
طعم مربای توت فرنگی برای بسیاری از ما یادآور صبحانهها و عصرانههاییست که با مربای توت فرنگی خانگی مادرها و مادربزرگهایمان در کودکی خوردهایم و بههمین خاطر گذشته از مطبوعبودن خودش نوستالژیک و دوستداشتنی است. این روزها بیشتر ما مرباهای آماده میخوریم، مرباهایی که اگرچه خوشطعم هستند، آن مزهی خاطرهانگیز مرباهای خانگی را ندارند و البته که از نظر سلامت هم به پای آنها نمیرسند. شاید تهیهی مربا توت فرنگی خانگی برای کسانی که تجربهی کافی در پخت آن ندارند کاری دشوار و وقتگیر به نظر آید، اما واقعیت این است که با کمی حوصله و دقت و تنها با اطلاع از چند ترفند میتوان بهترین مربا توت فرنگی خانگی را تهیه کرد. در ادامه به آموزش طرز تهیه مربا توت فرنگی و نکات مهم و ترفندهای خوب ازآبدرآمدن آن میپردازیم.
مواد اولیهی مورد نیاز برای تهیه مربا توت فرنگی خانگی
برای تهیهی مربای توت فرنگی خانگی به مواد اولیهی زیر نیاز دارید:
- توت فرنگی: ۱ کیلوگرم
- شکر: ۸۰۰ گرم
- آب لیموی تازه: به اندازهی آب ۱ عدد لیموترش
دقت داشته باشید که بهترین توتفرنگیها برای تهیهی مربای توت فرنگی خانگی میوههایی هستند که ریز، سفت و طبیعیاند. توت فرنگیهای درشت و گلخانهای و همچنین توت فرنگیهای خیلی رسیده باعث میشوند مربا طعم و فرم ایدهآل را نداشته باشد، اما اگر تنها به همین نوع توتفرنگیها دسترسی داشتید توتفرنگیهای درشت را دو یا چهار تکه کنید و در شستوشوی توتفرنگیهای نرم و رسیده دقت بیشتری بهخرج دهید. بهتر است بهطور کلی از خیساندن توت فرنگی هنگام شستوشو خودداری کنید و پیش از شستن و خشککردن آنها سر آنها را جدا نکنید، چرا که توت فرنگی خیلی زود آب را جذب میکند و درصورتیکه نرم و رسیده باشد خراب میشود.
چنانچه از توتفرنگیهایی برای تهیهی مربای توت فرنگی استفاده میکنید که شیرین نیستند مقدار شکر را به حدود ۲ کیلوگرم افزایش دهید.
طرز تهیه مربا توت فرنگی خانگی
برای تهیه مربا توت فرنگی خانگی ابتدا یک کیلوگرم توت فرنگی را با توجه به راهنمایی که گفتیم بشویید و خشک کنید و همراه با شکر و حدود نصف لیوان آب در یک قابلمهی لعابدار نسبتاً بزرگ بریزید. بهتر است شکر را بهصورت لایهلایه به توتفرنگیها اضافه کنید، یعنی هر بار یک لایه توت فرنگی رادر قابلمه بریزید و روی آن شکر بپاشید و این کار را تکرار کنید تا تمامی مواد در قابلمه قرار بگیرند.
قابلمهی حاوی توت فرنگی، شکر و آب را برای حدود ۱۲ ساعت در محیطی نه گرم و نه سرد قرار دهید تا شکر کاملاً در آب حل شود و به خورد توت فرنگیها برود.
پس از گذشت ۱۲ ساعت ظرف لعابی را بههمان صورت که هست روی اجاق گاز با شعلهی کم بگذارید تا مطمئن شوید شکر کاملاً در آب حل شده و پس از آن شعلهی گاز را زیاد کنید و منتظر شوید آب و شکر مربا بجوشند و قوام مناسبی پیدا کنند. نکتهی مهم در این مرحله این است که چنانچه شکر تا پیش از زیادکردن شعله و جوشآمدن آب کاملاً در آن حل نشده باشد، هنگام تبخیر آب و غلیظشدن شربت بلورهای شکر بر سطح مربا دیده خواهند شد که همین هم بر طعم مربا و هم بر ماندگاری آن اثر منفی دارد.
برای تشخیص قوامآمدن شربت مربا تنها کافیست مقداری از آن را بین دو انگشت خود قرار دهید، چنانچه با بازشدن انگشتها شربت حالت چسبدگی داشت و کش آمد یعنی شربت مربا قوام آمده است. دقت داشته باشید که لازم است حتماً حین پخت مربای توت فرنگی کنار اجاق گاز باشید و درصورت لزوم مربا را هم بزنید تا سر نرود. قوامآمدن شربت مربا تنها حدود نیم ساعت زمان میبرد. توجه داشته باشید که اگر شکر کاملاً در آب حل نشود و مربا قوام کافی را پیدا نکند، پس از پخت و قراردادن در یخچال احتمال کپکزدن آن وجود دارد.
یکی از نکات مهم در تهیه مربا توت فرنگی این است که حین پخت کاملاً کف روی قابلمهی روی گاز را بردارید و ترجیحاً این کار را در یک نوبت انجام دهید. باقیماندن کف روی مربا طعم و رنگ آن را تحت تأثیر قرار میدهد و از سویی ممکن است باعث کپکزدن مربا در یخچال شود.
پس از قوامآمدن شربت و در مرحلهی آخر آب لیموی تازه را به آن اضافه کنید. در این مرحله مربای توت فرنگی آماده است، تنها کافیست اجازه دهید مربا خنک شود و سپس آن را داخل ظرف شیشهای بریزید و در یخچال نگهداری کنید. برای اطمینان بیشتر از کپکنزدن مربا بهتر است ظروف شیشهای را از پیش با قراردادن در آب جوش ضدعفونی کنید.
چند نکته برای بهترشدن مربای توت فرنگی خانگی
۱- حین جوشیدن مربا در قابلمه را نبندید و هر از گاهی آن را هم بزنید تا مطمئن شوید شکر کاملاً در آب حل شده است.
۲- چنانچه مقدار شکر مربا کم باشد، مربا به قوام مناسب نمیرسد و ممکن است در یخچال کپک بزند. اگر تمایلی به مصرف زیاد شکر ندارید بهتر است تا جای امکان از توت فرنگیهای شیرین استفاده کنید تا مجبور به اضافهکردن مقدار شکر نباشید.
۳- برای ماندگاری بیشتر مربای توت فرنگی میتوانید آن را به مقادیر کم تقسیم کنید و در فریزر نگاه دارید.
۴- هرگز قاشق خیس را در ظرف مربا نزنید، چرا که رطوبت باعث کپکزدن آن میشود.
۵- اگر حتی با جمعکردن کف روی مربا باز هم در پایان کار شاهد کف روی ظرف بودید مقداری کره را آب کنید و روی سطح مربا بریزید و اجازه دهید کاملاً خنک شود.
سخن پایانی
در این نوشتار به طرز تهیهی مربا توت فرنگی پرداختیم و نکاتی که میتوانند در تهیهی مربای توت فرنگی خانگی خوشرنگ، خوشطعم و ماندگار مفید باشند را ذکر کردیم. لطفاً اگر تجربهای در مورد درستکردن مربا توتفرنگی دارید آن را با ما و کاربران در میان بگذارید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه فرنی با سه نوع آرد
یک نظر