
شله زرد از دسرهای اصیل ایرانیست که بیشتر در ماه رمضان و سایر مناسبتهای مذهبی مانند ایام محرم پخته و اغلب بهعنوان نذری بین همسایهها و آشنایان پخش میشود. طرز تهیه شله زرد نذری تفاوت چندانی با شله زرد خانگی ندارد، اما باید توجه داشت که از آنجا که شله زرد نذری معمولاً برای افراد نسبتاً زیادی پخته میشود، باید مواد اولیهی بیشتری را برای آن آماده کرد و چنانچه نسبت مواد اولیه متناسب نباشد، نتیجهی کار هم مطلوب نخواهد بود. در ادامه به طرز تهیه شله زرد نذری برای ۵۰ نفر خواهیم پرداخت.
مواد اولیهی مورد نیاز برای تهیه شله زرد نذری برای ۵۰ نفر
- برنج نیمدانه (ترجیحاً برنج ایرانی): ۲ کیلوگرم
- شکر سفید: ۴ کیلوگرم
- آب: ۲۴ لیتر
- گلاب: یک و نیم لیتر
- زعفران: نیم مثقال
- خلال بادام: ۷۵۰ گرم
- کرهی گیاهی: ۱۵۰ گرم
- خلال پسته، خلال بادام، پودر نارگیل و دارچین برای تزئین: بهمیزان دلخواه

طرز تهیه شله زرد نذری برای ۵۰ نفر
برای تهیهی شله زرد نذری مراحل زیر را دنبال کنید:
۱- حدود ۲۴ ساعت قبل از شروع پخت شله زرد برنج نیمدانهی شستهشده را در ظرفی مناسب بریزید و ظرف را با آب سرد و مقدار کمی گلاب و زعفران پر کنید و اجازه دهید برنج بهخوبی خیس بخورد.
ممکن است زمان کافی برای خیساندن برنج دراختیار نداشته باشید، در این شرایط میتوانید برنج نیمدانه را بعد از حدود ۴ ساعت برای پخت شله زرد آبکش کنید.
۲- بعد از گذشت ۲۴ ساعت برنج را آبکش کنید. قابلمهای با حجم مناسب را پر از آب کنید، آن را روی حرارت بگذارد و منتظر بمانید تا آب بجوشد و سپس برنج آبکششده را به آب درحالجوش اضافه کنید. با اضافهکردن برنج، آب درحالجوش مقداری سرد خواهد شد، در این مرحله حرارت را زیاد کنید تا آب بار دیگر بهجوش آید و سپس حرارت را کم کنید.
۳- در این مرحله باید منتظر بمانید تا برنج بهآرامی روی حرارت ملایم بپزد. دقت داشته باشید که نیازی به همزدن پیوستهی برنج نیست و تنها باید هر از گاهی آن را هم بزنید تا ته نگیرد. درصورتیکه نسبت برنج و آب را دقیقاً مطابق دستور پخت شله زرد نذری رعایت کرده باشید، بعد از بخارشدن شدن کامل آب، برنج بهمیزان کافی پخته و برای ادامهی کار آماده است. در این مرحله باید برنج کاملاً شکفته شده باشد، حالتی چسبناک داشته باشد و بههیچعنوان زنده نباشد.
۴- در این مرحله باید زعفران دمکرده را بهتدریج و در چند مرحله به برنج اضافه کنید. برای دمکردن زعفران تنها کافیست آن را همراه با مقداری آبجوش در لیوانی بریزید و درب لیوان را بگذارید و چند دقیقه صبر کنید. بعد از هر نوبت اضافهکردن زعفران، برنج را هم بزنید تا بهخوبی به زعفران آغشته شود.
دقت داشته باشید که هرچه مقدار زعفران بیشتر باشد، شله زرد به رنگ نارنجی نزدیکتر میشود و چنانچه مقدار زعفران کم باشد، شله زرد رنگ مناسبی نخواهد داشت. چنانچه گمان کردید برنج درحال تهگرفتن است به آن آب اضافه نکنید، چرا که افزودن آب در این مرحله باعث میشود شله زرد بیش از اندازه آبکی شود.
