فیسبوک درباره فروش غیرقانونی جنگلهای بارانی آمازون اقدام میکند


به گزارش وبسایت خبری بیبیسی، فیسبوک میگوید که فروش محصولات غیرقانونی مناطق حفاظت شده جنگلهای آمازون را در سایت خود متوقف میکند. این غول رسانههای اجتماعی پس از تحقیقات بیبیسی در مورد این عمل سیاست خود را تغییر داد. اقدامات جدید فقط برای مناطق حفاظت شده اعمال میشود و نه برای جنگلهای متعلق به عموم و این حرکت محدود به آمازون خواهد بود، نه جنگلهای بارانی و زیستگاههای حیات وحش در سراسر جهان.
بر اساس مطالعه اخیر اتاق فکر Ipam (Instituto de Pesquisa Ambental da Amazonia)، یک سوم جنگل زدایی در جنگلهای عمومی در آمازون اتفاق میافتد. فیسبوک اعلام کرد که نحوه برنامه ریزی برای یافتن تبلیغات غیرقانونی را فاش نمیکند اما گفت که به دنبال شناسایی و مسدود کردن فهرستهای جدید در مناطق حفاظت شده جنگلهای بارانی آمازون است.
جنگل زدایی غیرقانونی فاش شد
در فوریه، مستند BBC Our World با نام «فروش آمازون» نشان داد که قطعات جنگلهای بارانی به بزرگی ۱۰۰۰ زمین فوتبال در سرویس تبلیغات طبقه بندی شده فیسبوک درج شده است. بسیاری از قطعهها در داخل مناطق حفاظت شده بودند، از جمله جنگلهای ملی و زمینهایی که برای مردم بومی محفوظ بود. به منظور اثبات واقعی بودن تبلیغات، بیبیسی جلساتی را بین چهار فروشنده و یک عامل مخفی ترتیب داد که به عنوان یک وکیل ادعا میشد که نماینده سرمایه گذاران ثروتمند است. یکی از زمین خواران به نام الویم سوزا آلوز، در تلاش بود تا قطعهای را در داخل ذخیره گاه بومی اورو یو ووو (Uru Eu Wau Wau) به قیمت ۱۶،۴۰۰ پوند به ارز محلی بفروشد.
در پاسخ به تحقیقات بیبیسی، دادگاه عالی فدرال برزیل دستور تحقیق درباره فروش مناطق حفاظت شده آمازون از طریق فیسبوک را صادر کرد. علیرغم درخواست رهبران بومی برای انجام اقدامات بیشتر، در آن زمان فیسبوک اعلام کرد که آماده همکاری با مقامات محلی است، اما اقدامی مستقل برای توقف تجارت انجام نمیدهد.
اکنون این شرکت میگوید با برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (Unep) و سازمانهای دیگر مشورت کرده است تا اولین گام خود را در جهت حل این مشکل برداشته باشد. این شرکت فناوری کالیفرنیایی تصریح کرد:
ما اکنون فهرستهای موجود در بازار فیسبوک را در برابر پایگاه داده معتبر سازمانهای بین المللی در مورد مناطق حفاظت شده بررسی میکنیم تا لیستهایی را که ممکن است این سیاست جدید را نقض کند، شناسایی کنیم.
این اعلامیه در شرایطی صورت میگیرد که غول رسانههای اجتماعی به دنبال افشای یک سری اطلاعات انفجاری توسط افشاگر و کارمند سابق فیسبوک، فرانسیسهاگن، تحت فشار فزایندهای از سوی قانونگذاران آمریکایی قرار دارد.
فیسبوک همچنین در این هفته با انتقاد روبرو شد زیرا یک خرابی برای کل پلتفرم تحت شبکه آن را برای پنج ساعت در سراسر جهان تجربه کرد. اینستاگرام و واتساپ که هر دو متعلق به فیسبوک هستند نیز در این مدت آفلاین بودند.
آیا این اقدام عملی است؟
برای تلاش برای دستگیری فروشندگان مجرم، فیسبوک از پایگاه دادهای استفاده میکند که توسط مرکز نظارت بر حفاظت جهانی Unep اداره میشود. Unep میگوید که این جامعترین پایگاه داده در نوع خود است و ماهانه با استفاده از گزارشات طیف وسیعی از دولت و سایر موسسات، به روز میشود. اما برندا بریتو، وکیل و دانشمند برزیلی، اثربخشی پیشنهادهای فیسبوک را زیر سوال میبرد و میگوید:
اگر آنها ارائه مکان منطقه مورد فروش را برای فروشندگان اجباری نکنند، هرگونه تلاش برای مسدود کردن آنها دارای اشکال است. آنها ممکن است بهترین پایگاه داده در جهان را داشته باشند، اما اگر مرجع موقعیت مکانی نداشته باشند، کار نخواهد کرد.
بیبیسی در تحقیقات خود، متوجه شد که برخی از تبلیغات دارای تصاویر ماهوارهای و مختصات جیپیاس هستند، اما همه آنها، این سطح از اطلاعات را به اشتراک نمیگذارند. فیسبوک به بیبیسی گفت که قصد ندارد فروشندگان را ملزم به ارسال مکان دقیق زمینهای تبلیغاتی کند. سخنگوی این شرکت گفت:
ما میدانیم که در این مبحث «گلوله نقرهای» (منظور ارائه یک راه حل ساده برای یک مشکل پیچیده است) وجود ندارد و ما به کار خود ادامه میدهیم تا مانع از دور زدن بازرسی توسط افراد شویم.
جنگلهای بارانی آمازون ۷.۵ میلیون کیلومتر مربع را اشغال کرده و بیش از هفت کشور از جمله پرو، اکوادور و کلمبیا را شامل میشود. این شرکت فناوری تأیید نمیکند که آیا با دولت هر منطقه در جهت تقویت اجرای این قوانین همکاری میکند یا خیر.
حدود ۶۰ درصد از جنگلهای بارانی آمازون در برزیل است و میزان جنگل زدایی در آنجا در بالاترین حد خود در ۱۲ سال گذشته است. پایگاه داده جنگلهای عمومی دولت برزیل که میتواند یک ابزار کلیدی برای هرگونه تلاش برای کنترل اکثریت فروش غیرقانونی آنلاین باشد، استفاده نمیشود. برندا بریتو میگوید:
این دادهها از سال ۲۰۱۶ در دسترس است. این اطلاعاتی است که آنها میتوانند برای بهبود این تلاش از آن استفاده کنند.
با این حال، فعالان محیط زیست در برزیل اعلامیه فیسبوک را یک پیروزی کوچک در برابر جنگل زدایی گسترده در آمازون و تلاش کنگره برای تضعیف قوانین حفاظتی میدانند.
ایوانید باندیرا از موسسه غیردولتی Kandide، یکی از کسانی بود که در زمان تحقیقات بیبیسی در ماه فوریه از فیسبوک خواست تا اقدامات بیشتری انجام دهد. او میگوید که اکنون خوشحال است:
من فکر میکنم این اعلان چیز خوبی است. اگرچه دیر شده است، زیرا آنها هرگز نباید اجازه تبلیغات این چنینی را میدادند. اما این واقعیت که آنها اکنون این موضع را اتخاذ میکنند خوب است زیرا به حفاظت از قلمرو کمک میکند، زیرا به فروخته نشدن زمین در داخل یک منطقه حفاظت شده یا یک سرزمین بومی کمک میکند.