زندگینامه بیل گیتس | بیوگرافی سمبل مدیریت موفق

بیل گیتس ناماش با مایکروسافت گره خورده و یکی از ثروتمندترین افراد زندهی جهان است. او جز مایکروسافت در پروژههای دیگری هم فعالیت کرده و همواره در سراسر زندگیاش تلاش کرده در قسمتهای مختلف مرتبط با تخصص و علاقهی خود فعالیت کند و در موارد زیادی این تلاشها به موفقیتهای چشمگیری تبدیل شدهاند که چیزی دست کم از پیروزی او در پروژهی مایکروسافت ندارند. ادامهی این نوشتار بر روی بیوگرافی بیل گیتس و بهخصوص زندگی کاری او تمرکز دارد.
سالهای نخستین زندگی بیل گیتس
بیل گیتس در سال ۱۹۵۵ به دنیا آمد. پدر بیل، ویلیام، پیشهی تجارت داشت و در این حوزه یکی از افراد سرشناس در دادگستری شهر سیاتل بود. مادر بیل نیز که مری ماکسول گیتس نام داشت، در یک مدرسه تدریس میکرد و علاوه بر این از اعضای ارشد سازمانی به نام united V international بود و اقدام به سازماندهی امور خیریه میکرد. شاید علاقهی بیل گیتس به شرکت در فعالیتهای خیرخواهانه، ریشه در اقدامات مادر او در سنین کودکی پسر خود دارد.
پدر و مادر بیل گیتس هر دو افرادی تحصیل کرده بوده و برای ادامهی تحصیل وارد دانشگاه واشنگتن شده بودهاند. در حقیقت آشنایی این دو با یکدیگر نیز در همین دانشگاه صورت پذیرفت که در نهایت منتهی به ازدواجشان با یکدیگر شد.
بیل به هنگام تولد یک خواهر داشت. مری پس از بیل دختر دیگری نیز به دنیا آورد و بدین ترتیب بیل گیتس بزرگ در کنار دو خواهر روزگار کودکی خود را سپری کرد. در برخی از منابع اشاره به وجود صمیمیت بسیار بین افراد این خانواده شده که تمامی اعضای خانواده زمان زیادی را برای فعالیت، بازی، رقابت و فعالیتهایی از این قسم صرف میکردنئ. ذکر این نکته در این قسمت از آنجا حائز اهمیت است که عموم افراد موفق در خانوادههایی پرورش مییابند که در زمان کودکی شرایطی مناسب برای رشد کودک فراهم باشد و به احتمال بسیار زیاد رشد بیل گیتس در چنین محیطی در پیشرفتهای آتی او بیتأثیر نبوده است.
نوجوانی، جوانی و تحصیلات بیل گیتس
بیل گیتس در آغاز، تحصیلات خود را در مدرسهی لیک ساید (Lakeside) شروع کرد. دیری نپایید که او به علاقهی خود به برنامهنویسی و نرمافزاهای کامپیوتری پی برد و تلاش کرد وقت بیشتری برای یادگیری در این حیطه سپری کند. جالب آن که بیل در این زمان تنها ۱۳ سال داشت!
علاقهی بیل گیتس به نرمافزارهای کامپیوتری و برنامهنویسی از جایی شروع شد که مسئولان مدرسه دستگاهی به نام تلهتایپ (Teletype Model 11 ASR) را خریداری کردند. این دستگاه در حقیقت در زمرهی ابتداییترین دستگاههای تایپ به شمار میآمد. مسئولان مدرسه علاوه بر تلهتایپ یک دستگاه کامپیوتر جنرال الکتریک نیز برای مدرسه خریدند. بیل پس از مشاهدهی این دستگاهها و کار با آنها بهتدریج آنچنان جذبشان شد که دبیران خود را مجبور نمود تا حاضر شوند او مقداری از زمان حضور خود را در کلاسهای ریاضی، به بررسی این دستگاه بپردازد.