۵- شکر را در مقداری آب بریزید و آن را هم بزنید تا شکر در آب حل شود. برای اطمینان از اینکه ناخالصیهای شکر وارد شله زرد نمیشوند بهتر است در این مرحله آب و شکر را از یک صافی بسیار ریز عبور دهید. دقت داشته باشید که در این مرحله نیازی به حرارتدادن آب و شکر نیست، چرا که با افزودن این ترکیب به برنج، حرارت قابلمه خودبهخود باعث حلشدن کامل شکر در آب خواهد شد.
درصورتیکه احساس کردید شیرینی شله زرد کم است، میتوانید مقدار بیشتری ترکیب آب و شکر را به آن اضافه کنید.
چنانچه در این مرحله متوجه شدید آب شله زرد کم است و برنج غلظت زیادی دارد، مقداری آب به ترکیب اضافه کنید و مواد داخل قابلمه را هم بزنید تا ترکیبی یکدست و لطیف حاصل شود. گذشته از این اگر بعد از اضافهکردن ترکیب شکر و آب، شله زرد بیشازاندازه رقیق شد، اجازه دهید مواد داخل قابلمه کمی بیشتر روی حرارت ملایم باقی بمانند تا به غلظت مناسب دست پیدا کنید.
دقت داشته باشید که بعد از افزودن شکر باید مراقب تهگرفتن شله زرد باشید و مدام آن را هم بزنید.
۶- خلال بادام را همراه با گلاب به شله زرد اضافه کنید. برای بهترشدن طعم شله زرد میتوانید چند ساعت قبل خلال بادام را در گلاب بریزید تا در آن خیس بخورد و طعم و عطر گلاب را بهخود بگیرد.
در این مرحله میتوانید همراه گلاب و خلال بادام، مقداری عرق هل هم به شله زرد اضافه کنید، اما بهتر است از خودِ هل استفاده نکنید، چرا که هل آسیابشده ممکن است رنگ شله زرد را تغییر دهد.
۷- بعد از گذشت حدود ۱۰ دقیقه کرهی گیاهی یا روغن مایع را به شله زرد اضافه کنید و بهآرامی هم بزنید تا بهطورکامل در مواد داخل قابلمه حل شود. اضافهکردن کره باعث میشود شله زرد بافت لطیفتری داشته باشد و از ترکخوردن آن بعد از پخته و سروشدن جلوگیری میکند.
۸- بعد از افزودن کرهی گیاهی یا روغن مایع، درب قابلمه را بگذارید و حرارت را به کمترین میزان برسانید و اجازه دهید ترکیب داخل قابلمه حدود ۱۰ دقیقه بههمین حالت حرارت ببیند. در انتها حرارت را خاموش کنید و درب قابلمه را با دمکنی بپوشانید و اجازه دهید شله زرد برای نیم ساعت به همین شکل باقی بماند تا لعاب بیندازد و جا بیفتد.
۹- در این مرحله شله زرد آماده است. آن را در ظرفهای مناسب بریزید و چنانچه قصد دارید آن را تزئین کنید اجازه دهید شله زرد چند دقیقهای در کاسه بماند تا سطح آن بسته شود. برای تزئین شله زرد میتوانید از دارچین آسیابشده، خلال پسته و یا بادام، پودر نارگیل و غنچهی گل محمدی استفاده کنید.
درصورتیکه قصد دارید با استفاده از شابلون شله زرد را تزئین کنید، فاصلهی مناسب بین شابلونها تا سطح شله زرد را درنظر داشته باشید. نزدیک یا دوربودن بیشازاندازهی شابلون باعث میشود طرح آن بهدرستی روی شله زرد نقش نبندد.
سخن پایانی
در این نوشتار به طرز تهیه شله زرد نذری پرداختیم. پختن شله زرد نسبت به سایر خوراکیهای نذری راحتتر است و مواد اولیهی آن ارزانتر اند و بههمینعلت افراد زیادی این دسر شیرین را بهعنوان نذری انتخاب میکنند. همانطور که اشاره کردیم مواد اولیهی این نوشتار برای تهیهی شله زرد برای ۵۰ نفر است، اگر قصد دارید برای تعداد افراد کمتر یا بیشتری شله زرد بپزید، تنها کافیست مواد اولیه را با همین نسبت کم یا زیاد کنید.
- همچنین بخوانید: طرز تهیه فرنی