ریزش موی نوزاد ناشی از چیست و چگونه میتوان آن را درمان کرد؟

ریزش موی نوزاد بهخصوص در ماههای ابتدایی کاملاً طبیعیست و در موارد معدودی ناشی از مشکلات پزشکی است. اگر نوزاد شما بعد از ۶ ماهگی همچنان با مشکل ریزش مو مواجه بود، لازم است که به پزشک مراجعه کنید. بعضی از نوزادان با سرِ پر از مو و بعضی با سرِ کاملاً طاس متولد میشوند. علت این امر آن است که روند رشد مو در نوزادانِ مختلف، متفاوت است. اگر شما برای اولینبار است که صاحب فرزند شدهاید ممکن است این مسئله نگرانتان کند اما خوب است بدانید که ریزش موی نوزاد بهخصوص در ۵ ماه ابتدایی کاملاً طبیعی است و جای نگرانی ندارد، با این حال در برخی موارد ریزش موی نوزاد ناشی از یک سری علل و عوامل مختلف است. این علل و عوامل در ادامه معرفی خواهند شد.
علل ریزش موی نوزاد
۱- عفونت قارچی
شایعترین علت ریزش موی نوزاد، عفونت قارچی است. برای بررسی این مسئله در سر نوزاد یا کودک خود بهدنبال نواحیِ طاسِ تکه تکه که قرمز و پوسته پوستهشده بهنظر میرسند، باشید. گاهی برخی از موها روی سر شکسته میشوند و ممکن است این نواحی را با لکههای سیاه پوشش دهند. درمان این نوع عفونت حدود ۸ هفته بهطول میانجامد و شامل داروهای خوراکی و شامپوهای ضدقارچ است.
۲- آسیبهای فیزیکی
گاهی اوقات والدین نمیدانند که با محکمبستنِ موهای ظریف و باریکِ نوزادان و کودکان خود میتوانند به ساقهی موها لطمه بزنند و سبب ریزش موهای آنان شوند. اگر متوجه ریزش مو در کودک خود شدید برای مدتی محکمبستن یا بافتنِ موها را کنار بگذارید و ببینید مشکل برطرف خواهد شد یا خیر.
۳- آلوپسی آرئاتا
اگر سن نوزادتان از ۶ ماه بیشتر است و در برخی نواحی سرش دچار ریزش مو شدهاست برای بررسی طاسیِ منطقهای یا آلوپسیآرئاتا به پزشک مراجعه کنید. این یک وضعیت خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله میکند و در نتیجه ریزش مو ایجاد میشود.
در چنین وضعیتی نواحیِ طاسشده کاملاً صاف هستند و هیچگونه علائمی از موهای شکستهشده در آنها مشاهده نمیشود. هرچند رایج نیست، اما اگر اعضای خانواده دارای شرایط یکسان باشند از هر ۵ نفر ۱ نفر دچار این مشکل میشود. در برخی موارد موها دوباره رشد میکنند اما این روند ممکن است کند باشد و چندین سال بهطول بینجامد.
متاسفانه هنوز درمانی برای آلوپسیآرئاتا وجود ندارد، اما با کمک متخصصان پوست و مو میتوان راههایی برای رشد موهای از دسترفته پیدا کرد. در برخی موارد، ابتلای نوزادان نیز به آلوپسیآرئاتا مشاهده شدهاست.
۴- ریزش موی تلوژنی
رشد مو از یک چرخه پیروی میکند. این چرخه با یک مرحلهی رشدِ فعال آغاز میشود و سپس وارد مرحلهی انتقال شده و با مرحلهی استراحت پایان مییابد. آخرین مرحلهی چرخه بهعنوان تلوژن شناخته میشود که در آن فولیکولهای مو بهخواب میروند.
در ریزش موی تلوژنی، موهای جدید بهسرعت به مرحلهی آخر رانده میشوند و در نتیجه ریزش مو افزایش مییابد. این مسئله که عموماً در اثر یک تحریک ایجاد میشود در کودکان میتواند علی نظیر جراحی، تب بالا و یا حتی استرسهای عاطفی داشتهباشد.