جالب امر اینجاست که هستهی اولیه، هرچند بسیار خام و ابتدایی، شرکت مایکروسافت در همین زمان و در همین مدرسه ایجاد شد. بیل گیتس پس از ساعتها کار روی برنامهنویسی دستگاههای مذکور توانست یک بازی به نام Tic-Tac-Toe بنویسد که روی کامپیوتر مدرسه قابل اجرا بود. این اتفاق دانشآموزان دیگر را در مورد نبوغ بیل گیتس توجیه نمود. سپس بیل گیتس تلاش کرد تا همکلاسیهای خود را متقاعد کند که صندوقی ایجاد کرده و هر یک مبالغ اندکی را برای اجارهی یک سال کامپیوتر، که در آن زمان آنقدر گران بود که مدرسه از عهدهی تأمین هزینهی آن برنمیآمد، به آن صندوق پرداخت کنند.
دانشآموزان در این پروژه به بیل کمک کردند و دست آخر مبلغی بیش از مبلغ مورد نظر بیل جمعآوری شد. اما ظاهراً تنها چیزی که در تلاش مستمر بیل در این پروژه دستگیر او شد، ایجاد رابطهای صمیمی با پل آلن، ریک ویلند و کینت ایوانز بود. این افراد همگی به برنامهنویسی و نرمافزارهای کامپیوتری علاقهمند بودند و ساعات بسیاری را صرف انجام کارهای جدید و کشف رموز دنیای نرمافزارها نمودند.
پیشرفتهای بیل گیتس از ورود به هاروارد تا تأسیس مایکروسافت
پیشرفتهای بیل گیتس و دوستانش در این زمینه تا به اندازهای بود که او زمانی که هنوز تنها ۱۷ سال داشت، توانست به همراه یکی از دوستان خود، همان پل آلن، برنامهای بنویسد که قادر باشد زمانبندی کلاسهای دانشآموزان مدرسه را محاسبه کند.
سرانجام بیل گیتس پس از پایان تحصلات خود در این مدرسه بورسیهی ملی را از آن خود کرد و وارد هاروارد شد.
بیل گیتس در سال ۱۹۷۳ وارد دانشگاه هاروارد شد و علاوه بر این در همان سال یکی از اعضای افتخاری مجلس نمایندگان ایالات متحدهی آمریکا شد. البته این امر در آمریکا سنتی رایج است، یعنی از برخی از دانشآموزانی که از دبیرستان فارغالتحصیل میشوند، درخواست میشود تا به صورت افتخاری به عضویت مجلس نمایندگان درآیند.
در هاروارد بیل گیتس سعی کرد بیش از پیش برای توسعهی پروژهی مایکروسافت زمان بگذارد. او در ابتدا یک نسخه از زبان برنامهنویسی بیسیک را برای نخستین میکروکامپیوتر نوشت. رشتهی تحصیلی بیل گیتس در هاروارد حقوق بود ولیکن علاقهی او کامپیوتر و نرمافزار. به همین سبب حتی با وجود غیبتهای مکرر او از کلاسهای خود و تلاش برای برداشتن واحدهایی مشابه علاقهی خود، در نهایت او به این نتیجه رسید که هاروارد تنها مانعی برای پیشرفت اوست و از همین روی با شجاعت هرچه تمامتر تحصیل در این دانشگاه را ترک کرد.
زمانی که اینجا سخن از کامپیوتر به میان میآوریم، منظور ما امثال همین کامپیوتری نیست که نویسندهی این نوشته در حال نوشتن با آن است. در آن زمان کامپیوترهای شخصی مفهومی نداشتند و به لطف جسارت و تلاش افرادی مانند بیل گیتس بود که اکنون بسیاری از افراد در سراسر کشورهای کرهی زمین کامپیوتر شخصی دارند.
بیل گیتس پس از ترک دانشگاه تصمیم گرفت تمامی تلاش خود را مصروف این امر سازد تا این رویا را که زمانی فرا رسد که هر فردی دارای یک کامپیوتر شخصی باشد، عملی سازد. پل آلن دوست قدیمی او نیز همواره در این راه کنار او بود و علاوه بر این، این دو دوست حمایت خانوادهی گیتس را نیز همراه خود داشتند.
