درآمدزایی دلاری یوتیوب برای ایرانیانی که با ریال زندگی میکنند
یوتیوبرها، نسل جدیدی از میلیاردهای ایرانی


حدود سه سال پیش از پا گرفتن طرح صیانت و درست زمانی که خطر فیلترینگ حیات اقتصادی برخی از کاربران و تولید کنندگان محتوی در فضای مجازی از جمله کاربران اینستاگرام را تهدید میکرد، تب فعالیت ایرانیان در یوتیوب بالا گرفت.
آن روزها یوتیوب به ازای هر ۱۰۰۰ مرتبه پخش شدن ویدیوهایی که کاربران در حساب کاربری خود بارگذاری میکردند، چیزی حدود ۱ تا ۲ دلار پرداخت میکرد. اگر میانگین ۱.۵ دلار را به ازای هر ۱۰۰۰ مرتبه پخش شدن و نمایش کلیپ در نظر بگیریم، به عنوان مثال ویدیویی که ۲۰۰ هزار مرتبه به نمایش در بستر یوتیوب در میآمد، رقمی در حدود ۳۰۰ دلار درآمد خلق میکرد. این رقم که تقریباً معادل ۸ میلیون تومان است، امروز حداقل درآمد از یوتیوب به ازای هر ویدیو است.
باید این گونه گفت که یوتیوب و تولید محتوی در بستر آن یک تجارت ۱۵ میلیارد دلاری است و پتانسیل درآمدزایی آن حد و مرزی ندارد. خوب است بدانید متوسط درآمد یوتیوبرهای سطح اول جهان به ۲۰ میلیون دلار هم میرسد. شاید گفتن ۲۰ میلیون دلار برای ما سهل و آسان باشد اما تصور این رقم و کارهایی که با آن میتوان انجام داد، چندان آسان نیست. برای درک بهتر در ادامه به ذکر چند مثال میپردازیم.
مثلاً قیمت یک بوگاتی شیرون که به عنوان گرانترین خودروی دنیا در سال جاری شناخته شده، سه میلیون و ۹۰۰ هزار دلار است یا مثلاً قیمت یک جت شخصی بوئینگ چهار و نیم میلیون دلار است. مثال جالب توجه دیگر که میتوان به آن اشاره کرد جزیره لئوناردو دیکاپریو بازیگر مطرح سینمای جهان و هالیوود است؛ جزیرهای به طول ۳.۵ کیلومتر که لئو آن را به قیمت ۱.۷۵ میلیون دلار خرید. اینها تنها چند مثال دم دستی بودند تا بگوییم با ۲۰ میلیون دلار در سال میتوان هر رویایی را به حقیقت تبدیل کرد.
با این حساب یوتیوب برای جامعه ایران که غالب اقشار آن رویای درآمد خوب و مرفه را در سر دارند، جذاب خواهد بود. با سلب آزادی از اینستاگرام، بسیاری از چهرههای معروف و مشهور ایران، جامعه هدف مخاطبان خود را به یوتیوب تغییر دادند. شامهر عقیلی شاخصترین چهره پردرآمد ایرانی در یوتیوب است. او سالانه ۱۹ میلیارد و ۶۰۲ میلیون تومان و به عبارتی ماهانه ۱ میلیارد و ۶۳۳ میلیون تومان از یوتیوب سرمایه کسب میکند.
نفر بعدی در لیست افراد پردآمد ایرانی در یوتیوب آریا کئوکسر، گیمر ایرانی ساکن ترکیه است است که او نیز درآمد کلی جالب توجه ۱۳ میلیارد و ۳۱۱ میلیون تومانی و درآمد ماهانه یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومانی دارد. امیرحسین مقصودلو معروف به تتلو نیز که پس از غیرفعال کردن صفحه اینستاگرام و کانال تلگرامش، هواداران خود را به یوتیوب فراخواند. نکته جالب توجه اینجاست که تتلو هم درآمد قابل توجهی از یوتیوب دارد. تتلو سالی ۹ میلیارد و ۳۴۲ میلیون تومان و ماهیانه حدود ۸۰۰ میلیون تومان درآمد از یوتیوب دارد.
امین فردین دیگر چهره ایرانی است که در آمد خوبی از فعالیت و تولید محتوی در یوتیوب دارد. فردین در آلمان سکونت دارد و چند سالی است که در پوشش افشاگری تحت عنوان پشت پرده برنامه میسازد و پخش میکند و بر همین اساس سالی بیش از ۵ میلیارد تومان درآمد و ماهانه حدود ۵۰۰ میلیون تومان از یوتیوب درآمد کسب میکند. با یک حساب سرانگشتی میتوان دریافت در حال حاضر امین فردین که پیشتر خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان بود، ۳۰ برابر نسبت به زمانی که خبرنگار ساده سازمان مذکور بود، درآمد دارد. این ارقام حتی اگر بدون احتساب مالیات ۲۰ درصدی نیز باشد باز هم ارقام قابل توجهی هستند.
دیگر چهرههای شناخته شده اینستاگرام که البته از سایتهای شرطبندی و قمار درآمدی معادل یوتیوب دارند نیز این روزها برای افزوده شدن بر سرمایههایشان روی درآمدزایی از یوتیوب حساب کردهاند. پویان مختاری با درآمد ۲۷۰ میلیون تومانی از جمله این افراد است. البته باید گفت ایرانیان داخل کشور هم کم درآمد از فضای به وجود آمده در یوتیوب، کسب نکردهاند. مثلا رسانه فارسی فرندز از شیراز با درآمد ۴۶۰ میلیون تومانی از جمله این افراد هستند.
مسیری که نشان میدهد حتی در روزگار فلجی اقتصاد و افسارگسیختگی تورم و محدودیت حکمرانان در فضای مجازی هنوز هم تنور داغ درآمدسازی از آن خاموش نمیشود.
همچنین بخوانید: حذف دیسلایک از یوتیوب ترولها را دلسرد میکند اما برای کاربران مفید نیست