این مسئله هیچ درمانی جز حذف یا انتظار برای از بینرفتنِ عامل تحریککننده ندارد، همچنین یک مشکلِ موقتی است و در صورتی که نوزادتان با این وضعیت درگیر باشد، موهای او بهزودی باید دوباره رشد کنند.
۵- استراحت در یک وضعیت خاص
ریزش موی نوزاد شما در جای خاصی از سرش رخ میدهد؟ مثلاً پشت سر یا اطراف آن؟ اگر چنین است به نحوهی خوابیدن و نشستن نوزاد یا کودک خود دقت کنید. اگر او دوست داشته باشد همیشه به پشت یا طرفین بخوابد، اینکار به ساقههای مو لطمه وارد میکند. گاهیاوقات سایشِ مداوم سر کودک با تشک نیز میتواند سبب ریزش مو شود.
۵- عوامل پزشکی
در موارد نادری، ریزش موی نوزاد شما میتواند در اثر فقر آهن – یا مواد مغذی دیگر- عدم تعادل تیروئید یا سایر عوامل پزشکیِ دیگر باشد.
برای درمان ریزش موی نوزاد چه باید کرد؟
اگر موهای نوزاد شما شروع به نازکشدن کردند به سایر نشانهها مانند قرمزیِ پوست سر و پوسته پوستهشدن آن توجه کنید. در اغلب موارد واقعاً جای هیچگونه نگرانی نیست زیرا ریزش مو در کودکانِ زیر ۵ ماه بسیار شایع است. اما اگر پس از ۶ ماهگی، موی نوزاد شما همچنان ریزش داشت برای بررسی و رفع علت به پزشک مراجعه کنید.
برای جلوگیری از ریزش موی نوزاد نیز میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- تامی تایم یا زمان قرارگرفتن نوزاد روی شکم را تمرین کنید.
اطمینان حاصل کنید که نوزاد شما هر روز زمانی را روی شکم خود میخوابد. اینکار اجازه میدهد که موهای سر او بدون هیچ فشار خارجی مدتی استراحت کنند و نفس بکشند و حتی برای رشد فیزیکیِ نوزاد نیز بسیار خوب است.
- شانهکردن موهایاش را به یکبار در روز محدود کنید.
به یاد داشتهباشید که موهای کودک شما بسیار لطیف و حساس هستند و نیاز به مراقبت خاصی دارند. چندینبار شانهکردن موهای او در طی روز به پوستِ حساسِ سرش آسیب وارد میکند.
- موهای نوزاد را هر روز نشویید.
هنگام شستن موهای کودک خود آرام و صبور باشید. از شامپوهای ملایم برای شستشو و از برسهای نرم برای شانهکردن موهایش استفاده کنید.
- وضعیت قرارگیری نوزاد در حال استراحت را تغییر دهید.
زمانیکه نوزاد یا کودک شما در حال استراحت است، وضعیت قرارگیریاش را تغییر دهید تا به یک ناحیهی خاص از سرش فشارِ بیش از حد وارد نشود.
سخن آخر
ریزش مو در نوزادان زیر ۵ ماه موردی شایع است و جای نگرانی ندارد. پس از آن، اگر ریزش مو همچنان ادامه داشت به یک متخصص پوست و مو مراجعه کنید. هرچند عواملی نظیر عفونت، فقر آهن و فشار خارجی میتوانند عامل ریزش مو باشند، شما میتوانید با مراقبتِ بیشتر از موها و وضعیت قرارگیری سر نوزاد از بروز این مشکل پیشگیری کنید. همواره به یاد داشتهباشید موهای نوزاد شما بسیار حساس و لطیف است و نیاز به توجه ویژهای دارد.
بیشتر بخوانید: راهنمای بدغذایی کودک
یک نظر