حساسیت دندان به گرما و سرما، چه عللی دارد؟

در این مقاله میخواهیم علل حساسیت دندان به گرما و سرما را بررسی کنیم. حساسیت دندانی یکی از مشکلات رایج دندانها در بین مردم می باشد.
شاید برای بسیاری از شما هم پیش آمده باشد که به هنگام خوردن مواد غذایی سرد و گرم یا حتی مواد غذایی ترش مزه و یا برخورد هوای سرد با دندانها، احساس درد شدیدی در دندان کنید که این درد تا عصب دندان نیز حس شود. به این حالت، حساسیت دندان گفته میشود. بیشتر افراد گمان میکنند که این درد ممکن است در اثر پوسیدگی دندان یا بیماری لثه ایجاد شده باشد، اما در واقع همیشه این طور نیست.
دندان از چندین بخش تشکیل شدهاست. قسمت بیرونی دندان که در ظاهر، آن را میبینیم تاج دندان است و روی آن را مینای دندان پوشانده است. مینای دندان سختترین ماده موجود در بدن است که وظیفه حفاظت از تاج دندان را به عهده دارد و فاقد بافت عصبی و رگهای خونی است و در واقع بافتی غیر زنده میباشد. زیر مینای دندان عاج دندان یا دنتین قرار دارد که بافتی نرمتر از مینای دندان دارد. در نهایت با ریشه دندان مواجهیم که در استخوان فک قرار دارد و از کل دندان نگهداری میکند. دندانها معمولا بین ۱ تا ۳ ریشه دارند.
حساسبودن دندان در اکثر موارد به دلیل از دست رفتن پوشش حفاظتی عاج دندان، در اثر آسیب و پوسیدگی مینا و یا عقب رفتن لثه ابجاد میشود که در این حالت عاج دندان در معرض هوا قرار میگیرد و مایعات یا هوای سرد از طریق سوراخهای ریز که به سمت ریشه دندان میروند، سبب التهاب و تحریک اعصاب دندان، همچنین بروز حساسیت شدید و یا تیر کشیدن دندان میشوند. حساسیت عاجی دندان، اکثرا در بازه سنین ۲۰ تا ۵۰ سال پیش میآید.
درمان حساسیت دندان
برای درمان حساسیت دندان، باید در قدم اول به دندان پزشک مراجعه کرد تا کل دندان را از لحاظ مشکلات پوسیدگی و شکستگی مورد بررسی قرار دهد. یکی از دلایل عمده حساسیت دندان، عقب رفتن لثه است که میتواند در اثر مسواک زدن غلط، خصوصا در افراد دچار وسواس، به وجود بیاید. استفاده از مسواک نرمتر و روش صحیح مسواک زدن به نحوی که بیش از حد به دندانها فشار وارد نشود، در رفع این مشکل بسیار مؤثر است. استفاده از خمیر دندان مخصوص دندان حساس هم میتواند در صورت استفاده مداوم و منظم، به کاهش حساسیت دندانها منجر شود.
گردآوری شده توسط: فرزانه براری