

بخشی از پرتابگر چینی لانگ مارچ B5 که حامل ماژول مرکزی بهنام Tianhe بود، بهشکلی کنترلنشده درحال نزدیکشدن به جو زمین است و انتظار میرود پس از ورود به جو در منطقهای نامشخص سقوط کند. چین در روز ۹ اردیبهشت (۲۹ آپریل) سال جاری پرتابگر Long March B5 را به فضا پرتاب کرد، اما پس از مدتی قسمتی از پرتابگر از کنترل خارج شد و مسیری نامشخص بهسمت زمین را در پیش گرفت.
موشک چینی کجا سقوط خواهد کرد؟
کارشناسان نمیدانند که این قطعهی ۲۰ تنی کی و در کدام قسمت از کرهی زمین سقوط خواهد کرد. سرعت بالای قطعه و تأثیرات فعالیتهای خورشیدی بر جو زمین مانع از تشخیص مکان سقوط موشک میشوند. آنچه مشخص است این است که این قطعه بعد از ورود به جو زمین چند تکه خواهد شد و درنهایت بزرگترین تکهی آن به زمین برخورد خواهد کرد؛ حالتی شبیه به سقوط یک هواپیمای کوچک و درنهایت برخوردی که بهاندازهی کافی برای تخریب بخش گستردهای از مناطق اطراف خود قدرت خواهد داشت.
سابقهی سقوط موشک چینی در سواحل افریقا در اردیبهشت ۹۹
پیشتر در ماه مه سال ۲۰۲۰ نیز بخشی از پرتابگر چینی لانگ مارچ B5 تنها چند روز پس از پرتاب، در ساحل عاج سقوط و چندین خانه در روستاهای آن منطقه را ویران کرد. پس از آزمایش فضایی اسکایلب (Skylab) ناسا در سال ۱۹۷۹ هرگز قطعهای به این بزرگی از فضا وارد جو زمین نشده و سقوط نکرده بود، چرا که پس از آن تجربهی ناخوشایند تمامی کشورها سعی کردند مانع از ورود مجدد قطعات پرتابگرهای فضایی به مناطق مسکونی زمین شوند و درعوض مسیر آنها را بهسمت آبهای آزاد هدایت کنند.
بسیاری از کارشناسان براین باور اند که چین در این زمینه سهلانگاری کرده و سابقهی سقوط سال گذشته نیز گواهی بر عدم توجه کافی مسئولان این کشور بر بازگشت مجدد قطعات پرتابگر خود به جو زمین است.
چین درحال ساخت یکی از بزرگترین ایستگاههای فضایی جهان
چین درحال برنامهریزی برای ساخت پرتابگرهای لانگ لانچ B5 بیشتری برای تکمیل فرایند ساخت ایستگاه فضایی جدید خود بهنام تیانگونگ بهمعنی کاخ آسمانی است و انتظار میرود بهزودی ۲ ماژول دیگر را به آن اضافه کند. علاوهبراین پرتاب ۴ فضاپیمای باری و ۴ مأموریت پرتاب خدمه هم برای تکمیل پروژهی ایستگاه فضایی چین ضروریست و بهزودی صورت خواهد گرفت.
براساس زمانبندی پروژهی ساخت ایستگاه فضایی باید تا حدود سال ۲۰۲۲ تکمیل شود. درصورت تکمیل این پروژه و با بهپایانرسیدن فعالیت ایستگاه فضایی بینالمللی ISS، چین تنها کشوری خواهد بود که دارای ایستگاه فضایی دائمی در فضاست.
همچنین بخوانید: طاعون مریخی چیست؟