ایران جایی است که در آن، جنگلها تبدیل به خاکستر میشوند

بر اساس اخبار و اطلاعات موجود، آتشسوزی جنگلهای در غرب کشور کماکان ادامه دارد. تنها طی سه ماه اخیر بیش از هزار مورد آتشسوزی جنگلی و مرتعی در کشور اتفاق افتاده است که بخش عمدهای از آنها طی یک ماه اخیر رخ داده است. هر چند بیشتر این آتشسوزیها مهار شدهاند، اما خسارات فراوانی نیز به بار آرودهاند.
برجستهترین آتشسوزیهایی که تنها طی یک هفته رخ دادهاند به قرار زیر میباشند:
- آتشسوزی منطقه کوه کوسالان
- آتشسوزی مراتع دهدشت
- آتشسوزی مراتع غلفی منطقه شیبند آرند
- آتشسوزی مراتع کوهبرد
- و آتشسوزی جنگلهای دمچنار
هر ساله در فصل بخشهای وسیعی از جنگلها و مراتع ایران دچار آتشسوزی میشود. نکته قابل تامل اینجاست، با وجود تمام هشدارهایی که کارشناسان از فصل بهار درباره افزایش احتمال آتشسوزی در جنگلها و مراتع کشور داده بودند، اما با این حال سازمانهای متولی، آمادگی لازم جهت اقدام به موقع برای اطفای حریق را نداشتند و همین شد که مهار بیشتر این آتشسوزیها بیشتر با همکاری نیزوهای مردمی انجام شده است. از سوی دیگر چیزی که توجهات را به خود جلب میکند علل این آتشسوزیهاست که اغلب عوامل انسانی عنوان میشوند. از دیگر علل حریقهای ناگهانی از بستر خشک جنگل، رویش پوششهای گیاهی کوتاه و علف در فصل پر بارش و پس از آن شروع ناگهانی فصل گرما و طبیعتا افزایش دماست.
به عنوان مثال در آتشسوزی کوه کوسالان بخش زیادی از مراتع که علفزارهای پرپشتی داشت، آتش گرفت. در نمونه دیگر جنگلهای دمچنار پس از ۹۶ ساعت جدال بیوقفه و نابرابر نیروهای مردمی با دستانی خالی، مهار شد. البته ۳ هزار هکتار از جنگلها و مراتع دمچنار در آتش بیتدبیری و بیتوجهی مسئولان سوخت. در نمونهای دیگر و در دهدشت آتش زدن بود که باعث آتشسوزی شد و برای مهار این آتشسوزی، کودکان بودند که با پیرانهای تنشان بسیج شدند. در نمونهای دیگر، در جنگلهای لرستان، عبور قطار از مسیر سپیددشت باعث آتشسوزی شد.
بر اساس قانون حفاظت و بهرهبرداری از جنگلها، مجازات حریقهای عمدی علاوه بر مجازات نقدی و جبران خسارت، ۳ تا ۵ سال حبس و برای حریقهای سهوی هم در کنار مجازات نقدی از یک ماه تا یک سال حبس تعیین شده است.
با تمام این تفاسیر برای کمک به کمتر شدن آتشسوزیها چه میتوان کرد؟
- فرهنگ سازی و آموزش در تبیین جوامع محلی و روستایی
- نصب تابلوهای هشدار دهنده در مناطق و معابر پر تردد
همچنین بخوانید: روزگار غریبی است؛ قلب زاگرس در آتش است و مسئولان در خواب زمستانی