مروری بر داروهای تقلبی کرونا در شبکههای اجتماعی

هر کسی در اینستاگرام، توییتر و سایر شبکههای اجتماعی میتواند شایعهای کاملاً غیرعقلانی را چنان منتشر کند که دستآخر برای رد کردن آن شایعه، چندین متخصص دستبهکار شوند. مثال بارز چنین قضیهای، شایعشدن مصرف الکل برای ازبینبردن کرونا بود. معلوم نبود چه کسی روز اول برای سرگرمی یا اهدافی دیگر شایعه ساخت که مصرف الکل میتواند برای پیشگیری از کرونا مفید باشد، اما شایعهی او چنان قوی شد که دستآخر وزارت بهداشت و چندین متخصص دیگر دستبهکار شدند و شایعه را رد کردند، هر چند در این بین تعداد زیادی یا بر اثر مصرف الکل صنعتی جان خود را از دست دادند یا مسمومیت شدید را تجربه کردند. در شبکههای اجتماعی، چه در ایران و چه در سطح جهان، داروهای تقلبی دیگری هم برای کرونا معرفی شدهاند که البته هیچ پایهی علمی ندارند. این نوشتار به معرفی داروهای تقلبی کرونا در شبکههای اجتماعی میپردازد.
داروهای تقلبی کرونا
۱- روغن بنفشه
مشهورترین داروی تقلبی کرونا در ایران روغن بنفشه است، دارویی که توسط کسی که خود را «پدر طب اسلامی» مینامد معرفی شد و البته به سوژهای برای شوخیهای کاربران شبکههای اجتماعی تبدیل گردید.
البته روغن بنفشه در طب سنتی برای درمان اختلالات مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد، اما برای درمان کرونا هیچ تأثیری ندارد.
وزارت بهداشت نیز تأکید کرده که این روغن هیچ نقش مثبتی در درمان کرونا ندارد و آنچه که «پدر طب اسلامی» عرضه داشته کاملاً مهمل است و جنبهی علمی ندارد.
۲- سیر
سیر هم مدتی است که در شبکههای اجتماعی به عنوان درمان کرونا معرفی میشود، اما در واقع درمان تقلبی کرونا است. سیر برای پیشگیری از بسیاری از بیماریها مفید است و هیچکس نیست که نقش مفید سیر را برای سلامت بدن انکار کند، اما مسأله این است که سیر برای درمان کرونا تأثیری ندارد. البته با قاطعیت هم نمیتوان گفت که تأثیری ندارد، اما تا کنون هیچ مدرکی نشان نداده که سیر میتواند برای پیشگیری از کرونا یا درمان آن مفید باشد.
۳- نقرهی نوشیدنی
در آمریکا هم امثال آن «پدر طب اسلامی» وجود دارند، ولی با ورژنی متفاوت. چندی پیش در برنامهای تلویزیونی کشیشی آمریکایی ادعا کرد که نقرهی کلوئیدی میتواند در چند ساعت ویروس کرونا را بکشد.
این ادعای کشیش، در شبکههای اجتماعی بسیار سروصدا کرد و خصوصاً گروهی با نام «آزادی پزشکی» بسیار روی آن مانور دادند، چراکه این گروه به شدت با علم رایج پزشکی مخالف هستند و توصیههای پزشکی متفاوتی دارند؛ خیلی زود اما متخصصان در آمریکا این ادعای کشیش را رد کردند و نسبت به مصرف نقره و تبعاتی که میتواند برای سلامت بدن به همراه داشته باشد هشدار دادند.
۴- خاکشیر
خاکشیر در شبکههای اجتماعی ایرانی به عنوان دارویی برای درمان کرونا معرفی شد، که البته مشخص نیست کدام بیکاری چنین شایعهای ساخت. خاکشیر به هیچ وجه دارویی برای کرونا نیست و بنابراین باید آن را هم در زمرهی داروهای تقلبی کرونا معرفی کرد.
۵- آب
بله آب هم از موادی است که تازگی به عنوان دارویی برای کرونا در شبکههای اجتماعی روی آنها مانور میدهند. گویا نخستین بار یک پزشک ژاپنی ادعا کرده که اگر هر یک ربعساعت یک لیوان آب نوشیده شود، ویروس که در دهان است به سمت معده حرکت میکند و از طریق معده به روده رفته و سپس دفع میشود. اما پزشکان دیگر سریع به این ادعا واکنش نشان دادند و گفتند همهی ویروسها در دهان نمیمانند که بتوان آنها را با آب به سمت معده فرستاد، چراکه برخی از ویروسها از طریق مجاری تنفسی وارد بدن میشوند و اصلاً سمت دهان نمیروند.
۶- اماماس
اماماس دارویی است که سازندهاش قبل از آن که کرونا شیوع پیدا کند برای درمان یک سری بیماریها معرفیاش کرده بود. گویا این دارو بر پایهی کلر ساخته شده و حالا که کرونا در آمریکا شیوع پیدا کرده، یک یوتیوبر مشهور اقدام به تبلیغ آن کرده و مدعی شده که مصرف این دارو میتواند کرونا را بکشد. اما سازمان غذا و داروی آمریکا، افدیای، هشدار داده که هیچ آزمایشی روی این دارو نشده و نمیتوان آن را به عنوان دارویی برای کرونا مصرف کرد. حتی مصرف این دارو عوارضی مانند اسهال، تهوع و خستگی در پی خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: بیماریهای زمینهای تشدیدکنندهی کرونا