دورخیز خودروسازان خارجی برای بازگشت به بازار ایران
همه چیز بستگی به بازگشت احتمالی بایدن به برجام دارد

پس از خروج آمریکا از معاهده برنامه جامع اتمی ایران وسوم به برجام، بسیاری از خودروسازان خارجی از جمله فرانسویها، ژاپنیها و حتی چینیها از بازار خودروسازی ایران خارج شدند. از آن پس هم تنوع خودرو کاهش یافت و هم برخی قطعات به دلیل تحریمهایی که آمریکا در دوران حضور دونالد ترامپ بر صنایع خودروسازی ایران وضع شد به دست خودروسازان داخلی نرسید.
در همین رابطه چند روز قبل بود که فربد زواه، از کارشناسان شناخته شده در صنعت خودرو طی گفتوگویی که در شبکه خبر صدا و سیما داشت در رابطه با وضعیت فعلی بازار خودرو در کشور چنین عنوان کرد:
اگر وضعیت تورمی ما که ناشی از سیاست پولی است، اصلاح نشود سال دیگه در همین زمان حجم بازار خودرو در کشور به زیر ۴۰۰ هزار تا رسیده و این شرایط را به مراتب خطرناکتر از این میکند. جدای از اینکه در نظر بگیرید مجموع صنایع خودروسازی ما چیزی در حدود ۱۶۰ هزار میلیارد تومان طراز مالی منفی دارد و این منفی بودن طراز با کاهش تیراز به تدریج شرایط وخیمتری پیدا میکند. لذا اگر بخواهم به صورت کلی بگویم کاهش قیمت پیش آمده در بازار خودرو مقطعی است اما رکودی که پیشبینی میشود اتفاقی محتمل است که میتواند تا مدتها پایدار بماند.
حالا با افزایش احتمال بازگشت دولت بایدن به برجام، زمزمههای بازگشت خودروسازان خارجی هم شنیده میشود. از جمله خودروسازانی که گفته میشود پیگیر بازگشت به بازار ایران هست، شرکت خودروسازی رنو است. خوب است بدانید رنو پس از برجام قصد داشت ایران را مرکز فروش محصولات خود در خاورمیانه قرار دهد.
شرکت دیگری که این روزها نامش به میان آمده شرکت خودروسازی فولکس واگن است. در همین خصوص جالب است بدانید یک رسانه نیز گزارش داده که مذاکراتی با شرکت خودروسازی نام آشنای آلمانی در کشور ترکیه انجام شده است. در ادامه دریافتیم کرهایها و ژاپنیها هم آماده بازگشت به بازار خودروی ایران هستند اما به نظر میرسد چینیها در این مسیر بالاتر را داشته باشند. در رابطه با بازار خودروهای سنگین نیز خبر میرسد شرکتهای مطرح خودروسازی چون اسکانیا، ولوو و دایلمر در انتظار اخذ چراغ سبز برای ورود به ایران هستند.
با این حال برخی نیز گفتهاند ممکن است بازگشت شرکتهای خودروساز خارجی به ایران با احتیاط بیشتری نسبت به قبل همراه باشد، به این صورت که ابتدا به شکل مونتاژ خودرو همکاری را از سر بگیرند و سپس وارد فاز سرمایهگذاری و اتفاقات بعدی در حوزه تولید خودرو در ایران شوند. نکته قطعی دیگر این است که همکاری خودروسازان داخلی با خارجیها خواسته یا ناخواسته میتواند به ارتقای کیفیت محصولات کمک کند؛ به ویژه آنکه دولت نیز اعلام کرده قصد دارد انحصار خودروسازی در کشور را از بین ببرد.
گواه این ادعا، مصاحبهای است که اخیراً آقای علیرضا رزم حسینی، وزیر صمت کشور با رسانهها داشته و تاکید کرده که فضای خودروسازی در کشور را باید به سمتی ببریم که شرایط رقابتی برای شرکتها خودروسازی در کشور ایجاد شود و انحصار فعلی از بین برود.
همچنین بخوانید: با پول خرید پژو ۲۰۶ در ایران چه ماشینهای دیگری میتوان خرید؟
یک نظر