یکی از اقدامات جالب بیل و پل در سال ۱۹۷۵ بلف زدن با مدیر شرکتMITS ، سازندهی یک کامپیوتر جدید، در مورد توسعهی مترجمی برای آن کامپیوتر، که آلتیر ۸۸۰۰ نام داشت، به زبان بیسیک بود. این سخن زمانی از سوی بیل ارائه شد که هنوز این دو به آلتیر ۸۸۰۰ درسترسی پیدا نکرده بودند و سازندگان این کامپیوتر این نکته را بهخوبی میدانستند! اما دوباره جسارت بیل گیتس به کمک او آمد و سازندهی کامپیوتر آلتیر از آن دو درخواست کرد تا مترجم بیسیکی که ادعای توسعهی آن را دارند را، روی یک کامپیوتر شبیهسازی شده آلتیر که بر روی یک مینیکامپیوتر نصب شده بود، مورد آزمایش قرار دهند. نتیجهی این آزمایش موفقیتآمیز بود و بدین ترتیب بیل و الن موفق به توسعهی مترجمی شدند که از آن پس آلتیر بیسیک (Altair BASIC) نامیده شد.
بدین ترتیب بیل گیتس و پل آلن برای مدتی با شرکت MITS همکاری کردند. یک سال بعد یعنی در سال ۱۹۷۶ بود که بیل گیتس و همکاران او شرکت مایکروسافت را به صورت رسمی ثبت کردند.
در طول دورهی همکاری بیل گیتس با این شرکت، او همواره نگران عدم رعایت حق کپی رایت و پتنت از سوی دیگر شرکتها در مورد نرمافزارهای تولیدشده توسط مایکروسافت بود. در واقع نیز چنین بود و نسخههای بسیاری از نرمافزارهای این شرکت به صورت کپی در اختیار کاربران قرار میگرفت.
همکاری با شرکت IBM
در سال ۱۹۸۰ بود که شرکت IBM جهت سفارش توسعهی سیستم عاملی مناسب برای کامپیوتر شخصی طراحیشده توسط این شرکت به مایکروسافت مراجعه کرد. یافتن یک سیستم عامل مناسب برای کامپیوترهای شخصی شرکت IBM کاری دشوار بود و پروسهای زمانبر را تا توافق نهایی بین دو شرکت طی نمود. اما در نهایت شرکت مایکروسافت برای این کامپیوترها سیستم عاملی با نام MS-DOS یا PCDOS را در نظر گرفت. آنچه در این میان حائز اهمیت است، استقبال بسیار زیاد کاربران از کامپیوترهای جدید IBM و سیستم عامل آن بود. بسیاری از کاربران این کامپیوترها میدانستند که سیستم عامل طراحیشده برای کامپیوترهای آنها کار بیل گیتس است و گرچه رسماً روی آن کامپیوترها نام شرکت IBM ثبت شده بود، در حقیقت حسن شهرت آن به بیل گیتس تعلق گرفت.
و ویندوز وارد میشود …
بیل گیتس در سال ۱۹۸۱ خود را به عنوان رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت مایکروسافت معرفی کرد. پس از آن بود که این شرکت پیشرفتهایی کرد که حاصل فعالیتهای آن را به آنچه امروزه شاهد آن هستیم نزدیک و نزدیکتر ساخت. به عنوان مثال، شرکت مایکروسافت در سال ۱۹۸۳ با معرفی موس (Mouse)، کار کاربران را در استفاده از کامپیوترها تا حد بسیار زیادی آسانتر کرد. در همین سال بود که مایکروسافت سیستم عامل گرافیکی خود یعنی ویندوز را به عنوان افزونهای برای سیستم عامل MS-DOS معرفی کرد. ویندوز با چنان استقبال بینظیری مواجه شد که در مدت زمان اندکی توانست با ۲۵ میلیون کاربر ثبت شده، لقب محبوبترین سیستم عامل جهان را از آن خود سازد.
