
آ.ثمیلان دیگر آن تیم خطرناک چند سال پیش نیست. این تیم در چند سال اخیر به تیمی معمولی و همراه با بازیکنانی معمولی تبدیل شده، اما با شنیدن نام این باشگاه بزرگ ایتالیایی، بازیکنان بزرگی در ذهن تداعی میشوند و یاد آ.ثمیلان طلایی سالهای پیش را زنده میکنند. یکی از این بازیکنان آندری شوچنکو است. در ادامه در مورد زندگی فوتبالی اندری شوچنکو صحبت خواهیم کرد و مروری بر کلیت کریر فوتبال او خواهیم داشت.
کریر فوتبالی آندری شوچنکو
۱- شوچنکو در دیناموکیف
دیناموکیف بهترین تیم فوتبال اوکراین، کشور شوچنکو، است. آندری نیز از همان کودکی فوتبال خود را در این تیم آغاز کرد. شوچنکو، که متولد ۱۹۷۶ است، در ۹ سالگی با عضویت در تیم زیر ۱۴ سال دیناموکیف، نشان داد که استعدادی در چنته دارد و اگر مورد پرورش قرار گیرد، میتواند در آینده حرفهایی برای گفتن داشته باشد. چنین نیز شد و شوچنکو در سال ۱۹۹۴ وارد تیم بزرگسالان دیناموکیف شد تا آغازی باشد بر درخششهای او در این تیم و هموار شدن راه برای ورود به باشگاه افسانهای آ.ث میلان.
شوچنکو در فصل اول حضورش در دیناموکیف، حضور خیلی درخشان و فوقالعادهای نداشت، اما بازیکنی چون او با استعدادی والا نمیتوانست آن گونه عادی و معمولی سر کند. در همین راستا، فصل بعد، یعنی ۱۹۹۵-۱۹۹۶ فصلی خوب برای شوچنکوی جوان بود تا بتواند در ۲۰ سالگی در ۳۱ بازی برای دیناموکیف ۱۶ گل به ثمر برساند.

او که پیش از این در بازی تیم ملی جوانان هلند و اوکراین توانسته بود خود را در قلب مردم وارد کند (این بازی مستقیماً از تلویزیون ملی پخش شد و شوچنکو نیز در آن موفق به گلزنی شد)، در فصل دوم حضور خود در دیناموکیف نشان داد که حرفهایی بسیار برای گفتن دارد و میتواند به مثابهی نمایندهی اوکراین در سطح اول فوتبال اروپا بازی کند و بدرخشد و توجهات مربیان و فوتبالدوستان و رسانهها را به خود، و بازی فوقالعادهی خود، جلب کند.
فصل بعدی، فصلی عالی برای شوچنکوی جوان بود. البته ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که بخت نیز تا حدودی با شوچنکو یار بود، چرا که آغاز فوتبال حرفهای این بازیکن مصادف بود با دوران اوج دیناموکیف، دورانی که هیچ تیمی در اوکراین یارای رقابت با این تیم را نداشت. در اروپا نیز دیناموکیف در جام باشگاهها حضور داشت و البته بازیهای موفقی را نیز پشتسر میگذاشت. در همین سال بود که دیناموکیف شکست سنگین و مشهور بارسلونا را رقم زد و با ۴ گل توانست غول اسپانیایی را از پیش روی خود بردارد. در همین بازی چهار صفر، شوچنکوی جوان هت تریک کرد و با زدن سه گل به بارسلونا بیش از پیش راه خود برای ترنسفر شدن به فوتبال غرب و جنوب غربی اروپا را باز کرد.
فصل ۹۷-۹۸ شوچنکو توانست در لیگ اوکراین در ۲۳ بازی ۱۹ گل برای تیماش به ثمر برساند و باری دیگر به همگان نشان دهد که مهاجمی ۲۱-۲۲ ساله در راه است که کمتر موقعیتی میتواند از زیر دست او در برود و به گل تبدیل نشود.

