پزشکی

همه‌چیز در مورد فواید و مضرات نوشابه گازدار

با وجود آن‌که متخصصان از رسانه‌های متفاوت در مورد مضرات نوشیدن نوشابه‌ گازدار برای سلامتی می‌گویند، گویا گوشِ اکثر مردم بدهکار این سخنان نیست. با این حال، ما باری دیگر به مضرات نوشابه گازدار خواهیم پرداخت و خواهیم گفت که نوشیدن مکرر نوشابه گازدار چه بلایی می‌تواند بر سر سلامتی بیاورد. البته در آخر به فوایدِ معدود آن نیز اشاره خواهیم داشت.

مواد تشکیل‌دهنده‌ی نوشابه گازدار

نوشابه‌های گازدار را معمولاً با استفاده از مواد زیر تولید می‌کنند:

  • شکر
  • مواد نگهدارنده
  • رنگ‌های غذایی
  • کافئین

مضرات نوشابه گازدار

۱- پوسیدگی دندان و پوکی استخوان

یکی از مضرات غیر مستقیم نوشابه گازدار، پوسیدگی دندان است. نوشابه گازدار از آن‌جا که حاوی مقدار زیادی CO2 است، می‌تواند مانع از جذب کلسیم در بدن شده و نتیجتاً پوسیدگی دندان را در پی داشته باشد. افزون بر این، برخوردِ نوشابه‌ی اسیدی با مینای دندان‌ها به‌تدریج باعث پوسیدگی دندان‌ها شده و سلامت آن‌ها را به خطر می‌اندازد.

علاوه بر این، اسید فسفریکِ موجود در نوشابه، موجب دفع کلسیم از استخوان‌ها شده و  این امر پوکی استخوان را به همراه دارد.

۲- دیابت

مشهور است که نوشابه گازدار حاوی مقدار زیادی شکر است. این مقدار زیاد، نه‌تنها برای افراد دیابتی بسیار مضر است، بلکه برای افرادی که به دیابت مبتلا نیستند نیز بسیار خطرساز است؛ زیرا افزون بر آن که خطر ابتلای آن‌ها به دیابت را افزایش می‌دهد، سایر عوارض مصرف زیادِ شکر را برای‌شان به ارمغان می‌آورد. نتیجه‌ی یک مطالعه نشان از آن دارد که مصرف یک الی دو لیوان نوشابه گازدار در طول روز، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۲۶ درصد افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید
راه‌های پیشگیری شهروندان از ابتلا به ویروس کرونا در مترو

موردی دیگر که در ارتباط با شکرِ موجود در نوشابه گازدار بایستی گفته شود این است که شکرِ بالای نوشابه گازدار موجب افزایش انسولینِ بدن شده و این امر قادر است موجب افزایش سلول‌های سرطان لوزالمعده شود.

شکر یا قند موجود در نوشابه بسیار زیاد است و خطرات زیادی برای سلامت بدن به‌همراه دارد.

۳- افزایش خطر سرطان

نوشابه گازدار سرشار از رنگ‌های غذایی و مواد نگهدارنده است. مصرف زیادِ این مواد باعث می‌شود که بدن آمادگی بیشتری برای ابتلا به انواع سرطان داشته باشد.

۴- اختلالات خواب

کافئین، ماده‌ی دیگری است که به میزان بالا در نوشابه گازدار وجود دارد. همان‌طور که می‌دانید مصرف زیاد کافئین موجب اختلالات خواب شده و نتیجتاً بدخوابی را به همراه می‌آورد.

۵- ابتلا به سنگ کلیه

نوشابه گازدار موجب افزایش سطح اسید فسفریک بدن می‌شود. افزایش سطح اسید فسفریک می‌تواند باعث افزایش فشار به کلیه‌ها شده و نتیجتاً باعث شود که کلیه‌ها آن‌ها را کاملاً دفع نکنند. علاوه بر این، همان‌طور که در بالا اشاره شد، نوشابه گازدار موجب عدم‌جذب کلسیم بدن می‌شود. این عدم جذب، گاه سبب دفع کلسیم از استخوان‌ها شده و درنتیجه کلسیم رها شده از استخوان‌ها در سطح خون پخش می‌شود و همین امر می‌تواند زمینه‌ی ایجاد سنگ‌های کلیوی کلسیمی را فراهم کند.

۶- تأثیرات منفی نوشابه بر دهان و مری

اسیدی بودنِ نوشابه را تنها معده می‌تواند تاب آوَرَد. هنگامی که نوشابه از طریق دهان به معده می‌رسد، سطح دهان و مری را اسیدی ساخته و تأثیراتی منفی بر روی آن‌ها به جا می‌گذارد.

۷- تأثیر منفی نوشابه بر معده

این که معده قادر به تاب‌آوردن اسیدی بودن نوشابه است به معنای آن نیست که معده در حین هضم نوشابه دچار مشکل نمی‌شود. اسید فسفریک نوشابه هنگام ترکیب با اسید هیدروکلریک معده باعث سوزش سر دل و نفخ می‌شود. به همین سبب است که متخصصان به کسانی که نفخ و سوزش معده دچار اند هشدار می‌دهند که از مصرف نوشابه گازدار پرهیز کنند.

بیشتر بخوانید
رژیم غذایی در دوران سالمندی باید به چه شکل باشد؟

۸- چاقی

شکر زیاد موجود در نوشابه، علاوه بر مضراتی که در بالا به آن‌ها اشاره شد، موجب افزایش وزن و چاقی می‌شود. این میزان شکر، کالری بسیار زیادی را وارد بدن می‌کند و نتیجتاً افزایش وزن را به همراه دارد. نوشابه‌های به اصطلاح بدون قند نیز با استفاده از آسپارتام شیرین می‌شوند که این آسپارتام باعث افزایش اشتها شده و گاه میگرن و اختلال در حافظه را به همراه دارد.

سایر مضرات نوشابه گازدار عبارت اند از:

  • افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های کبدی
  • افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی
  • سؤتغذیه
  • اسیدی‌شدن خون

فواید نوشابه گازدار

با وجود مضرات عدیده‌ای که برای نوشابه گازدار ذکر شد، فایده‌ی خاصی در مصرف آن دیده نمی‌شود. تنها در پاک‌کردن سیاهی قابلمه، از بین بردن لکه‌ی روی لباس و موارد از این قبیل می‌توان روی نوشابه حساب کرد. البته گاه گفته می‌شود که غرغره کردن نوشابه می‌تواند سببِ ازبین‌رفتن سکسکه شود.

همچنین بخوانید: ۹ تا از خواص عسل برای بدن

آرش شمسی

کم کن طمع از جهان و میزی خرسند | از نیک و بد زمانه بگسل پیوند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا