پزشکی

۱۸ نکته‌ی مفید در مورد رایحه درمانی یا آروماتراپی

رایحه درمانی یا آروماتراپی یکی از گزینه‌هایی‌ست که در پزشکی جایگزین از آن‌ها جهت رفع علائم برخی بیماری‌ها و گاه حتی درمان بیماری‌‌ها استفاده می‌شود. رایحه درمانی بسیار قدیمی است و گفته می‌شود حتی ۶ هزار سال پیش به‌کار گرفته می‌شده‌است. اگر با رایحه درمانی آشنا نیستید، در ادامه با ما باشید تا در طی ۱۸ نکته به شما بگوییم که رایحه درمانی چیست و چه سودهایی دارد.

رایحه درمانی چیست؟

۱- رایحه درمانی در واقع زیرمجموعه‌ی پزشکی جایگزین است. در این زیرمجموعه از روغن‌های ضروریِ خوش‌عطر و رایحه‌ی برخی گیاهان برای پیشگیری و درمان برخی بیماری‌ها استفاده می‌شود.

۲- نحوه‌ی استفاده از روغن‌ها در رایحه درمانی یا به‌صورت مالیدن است و یا به‌صورت بوییدن.

رایحه درمانی یا آروماتراپی

چرا رایحه درمانی می‌تواند مفید باشد؟

۳- یک سری از گیاهان در راستای محافظت از خودشان در مقابل عوامل خارجی – همچون باکتری‌ها و حشرات – مواد شیمیایی‌ای تولید می‌کنند. در طی یک سری فعل و انفعالات، می‌توان این مواد شیمیایی را از گیاهان خارج کرد و از آن‌ها اسانس یا روغن ساخت. این روغن دربردارنده‌ی همان مواد شیمیایی‌ای است که گیاهان برای مقابله با عوامل خارجی تولید می‌کنند.

۴- روغنی که از گیاهان گرفته می‌شود را معمولاً با الکل ترکیب می‌کنند. این کار در راستای آن است که ماندگاری روغن زیاد شود.

۵- برای استفاده از روغن نیز آن را با یک سری روغن که به‌اصطلاح با نام «روغن حامل» شناخته می‌شوند ترکیب می‌کنند. از جمله‌ی رایج‌ترین روغن‌های حامل می‌توان به روغن بادام، روغن جوجوبا و روغن نارگیل اشاره داشت.

چگونه می‌توان از رایحه درمانی استفاده کرد؟

۶- همان‌طور که گفته شد اصلی‌ترین ابزار رایحه‌درمانی روغن یا اسانس است و باید از همین روغن یا اسانس در راستای بهره‌گرفتن از رایحه درمانی استفاده کرد. یک راه این است که مخلوطی از روغن‌ها یا حتی یک روغن را در پخش‌کننده‌ها بریزید و روغن را در هوا پخش کنید.

بیشتر بخوانید
کرونا؛ ویروسی که باید از آن ترسید و دست پر به جنگش رفت

۷- روش دیگری که وجود دارد این است که روغن را به نزدیکی بینی ببرید و کاملاً استنشاق کنید.

۸- سومین روش استفاده از روغن برای ماساژ است. در واقع در حال حاضر که این همه تبلیغ برای ماساژدرمانی می‌شود در راستای استفاده از همین آروماتراپی است.

۹- استفاده از روغن در وان حمام نیز یکی دیگر از روش‌های رایحه درمانی است.

رایحه درمانی چه فایده‌ای دارد؟

۱۰- پژوهش‌های بسیاری پیرامون رایحه درمانی صورت گرفته‌اند و اغلب آن‌ها نشان می‌دهند که رایحه درمانی یک سری فایده برای سلامت بدن و سلامت روان انسان دارد. به‌عنوان مثال برخی از روغن‌های ضروری – مثلاً روغن اسطوخودوس و بابونه – می‌توانند در کاهش استرس و اضطراب و در نتیجه در تقویت اعصاب مؤثر باشند.

۱۱- گفته می‌شود آروماتراپی برای بهبود کیفیت پوست نیز مفید است. به‌عنوان مثال، با مالیدن بعضی از روغن‌های ضروری بر روی پوست بدن و سر می‌توان از برخی بیماری‌های پوستی جلوگیری کرد یا حتی به درمان آن‌ها پرداخت، از جمله آکنه، شوره سر، اگزما.

۱۲- دیگر آن‌که برخی از روغن‌های گیاهی دارای خواص ضد میکروبی هستند و از این رو  می‌توانند با تصفیه‌کردن هوای خانه در درمان بیماری‌های تنفسی مؤثر باشند.

۱۳- همچنین با مالیدن روغن‌های گیاهی به اعضای بدن یا حتی منتشر ساختن ترکیبی از آن‌ها در هوا می‌توان انتظار تسکین درد و التهاب اعضای بدن را داشت. به عنوان مثال روغن مر، زنجبیل، زردچوبه و پرتقال عمدتاً برای تسکین درد ناشی از بیماری آرتریت استفاده می‌شوند و تا کنون پاسخ مثبت داده‌اند.

بیشتر بخوانید
ویروس کشنده نیپا چیست و چه علائمی دارد؟

۱۴- رایحه درمانی برای کسانی که بدخواب یا کم‌خواب هستند نیز می‌تواند مفید باشد. این از آن‌جاست که استفاده از روغن‌های ضروری موجب کاهش استرس می‌شود. روغن‌های اسطوخودوس، بابونه و وتیور می‌توانند در این راستا مفید باشند.

رایحه درمانی یا آروماتراپی

پیشینه‌ی رایحه درمانی

۱۵- چنان‌که در بالا هم اشاره کردم آروماتراپی حدود ۶ هزار سال پیش هم به‌کار گرفته می‌شده، اما اوج آن در یونان باستان بوده‌است. گفته می‌شود بقراط از حمام‌های معطر برای درمان بعضی بیماری‌ها بهره می‌گرفته‌است

۱۶- برخی می‌گویند رایحه‌درمانی در مصر هم رایج بوده‌است. به‌عنوان مثال، کشیش‌ها از روغن‌های ضروری در سده‌های نخستِ میلادی در مصر توسط استفاده می‌کرده‌اند.

 ۱۷- نکته‌ی دیگر آن‌که در قرن اول پس از میلاد دیوسکوریدس – دانشمند معروف آن زمان – در کتاب‌های‌اش نام برخی روغن‌های خوش‌رایحه از جمله دارچین، مر، رازیانه، کندر، سرو کوهی، کاج، ریحان، رز، رزماری و آویشن را برای درمان بعضی از اختلالات آورده‌ست.

از چه گیاهانی برای روغن‌گیری استفاده می‌شود؟

۱۸- رزماری، نعناع، آویشن، اکالیپتوس، علف لیمو، پونه کوهی، اسطوخودوس، بادام، جوجوبا، شمعدانی، رز، گریپ‌فروت، رازیانه، کندر، مر و بسیاری گیاهان و سبزی‌ها و دانه‌های دیگر گزینه‌هایی مناسب برای روغن‌گیری هستند.

همچنین بخوانید: راه‌های آرام‌کردن ذهن

آرش شمسی

کم کن طمع از جهان و میزی خرسند | از نیک و بد زمانه بگسل پیوند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

فقط نام را وارد کنید. نیازی به ثبت ایمیل نیست.

دو × پنج =

دکمه بازگشت به بالا