آنچه که باید در مورد داروی فاوی پیراویر [داروی درمان کرونا] بدانید

چند وقتی است در ایران بحثها در مورد دارویی با نام فاوی پیراویر [favipiravir] بالا گرفته و حتی عدهای این اتهام را به وزارت بهداشت وارد آوردهاند که این وزارت داروها را احتکار کردهاست. شایعهی دیگری که پیرامون داروی فاوی پیراویر وجود دارد این است که این دارو در ایران فقط برای مقامهای بالارتبه استفاده میشود و به دست مردم نمیرسد. آنچه که در ادامه میآید در مورد این دارو، وضعیت اثربخشی آن بر روی ویروس کرونا و همچنین اوضاعاش در ایران است.
آیا داروی فاوی پیراویر امیدبخش است؟
گویا چند بار به صورت بالینی این دارو استفاده شده و نشان داده که میتوان به آن امیدوار بود. در شنژن و در ووهان چین مورد استفاده قرار گرفته و حتی تأییدیهی چین را هم دریافت کرده است، اما هنوز خبری از تأییدیهی FDA یا سازمان غذا و داروی آمریکا برای آن نیست.
داروی فاوی پیراویر دارویی ساخت شرکت ژاپنی فوجیفیلم [FujiFilm] است و رگولاتوری کشور ژاپن نیز آن را تأیید کرده است. در همین راستا، فرامرز اختراعی رئیس سندیکای تولید کنندگان مواد اولیه دارویی میگوید در همان روزهای نخستی که پاسخهایی مثبت از استفاده از داروی فاوی پیراویر در چین گرفته شد، درخواست دادیم که مقداری از این دارو هم به ایران برای تحقیق فرستاده شود و اینچنین هم شد. او میگوید این دارو را پس از تحقیق و بررسی برای درمان چند تا از بیماران استفاده کردیم و پاسخ مثبت گرفتیم، اما هنوز کامل نمیتوان در مورد این دارو حکم داد.
آیا این دارو فقط برای مسئولان استفاده شده است؟
شایعهای وجود داشت مبنی بر این که داروی فاوی پیراویر در بیمارستانها فقط برای مقامهای عالیرتبهی کشور استفاده میشود و نه برای بیماران عادی؛ اما برطبق تحقیقاتی که به عمل آمد و بر اساس پرسشهایی که از مسئولان بیمارستان مسیح دانشوری تهران شد، این شایعه تکذیب شد و مسئولان بیمارستان به صراحت اعلام داشتند که کارکنان بیمارستان هیچ دارویی را به صورت اختصاصی برای مسئولان استفاده نکردهاند و هیچ فرقی میان هیچ یک از بیماران نگذاشتهاند. رییس بیمارستان مسیح دانشوری هم تأکید کرد که چنین شایعاتی در روزهایی که کارکنان بیمارستانها سخت در تلاش هستند، فقط میتواند موجب ایجاد موج منفی در کادر درمانی کشور شود.
بیانیهی وزارت بهداشت در مورد داروی فاوی پیراویر
مصاحبه و گزارشی از یکی از متخصصین بیمارستان مسیح دانشوری در مورد این دارو منتشر شد که بحثهایی را در پی داشت. به دنبال این مصاحبه، معاون وزارت بهداشت به صورت رسمی بیانیهی زیر را صادر کردهاند:
«به اطلاع میرساند داروی مذکور هنوز در فارماکوپه ایران وارد نشده و در حال حاضر به عنوان یک دارو در یک کارآزمایی بالینی به کار گرفته شده و در اختیار چند مرکز درمانی از جمله بیمارستان مسیح دانشوری قرار گرفته است و تاکنون نتایجی از این تحقیق به این کمیته گزارش نشده است؛ لذا انجام هرگونه مصاحبه و ارائه هر نوع گزارش به عنوان تایید و یا رد اثربخشی این دارو مورد تایید کمیته نبوده و تخلف محسوب میشود.
تا کنون هیچ گزارش مکتوبی از اثربخشی این دارو از مراکز درمانی ازجمله مرکز مسیح دانشوری چاپ نشده و یا به وزارت بهداشت ارائه نشده است. صرف گزارش تجربی از یک اقدام درمانی در دنیای علم جایگاهی ندارد و چه بسا سبب نگرانی خانواده بیماران به جهت عدم تهیه و یا حتی احساس گناه در بازماندگان بیمارانی که به رحمت خدا رفته اند ایجاد کند.
بنابر اعلام وبدا، بدیهی است تمام داروهای مصرفی در درمان کرونا به عنوان ضدویروس و یا ضد التهاب، درمان قطعی نمیباشد آنچه ثابت شده، مراقبت صحیح از بیماران موثرترین راه کمک به درمان بیماران است که کادر درمانی مراکز بیمارستانی کشور ما از جمله عزیزان ما در بیمارستان مسیح دانشوری از موفقترینهای دنیای پزشکی محسوب میشوند که جای سپاس و قدردانی دارد.
بدیهی است پس از اتمام کار آزمایی بالینی مذکور، نتایج توسط کمیته علمی اعلام و در صورت تایید اثربخشی آن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نسبت به تامین و توزیع دارو به منظور استفاده برای بیماران اقدام خواهد کرد.»
آخرین آمار مبتلایان به کروناویروس را در این لینک به صورت آنلاین ببینید: آمار مبتلایان به کرونا.