اقتصادی

سهم اندک ایران از صادرات جهانی گل و گیاه

با وجود آنکه ظرفیت صادرات گل و گیاه زینتی ایران سالانه یک میلیارد دلار است اما تنها صادرات ۵ درصد از این ظرفیت یعنی سالانه مبلغی در حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون دلار آن تحقق می‌یابد.

پرورش گل‌های زینتی در ایران سابقه‌ای طولانی مدت دارد. در حال حاضر ایران هفدهمین کشور تولید کننده گل و گیاه در دنیاست. علی رقم بالا بودن کیفیت گل‌های تولیدی به دلیل بالا بودن قیمت آن، در بازارهای جهانی مشتری ندارد و رتبه صد و هفتم بازارهای صادراتی را به خود اختصاص داده‌است.

سالانه ۲ میلیارد شاخه گل در کشور تولید می‌شود که تنها ۵۰۰ میلیون شاخه آن برای صادرات مناسب است.
از طرفی، باغ داران ایرانی هنوز نتوانسته‌اند در سطح تولیدات تجاری به موفقیتی جهانی دست پیدا کنند و در حالی که سطح زیر کشت گل و گیاهان زینتی در جهان ۳۶۰ هزار هکتار است؛ این رقم در ایران تنها ۴۷۰۰ هکتار سطح زیر کشت برای گل و گیاه زینتی است.

از دلایل کاهش صادرات گل و گیاه زینتی ایران می‌توان به عواملی چون گرانی نرخ کرایه حمل هوایی، مشکلات حمل زمینی از محل کشت و پایانه تا گمرک خروجی و عدم پیروی از یک استراتژی مشتزک توسط صادر کنندگان ایرانی اشاره کرد.

بیش از ۷۳ درصد صادرات جهانی گل توسط کشورهای آلمان با ۲۲ درصد صادرات، ایالات متحده ۱۵ درصد، فرانسه ۱۰ درصد، انگلیس ۱۰ درصد، هلند ۹ درصد، ژاپن ۶ درصد، ایتالیا و سوئیس هر کدام ۵ درصد؛ صورت می‌گیرد. کشور هلند سالانه از صادرات گل بیش از ۷ میلیارد دلار درآمد دارد. زیمباوه و موزامبیک هم که کشورهایی فقیر هستند در حال حاضر سهم زیادی از بازار جهانی گل را به خود اختصاص داده‌اند. در همین نزدیکی خودمان، کشور ترکیه و هند هم از صادرات گل درآمدی ۳ تا ۵ میلیارد دلاری دارند.

بیشتر بخوانید
بورس در کمترین فاصله تا محدوده‌ی خطر

وضعیت صادرات گل و گیاه زینتی در ایران

بیشترین گل‌هایی که از ایران صادر می‌شوند شامل گلایول، رز، میخک، داوودی، مریم، لاله، سوسن، نرگس، آنتوریوم، پرنده بهشتی، مارگریت، آلسترومریا و ژربراست.
اصلی‌ترین کشورهای مبدا صادراتی این محصولات، آذربایجان، عراق، ترکمنستان و گرجستان است.
این تجارت، تجارت گل و گیاه در جهان، تجارت پر سودی است.
گل‌های زینتی در جهان بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار گردش مالی دارد اما با وجود پتانسیل بالای کشورمان، میزان صادرات ایران تنها حدود ۴۰ میلیون دلار در سال است.

کشت انواع گیاهان زینتی به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب ایران و درآمد حاصل از صادرات آنها، می‌تواند نقش مهمی در باروری استعدادهای اقتصادی و توسعه تولید ملی کشور ایفا کند.
در شرایطی که تولید گل و گیاه با توجه به ویژگی‌های جغرافیایی و شرایط آب و هوایی کشور می‌تواند یک زمینه کاری مناسب برای ارز آوری و ایجاد اشتغال پایدار به شمار آید اما این صنعت تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله بسیار زیادی دارد…

بیشتر بخوانید: شب عید مردم ایران تحت فشار و هجوم کرونا و تورم افسار گسیخته

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا