۸ راز ازدواج شاد و پایدار | چطور در زندگی مشترک احساس خوشبختی کنیم؟

داشتن ازدواج شاد و پایدار در سالهای اخیر که میزان طلاق بسیار بیش از پیش شده و همچنین بسیاری از زوجها رابطهی گرمی با یکدیگر ندارند، میتواند یک هنر باشد. ما در این نوشتار در طی ۸ نکته خواهیم گفت که زن و مرد برای داشتن ازدواج شاد و پایدار و برای داشتن احساس خوشبختی در زندگی مشترک چه کارهایی باید انجام دهند.
مقدمه در مورد رازهای ازدواج شاد و پایدار
بسیاری از زوجهایی که سالهای نسبتاً زیادی از ازدواجشان میگذرد، با نگاه کردن به سالهای پشت سر میبینند که پیشتر روزهای شادتری داشتند، بیشتر با یکدیگر وقت میگذراندند و بیشتر میخندیدند. شاید برای چنین زوجهایی تصور یک زندگی مشترک شاد، برای همیشه، بسی دشوار باشد. آیا اصلاً داشتن یک زندگی مشترک که برای مدت طولانی شاد باقی بماند امکان دارد؟
منظور ما از یک زندگی مشترک شادِ طولانیمدت، زندگی مشترکی نیست که در آن یک طرف، یا حتی هر دو طرف رابطه، مورد سوءرفتار قرار گرفتهاند. بدیهی است که زندگی مشترکی که در آن فرد، مورد بدرفتاری قرار میگیرد قابل تحمل نیست.
طبیعی است که فردی که در یک رابطه مورد سوءرفتار واقع میشود، آن رابطه را ترک کند. منظور ما در اینجا زندگی مشترکی است که شادی از آن رخت بربسته و طرفین آن رابطه علیرغم علاقهای که به یکدیگر دارند و احترامی که برای هم قائل هستند، اوقات خوشی را با هم سپری نمیکنند و به عبارت بهتر سردی بر این رابطه سایه افکنده است.
جالب ماجرا اینجاست که وسواس بیش از حد در دنیای مدرن برای «تحقق شخصیت» خود، افرادی بسیاری را دچار ناراحتی و تنهایی کرده است. منظور از «تحقق شخصیت» اهمیت قائل شدن برای خود به بهای از دست رفتن اهمیت دیگری است.
شاید برای برخی، خصوصاً در جوامع مدرن، ازدواج امری سنتی و قدیمی تلقی شود. این در حالی است که تحقیقات نشان میدهند، افرادی که برای مدتی طولانی، در یک رابطهی ازدواج باقی میمانند از دیگر افراد شادتر هستند. بر اساس این تحقیقات افراد متأهل زندگی شادتر و امید به زندگی بیشتری نسبت به افراد مجرد دارند.
اما سوال اینجاست که چرا برخی از ازدواجها موفق هستند و برخی دیگر نه. پاسخ این سوال موضوع نوشتهی پیش رو است. در این نوشته قصد داریم به این موضوع بپردازیم که برای داشتن یک ازدواج شاد و پایدار از چه چیزهایی باید اجتناب و چه عواملی را باید تقویت کرد.
بدیهی است که یک ازدواج ایدهآل در دنیای واقعی امکانپذیر نیست. با این حال بسیاری از ازدواجها شاد و رضایتبخش هستند. ازدواج مشکلات خاص خودش را دارد، با این حال در این رابطه یک پایبندی به احساس «ما» بودن، به جای «من و تو بودن»، وجود دارد.
در ادامه توصیهها و راهکارهایی برای داشتن رابطهای شاد و رضایتبخش برای مدت طولانی ارائه خواهند شد.
نکات ازدواج شاد و پایدار
۱- واقعبین باشید
احساسات و رفتارهای عاشقانه برای هر فردی خوشایند هستند. دیدن چنین احساساتی در شریک زندگیمان باعث میشود مطمئن شویم که او هنوز ما را دوست دارد و با ما صمیمی است، اما در صورتیکه مدت زیادی از ازدواج شما میگذرد، لازم است به خاطر داشته باشید که در گذر زمان و پس از گذشت سالها، خواهناخواه معایبی در رابطه به وجود میآیند.
در ابتدای ازدواج ممکن است احساسات رمانتیک فوقالعاده به نظر برسند، اما پس از گذشت مدتی کم کم مشکلات و نقایص خود را نشان خواهند داد. اینجاست که لازم است برای تداومپیداکردن ازدواج، به این نکته توجه بیشتری داشته باشیم که این مشکلات در نتیجهی ضعفهای موجود در ما و شریک زندگیمان هستند.
این انتظار که رابطهی ازدواج همیشه بدون دردسر و ایدهآل باقی بماند در نهایت منجر به احساس ناامیدی میشود، چرا که چنین چیزی به هیچ وجه میسر نیست. به طور کلی هر انتظار غیر واقعبینانهای در نهایت به سرخوردگی و ناامیدی منتهی میشود.
۲- از گفتن «متأسفم» ابا نداشته باشید
شاید شما هم متوجه شده باشید که برای برخی از افراد معذرتخواهیکردن و اقرار به اشتباهات سختترین کار ممکن است. متأسفانه در اغلب موارد چنین افرادی رابطهای طولانیمدت و رضایتبخش را تجربه نخواهند کرد.
یک نظرسنجی انجامشده در سانفرانسیسکو نشان میدهد که افراد متأهل دوبرابر افراد مجرد یا افراد مطلقه، توانایی معذرتخواهیکردن از همسر را دارند. این تحقیق علاوه بر این نشان میدهد که افراد متأهلی که زندگی شادی دارند، ۲۵ درصد بیشتر از دیگران تمایل دارند که برای عذرخواهی پیشقدم شوند – حتی اگر فقط تا اندازهای احساس کنند که مقصر اند.
اگرچه احساسات عاشقانه باعث آشنایی زوجها با یکدیگر میشود، این سازش و تکریم است که آنان را برای مدت طولانی با هم نگاه میدارد. بنابراین در صورتیکه میخواهید ازدواج شاد و پایدار داشته باشید، سعی کنید که معذرتخواهی را فرابگیرید.
۳- درست جر و بحث کنید
برخی از زوجها جروبحثهای زیادی دارند اما همچنان زندگیشان شاد است، اما برخی دیگر اگرچه کمتر جروبحث میکنند ولی رابطهشان به شدت آسیبدیده است.
تفاوت اینجاست که مهم نیست که یک زوج چقدر جروبحث میکنند، بلکه چیزی که اهمیت دارد چگونگی جروبحث کردن است. جان گاتمن روانشناس آمریکایی – که بیش از دو دهه در مورد روابط زوجها تحقیق کرده است – میگوید که این خود زوجها هستند که باعث درهم شکستن رابطه میشوند.
گاتمن چهار فاکتور را که باعث نابود شدن رابطهی زناشویی میشوند به صورت زیر معرفی میکند:
-
تحقیر
گاتمن در تحقیقات خود متوجه شد که چنانچه تحقیر به صورت یک ویژگی معمول در اختلافنظرهای بین زوجین درآید، زندگی مشترک آن دو به احتمال زیاد چندان دوامی نخواهد داشت.
-
دفاع بیش از حد از خود
در صورتیکه هر زمان که شریک زندگی موضوعی را پیش میکشد و طرف مقابل شروع به دفاع بیش از حد از خود کرده و حالت تهاجمی به خود بگیرد و این واکنش به صورت یک امر معمول در رابطهی این دو درآید، میتوان گفت که رابطه در خطر است.
-
انتقاد کردن به جای گلایهکردن
زوجهایی که از یکدیگر انتقاد میکنند، احتمال آسیب دیدن رابطهشان را بیشتر میکنند. البته این بدین معنا نیست که در صورتیکه شریک زندگیتان باعث ناراحتیتان شد، هیچ وقت از او گلایه نکنید؛ اما بهتر است همیشه به خاطر داشته باشید که انتقاد مخربتر از گلایه است.
شاید بتوان تفاوت انتقاد و گلایه را بدین شکل بیان کرد که در انتقاد فرد به تمامیت شخصیت طرف مقابل خود حمله میکند (هرچند شاید در واقع چنین قصدی نداشته باشد)، اما در گلایه فرد تنها به یک جنبه از رفتار طرف مقابل خود خرده میگیرد.
