز حفظ شده و به وضوح نیز قابل مشاهده است.
به زحمت می توان لوگویی پیدا کرد که از لوگوی کوکا کولا ارتجاعیتر باشد. این لوگو به عنوان یکی از معروف ترین لوگوهای جهان با وجود همین ارتجاعی بودن بسیار محبوب است. اما چه چیز موجب آن شده که این لوگو تا این اندازه مشهور و محبوب باشد؟ دو چیز: یکی اصالت و دیگری کلاس.
لوگوی کوکا کولا تداعیکنندهی کلاس آمریکایی است و در واقع در حال حاضر نیز به نشانی از فرهنگ این سرزمین تبدیل شده است. استفادهی عمده از رنگ قرمز نیز آن را به لوگویی قدرتمند تبدیل کرده است، لوگویی که نماد هیجان، انرژی و اشتیاق، یعنی همان ویژگیهای آمریکاییهای کلاسیک، است. جالب آن که قرمز اشتها را افزایش می دهد و این امر برای لوگوی یک تولیدکنندهی نوشابه موردی مثبت است.
استفادهی صحیح از رنگ قرمز و همچنین انطباق فونت مورد استفاده در این لوگو با شخصیت برند کوکا کولا مواردی هستند که برای یک طراح لوگو میتوانند آموزنده باشند. به خاطر داشته باشید که چه در طراحی لوگو و چه در طراحی هر یک از ابزارهای تبلیغاتی یک برند بایستی انطباق و سازگاری مواردِ موردِ طراحی با شخصیت برند در نظر گرفته شود.
خلاصه
با هم در این نوشتار نگاهی به ۸ تا از لوگوهای معروف دنیا داشتیم و دیدیم که چه چیز معروفشان کرده و چه درسهایی از آنها میتوان برای طراحی لوگو فرا گرفت. با امید آنکه این نوشتار به کارتان آمده باشد.
۲ نظرها