
سیونهمین جشنواره فیلم فجر چند روزی میشود که از پس سایه سنگین ویروس کرونا و آسمان تهران که تا همین دو روز پیش غبارآلود بود، آغاز به کار کرده است. جشنوارهای متفاوت با سالهای گذشته که از ماهها قبل گرفتار گمانهزنیهای مختلف و حواشی بسیار شد. از زمان، شکل و شیوه برگزاری این رویداد در دوران پاندمی کرونا گرفته تا حواشی حذف چند فیلم.
در حالی که تصور میشد سه فیلم «خائن کشی»، «لامینور» و «قهرمان» که به ترتیب ساخته مسعود کیمیایی، داریوش مهرجویی و اصغر فرهادی هستند در جشنواره امسال حضور داشته باشند اما چهار روز قبل از شروع رسمی جشنواره ماجرای حذف فیلم قاتل وحشی، ساخته حمید نعمتالله بود که به طور گستردهای خبرساز شد. فیلمی که سال گذشته به دلیل اختلافات مالکیتی از جشنواره بیرون ماند و امسال نیز با در نظر گرفتن دلایلی همچون نمایش گوش و موی لیلا حاتمی به عنوان بازیگر اصلی اثر و همچنین محتوی خشونت آمیزی که داستان دارد، از جشنواره گنار گذاشته شد. با حذف این آثار که از آنها به عنوان نمایندگان سینمای مستقل یاد میشوند، به راحتی سهم فیلمهای ارگانی در سیونهمین جشنواره فیلم فجر بالا رفت.
نگاهی بر فیلمهای بخش سودای سیمرغ
مصلحت نظام
فیلم مصلحت نظام که بعداً به مصلحت تغییر نام داد ساخته حسین دارابی، محصول مشترک سامان اوج و حوزه هنری نمونهای از آثار ارگانی امسال جشنواره است. داستان فیلم درباره پسر تندروی یک روحانی از نزدیکان شهید محمد بهشتی است که در یک درگیری خیابانی با اسلحه کلتی که مجوز ندارد، پسر چپ گرای خانواده ثروتمندی را به قتل میرساند.
منصور
منصور ساختهی سیاوش سرمدی دومین اثر سازمان اوج در جشنواره فیلم فجر امسال است که به بخشهایی از زندگی شهید ستاری میپردازد.
تک تیرانداز
این فیلم ساخته علی غفاری و منتسب به طیف ارگانی و محصول انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس است. تک تیرانداز به بررسی و تاثیر حضور شهید رسول زرین در عقیم کردن عملیات دشمن در جریان جنگ تحمیلی میپردازد.
روشن
فیلم روشن ساخته روحالله حجازی و محصول بنیاد سینمایی فارابی است که مدتهای مدیدی است به عنوان یکی از ارگانهای شبه دولتی در سینمای ایران به فعالیتهای تولید آثار سینمایی میپردازد. در فیلم حجازی با انسانی طرف هستیم که دچار مشکلات زیادی شده اما نه میداند چگونه باید با این مشکلات روبهرو شود و نه اصلاً از بلاهایی که به سرش میآید آگاه است.
زالاوا
دوستداران سینمای ژانر وحشت میتوانند فیلم زالاوا ساخته امیر ارسلان امیری را به عنوان تنها نماینده این ژانر در جشنواره فیلم فجر بشناسند. داستان این فیلم در دهه پنجاه میگذرد روای اتفاقی است که باعث ترس مردم شده و رئیس پاسگاه تلاش میکند تا امنیت را به روستا بازگرداند. زالاوا دومین اثر تولیدی بنیاد سینمایی فارابی است.
یدو
فیلمی از مهدی جعفری است. این سومین فیلم تولیدی بنیاد سینمایی فارابی است که اولین ماههای جنگ تحمیلی را در آبادان در حال محاصره به تصویر کشیده است.
تیتی
این فیلم چهارمین ساخته آیدا پناهنده است و با حمایت تمام قد بنیاد سینمایی فارابی، تماماً در خطه گیلان جلوی دوریبن رفته است. این فیلم روایت استادی است که قصد دارد پایان نامهای با موضوع پایان جهان را مورد بررسی قرار دهد و آن را برای همگان به اثبات برساند.