برخی از زوجها گمان میکنند که با اشارهی مداوم به اشتباهات همسرشان میتوانند در نهایت باعث بهبود و پیشرفت او شوند. در این مورد میتوان گفت که هرچقدر هم که نیت فردی خوب باشد در نهایت نتیجهای بد به دنبال خواهد داشت.
-
عقبکشیدن و جبههگرفتن
این فاکتور به معنی بستن گوشها و بیتوجهی به شریک زندگی درست در زمانی است که او در حال گلایه از یک موضوع است. عقبکشیدن در چنین موقعیتی میتواند تأثیر مخربی بر زندگی زناشویی داشته باشد. این رفتار خصوصاً از جانب آقایان هنگامی که همسر آنان در حال گلایه از موضوعی است مشاهده میشود. در این حالت فردی که عقب میکشد تلاش میکند به هر طریقی از موضوع بحث دور بماند. چنین رفتاری در صورتیکه شکل دائمی پیدا کند برای رابطه بسیار مخرب خواهد بود.
۴- در مورد چیزهایی که نباید در ازدواج در مورد آنها صحبت کرد آگاهی داشته باشید
زوجهای جوان عموماً سعی میکنند تمام جزئیات مربوط به یکدیگر را مورد توجه قرار دهند تا به این طریق نسبت به هم صادق باشند. این در حالی است که تحقیقات نشان میدهند که برای داشتن یک رابطهی پایدار لازم است که طرفین بسیاری از سخنان گفتهشده در شرایط بحرانی و همینطور بسیاری از احساسات خود در مورد رابطه را نادیده بگیرند و تنها به چیزهایی توجه داشته باشند که حقیقتاً ضروری هستند.
۵- موقع بحث، موضوع را عوض کنید
فاکتور مهم دیگری که در داشتن یک ازدواج شاد و پایدار مهم است، مهارت تغییر موضوع در زمانی است که بحثی شکل میگیرد. تغییر موضوع باعث میشود تا احساسات منفی تعدیل شوند و احتمال مشاجرهی مجدد کاهش یابد.
۶- با هم بخندید، با هم بمانید
یادآوری خاطرات خوب گذشته روش بسیار قدرتمندی برای حفظ یک رابطه است، اما شاید قدرت با هم خندیدن بسیار بیشتر از آن باشد. تحقیقات جدید نشان از آن دارند که زوجهایی که با هم میخندند و خاطرات خوب گذشته را مرور میکنند، رضایت بیشتری از رابطهی خود دارند.
۷- در برابر هر موقعیت بد، ۵ موقعیت خوب داشته باشید
بر اساس نتایج تحقیقات دکتر گاتمن زوجهایی که دارای ازدواج پایدار هستند، در برابر هر موقعیت بد، ۵ موقعیت خوب دارند. منظور از موقعیت خوب در اینجا، گذراندن یک بعد از ظهر با هم، یک گفتوگوی دوستانه در مورد یک فیلم و بهطور خلاصه هر فعالیتی با تأثیر مثبت بر طرفین است. همینطور منظور از موقعیت بد، ناامیدی، مشاجره و … است.
۸- از همسرتان شناخت بیشتری پیدا کنید
هرچه شناخت شما از همسرتان جزئیتر و دقیقتر باشد، رابطهی شما با او قویتر خواهد بود. توجه داشته باشید که چنین شناختی باید همواره بهروز شود.
سخن آخر
همانطور که در بالا هم اشاره شد، داشتن ازدواج شاد و پایدار آسان نیست، اما دشوار هم نیست و نیاز به اقداماتی از سوی هم مرد و هم زن دارد. ما در این نوشتار ۸ تا از بهترین کارهایی که در راستای داشتن ازدواج شاد و پایدار میتوان انجام داد را فهرست کردیم. شما چه فکر میکنید؟ تجربیاتتان را با ما و کاربران در میان بگذارید.
همچنین بخوانید: برای حفظ رابطهی عاشقانه با همسر چه باید کرد
یک نظر