پس از محبوبیت ویندوز، مایکروسافت تصمیم گرفت سهام خود را به صورت عمومی عرضه کند. این اتفاق در سال ۱۹۸۶ یعنی زمانی روی داد که بیل گیتس مدیر شرکت مایکروسافت تنها ۳۱ سال داشت! او خود ۴۵ درصد از سهام این شرکت را در اختیار داشت. مجموع ارزش پرتفوی سهامی که او در اختیار داشت در حدود ۲۳۴ میلیون دلار بود – اما این پایان ماجرا نبود. ارزش سهام شرکت مایکروسافت روز به روز افزایش پیدا کرد و بدین ترتیب بیل گیتس با سرعت زیادی به جایگاه ثروتمندترین فرد دنیا نزدیک میشد.
همکاری شرکت مایکروسافت با شرکت اپل
بسیاری از افراد بر این باور اند که دو شرکت مایکروسافت و اپل، که هر دو از نظر مالی و تکنولوژیک از جمله شرکتهای پیشتاز جهان هستند، همواره با یکدیگر دستکم اگر خصم نداشتهاند اما رقابت داشتهاند. شاید این حرف تا حدی صحیح باشد، چه کسی میداند؟ به هر حال موضوع تشکیل دادگاهی که در آن اپل از مایکروسافت برای روبرداری از مکینتاش شکایت کرده بود را نمیباید از خاطر دور نگاه داشت.
با این حال حقیقت امر اینجاست که آنچه ما شاهد آن بودهایم شرکت اپل در سال ۱۹۸۱ از شرکت مایکروسافت خواست تا برای سیستم عامل مکینتاش که در کامپیوترهای تولیدی این شرکت مورد استفاده قرار میگیرند، نرمافزارهایی را توسعه دهد. گذشته از این، دو شرکت مایکروسافت و اپل در موارد متعدد دیگری نظیر تولید اپلیکیشنهای مشترک و انجام برنامههای تحقیقاتی مشترک نیز با یکدیگر همکاری و مساعدت داشتهاند.
فعالیت در بنیاد بیل و ملیندا گیتس

بیل گیتس در سال ۲۰۰۰ از سمت مدیریت عامل شرکت مایکروسافت استعفا داده و استیو بالمر را به عنوان جانشین خود معرفی نمود. او اگرچه تا سال ۲۰۱۴ همچنان در سمت ریاست هیئت مدیرهی این شرکت باقی ماند، در نهایت اعلام کرد که قصد دارد تمامی فعالیتهای خود را در مایکروسافت پایان ببخشد. البته خیلی پیش از این نیز او فعالیتهای تماموقت خود را در این شرکت به دیگران واگذار نموده بود.
پس از پایان کار در مایکروسافت بیل به همراه همسرش ملیندا که در انجام کارهای خیریه تا حد بسیاری همراه اوست، در سال ۲۰۰۰ بنیاد خیریهای به نام بیل و ملیندا گیتس تأسیس کردند که در حال حاضر ثروتمندترین بنیاد خیریه در جهان است. این بنیاد خیریه در زمینههای گوناگونی مانند آموزش بهداشت، توسعهی آموزش و پرورش و مواردی از این دست فعال است. بیل گیتس رسماً اعلام کرده است که قصد ندارد سرمایهی خود را پس از مرگش در اختیار سه پسر خود بگذارد، بلکه توصیه کرده بعد از مرگ او داراییهایش صرف امور خیریه شود.
البته ضمن توجه به فعالیتهای بشردوستانهی بیل گیتس بد نیست که به خانهی لوکس او که شاید نظیری در جهان نداشته باشد، اشارهای داشته باشیم. ارزش این خانه به طور کلی ۱۲۵ میلیون دلار برآورد شده است و فقط مالیات آن در سال برابر است با ۱ میلیون دلار. این در حالی است که میانگین درآمد یک خانوار در سال ۲۰۰۶ حدود ۵۰ هزار دلار و قیمت یک کامپیوتر در سال ۲۰۰۰ حدود ۳ هزار دلار بوده است!
یک نظر