اما فصل ۹۸-۹۹ شوچنکو، که به او «شوا» نیز میگویند، شاهکار کرد و توانست هم در لیگ اوکراین و هم در جام باشگاههای اروپا خوش بدرخشد و اجازه ندهد که مسئولان باشگاه میلانِ ایتالیا برای جذب او تردید و تزلزل به خود راه دهند. دیناموکیف در این فصل در لیگ اوکراین باری دیگر قهرمان شد تا شوچنکو برای ۵ فصل متوالی بتواند قهرمانی در لیگ اوکراین را جشن گیرد. شوچنکو در این فصل نیز آقای گل لیگ اوکراین شد. او این عنوان را با زدن ۱۸ گل در ۲۸ بازی کسب کرد که آماری فوقالعاده است.
اما شوچنکو قصدِ کسبِ عنوان آقای گلی در جام باشگاههای اروپا را نیز داشت که به این مهم دست یافت. دیناموی آن سال فوقالعاده بود و کمکم خود را بهعنوان یک مدعی برای کسب عنوان قهرمانی در جام باشگاههای اروپا نشان داد. در فصل پیشین، دینامو با وجود نمایش فوقالعاده و برد عالی در برابر بارسلونا در یک چهارم نهایی از یوونتوس شکست خورده و از دور بازیها کنار رفته بود. اما در این فصل، آنها توانستند از مرحلهی چهارم نهایی عبور کنند و به نیمه نهایی جام باشگاههای اروپا برسند. در یک چهارم، دیناموکیف با نتیجه سه بر یک در مجموع دو بازی رفت و برگشت رئال مادرید را شکست داد و جالب آن که هر سه گل دیناموکیف را شوچنکو به ثمر رساند.
در نیمهنهایی، سدی قدرتمند به نام بایرن مونیخ مانع از آن شد که نمایندهی اوکراین به فینال راه یابد. دیناموکیف در مجموع دو بازی رفت و برگشت ۴-۳ از بایرن شکست خورد. از ۳ گل دیناموکیف، ۲ گل را شوچنکو به ثمر رساند.
موفقیت پنجسالهی شوا در دیناموکیف موجب شد که در همین فصل، با پیشنهادی عالی از آ.ث میلان مواجه شود و بار را از کیف برای میلان ببندد.
۲- آندری شوچنکو در آ.ثمیلان
حضور در آ.ثمیلان نیز همانند حضور در دیناموکیف برای شوچنکو رؤیایی و خارقالعاده بود. آندری نشان داد که برای درخشیدن در سطح اول فوتبال ایتالیا و جهان نیازی به آن ندارد که مدتزمانی طولانی بگذرد و او با تیم سازگار شود. او در همان فصل اول حضور در آ.ث میلان توانست آقای گل سری آ شود و در ۳۲ بازی ۲۴ گل برای میلانیها به ثمر برساند.
فصل بعد، یعنی فصل ۲۰۰۰-۲۰۰۱ میلان نتوانست به موفقیت خاصی دست یابد، اما در این فصل نیز، شوا، که توانسته بود جای فانباستن را برای میلانیها پر کند، ۲۴ گل به ثمر رساند. فصل ۲۰۰۱-۲۰۰۲ نیز میلان خیلی موفق نبود اما باز هم شوچنکو بازیهای خوبی انجام داد و نشانی از افت در او نبود.
اما در فصل ۲۰۰۲-۲۰۰۳ بود که شوچنکو آن طراوت همیشگی را نداشت و صرفاً ۵ گل در بازیها به ثمر رساند. با این حال در این فصل، توانست به اولین اوکراینی تاریخ تبدیل شود که موفق به کسب جام قهرمانی در جام باشگاههای اروپا شده است. در فینال این جام، که کاملاً ایتالیایی بود، میلان در برابر یوونتوس قرار گرفت و پس از نتیجهی ۰-۰ بازی به پنالتی کشیده شد و این پنالتی شوچنکو بود که موجب شد جام قهرمانی باشگاههای اروپا را میلانیها کسب کنند.
اما پس از افتی نسبی در فصل ۲۰۰۲-۲۰۰۳ باری دیگر شوچنکو در فصل ۲۰۰۳-۲۰۰۴ درخشید و نشان داد که فوتبالِ او به سر نیامده است. این فصل هم میلان قهرمان سری آ شد و هم شوچنکو باری دیگر با زدن ۲۴ گل در لیگ، عنوان آقای گلی را برای خود کسب کرد. در همین سال بود که شوچنکو توانست توپ طلا (Ballon d’Or) را از آن خود کند و نام خود را در لیست برندگان توپ طلا قرار دهد.

شوچنکو یک فصل دیگر در میلان ماند و اتفاقاً در فصل آخر نیز برای این تیم ایتالیایی خوش درخشید. او توانست در این فصل، در جام باشگاههای اروپا به رکورد ۵۱ گل زده دست یابد و با رائول گونزالس برابری کند.
اما پس از این، پس از ۷ سال حضور در میلان، شوا به چلسی پیوست، به تیمی که از مدتها قبل بهشدت خود را خواهان این مهاجم زهردار نشان داده بود.
۳- شوچنکو در چلسی
شوچنکو به مهاجم تیم مورینیو تبدیل شد، اما نتوانست آن شوچنکوی افسانهای در دیناموکیف و میلان باشد. در فصل اول در ۵۱ بازی ۱۴ گل و در فصل بعد که عمدتاً با مصدومیت سپری شد، در ۲۵ بازی ۸ گل به ثمر رساند و با ورود اسکولاری به چلسی دوران فوتبال او در انگلیس به سر آمد و باری دیگر به تیم اسبق خود یعنی دیناموکیف پیوست.
فوتبال شوچنکو در دیناموکیف ادامه پیدا کرد تا آن که در سال ۲۰۱۲ این بازیکن فوقالعاده از دنیای بازیکنی فوتبال خداحافظی کرد.
۴- حضور در تیم ملی
شوچنکو از دوران جوانی در تیم ملی اوکراین حضور داشت و توانست پس از انجام ۱۱۱ بازی ۴۸ گل به ثمر برساند و بهترین گلزن ملی تاریخ اوکراین شود. او رؤیای آن داشت که در رقابتهای یورو ۲۰۱۲ بتواند برای اوکراین خوش بدرخشد و تیم ملی کشورش را در ردههای بالا ببیند. اما این رؤیا محقق نشد و شوچنکو، که دیگر بهوضوح آن شور و حرارت جوانی را نداشت، پس از یورو ۲۰۱۲ کفشهایاش را آویزان کرد.
شوا، همچنان در یادها
هر فوتبالدوستی اگر قضاوتی منصفانه داشته باشد محال است که آندری شوچنکو را یکی از برترین مهاجمان تاریخ دنیای فوتبال نداند. او تمامکنندهای فوقالعاده بود و درعینحال از سرعت و تکنیک زیادی هم برخوردار بود. علاوه بر این، هوش بالای او و قدرت تصمیمگیریاش در مدتزمانی کوتاه موجب میشدند که بتواند اکثر موقعیتهایی که برای او فراهم میشدند را به گل تبدیل کند. بهصراحت میتوان گفت که در اوایل قرن بیست و یکم، شوا پس از رونالدوی برزیلی بهترین مهاجم جهان بود
یک نظر