اقدامات اولیه در هنگام مواجهه با شکستگی دست و پا

شکستگی دست و پا مشکلی شایع است و در واقع در هر برهه از زندگی میتواند برای هر انسانی رخ دهد. آنچه که اهمیت دارد این است که در هنگام مواجهه با شکستهشدن استخوان دست یا پای خود یا اطرافیانمان، برخی اقدامات اولیه را بدانیم. اطلاع از اقدامات اولیه در هنگام مواجهه با شکستگی استخوان میتواند برای فرد آسیبدیده بسیار مفید باشد و مانع از وخیمتر شدن شکستگی در او شود. در این نوشتار بر روی اقدامات اولیه بههنگام مواجهه با شکستگی دست و پا تمرکز خواهیم داشت. سعی بر آن خواهد بود که در نهایت اختصار توضیح دهیم که زمان مواجهه با شکستگی استخوان اولین کارهایی که باید انجام داد کدام کارها هستند.
علایم شکستگی
برای انجام اقدامات اولیه هنگام مواجهه با شکستهشدن دست یا پا ابتدا باید بدانیم ناحیه مورد نظر شکسته است یا خیر. البته اگر نتوانستیم تشخیص دهیم که استخوان شکسته یا نه باید با آن به مانند استخوانی شکستهشده رفتار کنیم.
اصولاً شکستگی استخوان دونوع است: یا پوست باز میشود و خونریزی انجام میگیرد که به آن شکستگی باز گفته میشود یا پوست باز نمیشود که به آن شکستگیِ بسته گویند.
برخی از علایم شکستگی به قرار زیر هستند:
- درد شدید در اندام
- تورم اندام
- بیرون زدنِ اندام از پوست
- صدای غیر طبیعی اندام
- عدم توانایی در حرکت اندام
با دیدن علایم فوق میتوان به شکستهشدن استخوان دست یا پا مشکوک شد و درصدد انجام اقداماتِ اولیه برآمد.
اقدامات اولیه هنگام مواجهه با شکستگی دست و پا
۱- هرچه سریعتر با اورژانس تماس بگیرید
بدیهی است که نخستین کاری که باید انجام دهید تماس با اورژانس است. در واقع هر اقدام دیگری باید بعد از تماس با اورژانس انجام شود.
۲- سلامت عمومی بیمار را چک کنید
پیش از رسیدگی به شکستگی باید وضعیت تنفس، فشار خون، ضربان قلب و در کل سلامت عمومیِ بیمار کنترل و بررسی شود.
۳- با استخوان آسیبدیدهی بیمار همچون استخوانی شکسته رفتار کنید
اگر مطمئن نبودید که بیمار دچار شکستگی دست یا پا شده است، باید با استخوان آسیبدیدهی او به مانند استخوانی شکسته رفتار کنید. یعنی اگر شک داشتید که استخوان شکسته یا نه، فرض کنید که شکسته و رفتارتان با استخوان طوری باشد که با استخوان شکسته رفتار میکنید.
به این معنی که استخوان مشکوک به شکستگی را باید بیحرکت کرد. برای این منظور میتوانید از طناب یا آتل استفاده کنید.
۴- فرد آسیبدیده حتی الامکان نباید حرکت داده شود
تا قبل از آن که اورژانس سر نرسیده نباید فرد آسیبدیده را حرکت دهید. هر نوع حرکت بیاحتیاطانه میتواند موجب وخیمتر شدن وضعیت شکستهشدن استخوان در فرد آسیبدیده شود.