خستگی مداوم میتواند ناشی از این علل باشد!


خستگی موردی طبیعی است، اما خستگی مداوم و همیشگی و طولانیمدت طبیعی نیست. بنابراین درصورتیکه به خستگی مداوم دچار هستید باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید و معاینه شوید و آزمایش دهید تا علت اصلی خستگی مداوم مشخص شود؛ با این حال ما در این نوشتار صرفاً برای اطلاعات بیشترتان در این زمینه به معرفی علل احتمالی خستگی مداوم خواهیم پرداخت.
علل احتمالی خستگی مداوم
۱- خواب مختل
به هر دلیلی اگر خوابتان مختل شده میتوانید این توقع را داشته باشید که خستگی مداوم یا طولانی را تجربه کنید. البته همواره چنین فرآیندی خستگی را به همراه ندارد اما میتواند موجب ایجاد احساس خستگی شود.
۲- سندرم پای بیقرار
مشکل دیگری که میتواند احساس خستگیِ مداوم را به همراه داشته باشد سندرم پای بیقرار است. در این وضعیت فرد در پاهای خود احساس ناراحتی میکند، به گونهای که میل به حرکت پاها در او ایجاد میشود. نتیجهی این فرآیند یک خواب ناراحت و خستگیدر طی روز است.
۳- مصرف کافئین پیش از خواب
مصرف کافئین یا نوشیدنیهای کافئیندار پیش از خواب بر کیفیت خواب تأثیر میگذارد و احتمالاً خستگی را به همراه دارد. حتماً از مصرف الکل و کافئین پیش از خواب دوری کنید و سعی کنید در طول روز نیز یک چرت کوتاه داشته باشید.
۴- داشتنِ اضافهوزن
اضافهوزن هم میتواند از طریق کاهش فعالیت بدنی باعث احساس خستگی شود.
۵- کم کاری تیروئید
هنگامی که تیروئید کم کار باشد و نتواند هورمونهای مورد نیاز را به خوبی تولید کند احساس خستگی در بدن پدیدار میشود. در واقع هنگامی که تیروئید کم کار باشد بدن فرآیندهایش را کند کرده و به همین دلیل برخی علائم بروز مییابند. افزون بر خستگی، فرد مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است به سبب کند شدن فرآیندهای بدن دچار خشکی پوست شده و همچنین احساس سردی کند. یبوست و افسردگی نیز عموماً در فرد مبتلا به کم کاری تیروئید دیده میشوند.
۶- دیابت
بسیاری از افرادی که به دیابت مبتلا هستند احساس خستگی دارند. خستگی مداومی که بهسبب دیابت اتفاق میافتد، ناشی از بالا و پایینشدن سطح قند خون یا سختگیری افراد دیابتی نسبت به رژیم غذاییشان باشد.
۷- کمآبی بدن
چنانکه در طی شبانهروز آب کافی ننوشید یا به هر دلیلی بدنتان به کمآبی دچار باشد، این وضعیت به احساس خستگی منجر میشود. سعی کنید روزانه حداقل ۲ لیتر یا ۸ لیوان آب بنوشید.
۸- سندرم خستگی مزمن
برای کسی که به خستگی مزمن دچار است، گاه ساعتها خوابیدن هیچ تأثیری در رفع احساس خستگی ندارد. در چنین شرایطی احتمال آن که فرد به سندرم خستگی مزمن مبتلا باشد بسیار زیاد است. سندرم خستگیِ مزمن علاوخ بر خستگی، میتواند سردرد، دردهای عضلانی، دشواری در تمرکز و احساس درد در مفاصل را نیز سبب شود. درحالحاضر درمانی قطعی برای این سندرم وجود ندارد و صرفاً میتوان با استفاده از برخی روشها علائم را کنترل کرد.
۹- آپنه خواب
در وضعیت آپنه، مسیرهای تنفس بسته میشوند و از این رو در تنفس وقفه ایجاد میشود که این قضیه میتواند کاهش اکسیژن بدن را سبب شود. در نتیجهی چنین فرآیندی برای آغاز تنفسِ دوباره، شخص بیدار میشود و حاصل این ماجرا خواب نامناسب و خستگیِ پس از خواب است که میتواند در طول روز موجب آزار شخص مبتلا شود.
۱۰- اختلال اضطراب تعمیمیافته
اختلال اضطراب تعمیمیافته اختلالی است که موجب احساس نگرانی، استرس و تحریکپذیری میشود و از آنجا که مستقیماً بر روی کیفیت خواب تأثیر میگذارد، میتواند باعث احساس خستگی شود. این اختلال علاوه بر خستگیِ بدن، خستگیِ ذهن را در پی دارد.
۱۱- افسردگی
افسردگی هم میتواند در خستگی مداوم نقش داشته باشد. افسردگی در سالهای اخیر شیوع بیشتری پیدا کرده بهشکلی که در سال ۲۰۱۴ حدود ۱۶میلیون نفر در آمریکا به افسردگی دچار بودهاند. برخی از علائم افسردگی از قرار زیر هستند:
- خستگیو احساس کمبود انرژی
- احساس گناه و بیارزشبودن
- سردرد و دردهای ناشناختهای که غیرقابل درمان به نظر میرسند
- ازدستدادن علاقه به همه چیز
- بیخوابی و یا خواب بیش از حد
- ازدستدادن اشتها و وزن
- داشتن افکار خودکشی
۱۲- تب گلاندولار
تب گلاندولار – که با عنوان مونونوکلئوز نیز شناخته میشود – عموماً در جوانان دیده میشود. این عفونت ویروسی عموماً چند هفته به طول میانجامد ولی تا ماهها موجب احساس خستگی میشود. نشانههای دیگر تب گلاندولار گلودرد، تب و تورم در غدههای گردن هستند.
۱۳- کمخونی
کمخونی هم از علل شایع خستگی مداوم است. درصد عمدهای از کسانی که دچار خستگی مدوام هستند – خصوصاً خانمها – به کمخونی هم دچار اند. بهجز خستگی، برخی از علائم کمخونی از قرار زیر هستند:
- ناخنهای شکننده
- تپش قلب نامنظم
- سردرد
- مشکل در تمرکز
- احساس سرگیجه و ضعف
- پوست رنگ پریده
سخن آخر
قطعاً برای رفع کامل علائم هر بیماری باید ابتدا با معاینهی علمی علل یا علت آن بیماری مشخص شود و از راههای مختلفی که پزشک تشخیص میدهد، علل یا علت بیماری از بین رود. بنابراین درصورتیکه به خستگی مداوم دچار هستید سعی کنید به پزشک مراجعه کنید.
همچنین بخوانید: با انواع بالش طبیعی محسوب شوید
یک نظر