رمانتیسم عماد و طوبی
این فیلم دومین ساخته کاوه صباغزاده است. رمانتیسم عماد و طوبی روایتی رمانتیک فانتزی دارد که حجم گستردهای جلوههای ویژه را به خود دیده است. بنیاد سینمایی فارابی در ساخت این فیلم نیز مشارکت داشته است. نکته جالب توجه دیگری که در مورد فیلم رمانتیسم عماد و طبی وجود دارد حضور و بازی مرحوم علی انصاریان در فیلم است.
روزی روزگاری آبادان
این فیلم اولین ساخته حمیدرضا آذرنگ و به تهیه کنندگی عبدالله اسکندری است که با مشارکت اول مارکت وابسته به اپراتور همراه اول ساخته شده است. این فیلم داستان خانوادهای در آبادان را روایت میکند که با یک اتفاق خاص، مسیر طبیعی و اصلی زندگیشان عوض میشود.
شیشلیک
اما تنها کمدی جشنواره سیونهمین جشنواره فیلم فجر ، شیشلیک ساخته محمدحسین مهدویان با سرمایهگذاری اول مارکت است. داستان فیلم در مورد یک شهرک کارگری است که ساکنان آن همگی در یک کارخانه مشغول به کار هستند و تحت آموزههای مدیر به تلاش مضاعف و قناعت در زندگی و کنار آمدن با دستمزدی کم در حد گذران زندگی عادت کردهاند. همه چیز وقتی بهم میریزد که بچه کوچک یکی از کارگرها هوس خوردن شیشلیک به سرش میزند و این خواسته کل شهرک را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد.
مامان
فیلمی از آرش انیسی است. این فیلم تنها نماینده مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی در جشنواره امسال فیلم فجر است. داستان فیلم مامان درباره یک خانواده جنگ زده است که ناچار میشوند به تهران کوچ کنند و سرنوشت آنها در سه مقطع زمانی مختلف دنبال میشود و در تمام این مدت مادر، حکم ستون خانواده را دارد.
ابلق
ابلق اما نرگس آبیار که پیشتر دو فیلم که اصطلاحاً ارزشی مینامیدند را در کارنامه خود داشت، امسال با فیلم ابلق به جشنواره فیلم فجر آمده تا به زعم برخی سعی در غلطیدن در فضای فمینیستی کند. فیلم ابلق روایت زنی است که از سوی یکی از بستگان نزدیک خود مورد آزار جنسی قرار میگیرد اما در نهایت از ترس آبروی خود بالاجبار سکوت میکند.
بیهمه چیز
سومین ساخته بلند و سینمایی محسن قرایی است. این فیلم یکی از فیلمهای مستقل جشنواره امسال است. داستان این فیلم درباره زنی است که سالها به اتهام فاحشگی از محل زندگی خود رانده شده است.
ستاره بازی
ستاره بازی ساخته هاتف علیمردانی و دیگر نماینده سینمای مستقل است. این فیلم بر اساس یک ماجرای واقعی و درباره زندگی دختری بهنام صباست که به خاطر جدایی پدر و مادر و بحرانهای ناشی از آن رو به ماده خطرناکی آورده است.
گیجگاه
این فیلم ساخته عادل تبریزی و یکی دیگر از آثار سینمای مستقل جشنواره فیلم فجر است. قصهای که در دهه هفتاد میگذرد و درباره مربی کاراتهای است که کتاب تطبیق شاهنامه فردوسی با فنون رزمی را که خود تالیف کرده به یکی از هنرجویانش هدیه میدهد اما پشیمان میشود و در پی پس گرفتن کتاب برمیآید.
خط فرضی
آخرین فیلم این لیست، خط فرضی ساخته فرنوش صمدی و به تهیه کنندگی علی مصفاست. فرنوش صمدی که پس از افتخار آفرینیهای بسیار در جشنوارههای معتبر جهانی از دو سال قبل به عضویت آکادمی اسکار در آمد؛ در تازهترین اثر خود به یک ملودرام زنانه رسیده است.
حال باید منتظر ماند و دید سیونهمین جشنواره فیلم فجر در دو گانه جای خالی فیلمسازان نسل اول و دوم پس از انقلاب و مشارکت ۶۰ درصدی فیلمسازان نوپا چه تجربهای را کسب و ثبت خواهد کرد.
در ستون هنر مجله اینترنتی خبرببر بیشتر بخوانید: از دست دادن جان سلبریتیها در دنیا بر اثر ابتلا به کرونا