اطلاعات‌محورپزشکی

از خواص جینسینگ چه می‌دانید؟

به احتمال زیاد شما نیز نام جینسنگ، که به صورت عامیانه در ایران جینسینگ خوانده می‌شود، را حداقل برای یک بار هم که شده شنیده‌اید. در حال حاضر انواع و اقسام داروهای مکمل حاوی این گیاه در داروخانه‌ها یافت می‌شود، علاوه بر این گونه‌های متعدد این گیاه را می‌توان به اشکال مختلف در عطاری‌ها و فروشگاه‌های عرضه‌ی گیاهان دارویی پیدا کرد؛ اما جینسنگ چیست و چرا تا بدین اندازه طرفدار پیدا کرده است؟

جینسنگ چیست؟

جینسنگ (Ginseng) یک واژه‌ی عام برای گروهی از گیاهان است که دارای یک خاصیت مشترک هستند. خاصیت مشترک این گیاهان این است که در ریشه‌ی تمامی آن‌ها ماده‌ای به نام جینسنوزاید، که پاناکسوزید نیز نامیده می‌شود، یافت می‌شود. برخی از انواع این این گیاه بیشتر در مناطق سرد، مانند شرق آسیا و قسمت شمالی آمریکا رشد می‌کنند، در حالی‌که برخی از دیگر انواع آن برای رشد، نیاز به آب و هوای گرم‌تر دارند.

در حقیقت نام این گیاه را چینی‌ها بر آن نهاده‌اند. آن‌ها ریشه‌ی جینسنگ را شبیه آدمی می‌دیدند که دو شاخه‌ی آن شبیه دو پای آن انسان است. به همین سبب بر روی این گیاه نام jin-chen به معنی آدم‌نما نهادند. در ضمن در کتاب‌های قدیمی نگاشته شده به زبان عربی این گیاه جنسا خوانده شده است.۷

خواص جینسینگ

جینسینگ چه خواصی دارد؟

۱- بهبود عملکرد مغز

 آنتی‌اکسیدان‌های موجود در ریشه‌ی این گیاه فرد را در برابر ابتلا به آلزایمر مقاوم می‌کند.

۲- کمک به کنترل دیابت

 جینسنگ میزان قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع دو را کاهش می‌دهد. جینسنوزاید که همان ماده‌ی مؤثر موجود در ریشه‌ی جینسنگ است، سبب بهبود مقاومت به انسولین در بدن می‌شود. البته هنوز نمی‌توان در مورد تأثیر این گیاه بر روی دیابت نوع یک اظهار نظر کرد.

بیشتر بخوانید
جزیره مفاسد اقتصادی ایران | مفسدان اقتصادی به کجا پناه می‌برند؟

۳- بهبود وضعیت جنسی مردان

مطالعات بر روی مردانی که دچار مشکل ناباروری بوده‌اند نشان می‌دهند که بیش از نیمی از آنان با مصرف جینسنگ با افزایش قدرت باروری مواجه شده‌اند. در حقیقت جینسنگ سبب بیشتر شدن تعداد اسپرم‌های باکیفیت شده و تحرک اسپرم‌ها را افزایش می‌دهد. علاوه بر این مصرف این گیاه فعالیت جنسی در مردان را بهبود بخشیده و اختلال نعوظ را تا حد بسیاری کاهش می‌دهد.

۴- کمک به داشتن اندامی زیباتر

یکی از عللی که باعث می‌شود جینسنگ به‌واسطه‌ی آن بتواند داشتن اندام بهتری را سبب شود، این است که فرد در صورت مصرف این گیاه دیرتر خسته می‌شود و در نتیجه می‌تواند فعالیت بیشتری داشته باشد و کالری بیشتری مصرف کند. جینسنگ علاوه بر این متابولیزم بدن را کنترل می‌کند و از افزایش سطح قند خون جلوگیری می‌نماید. این گیاه می‌تواند علاوه بر این تا حدی با کاهش اشتها سبب کاهش وزن شود.

خواص جینسینگ

۵- مفید برای خانم‌های باردار

مصرف جینسنگ در دوران بارداری باعث می‌شود تغییرات ایجاد شده در بدن و روان زنان باردار کنترل شود. البته مصرف بیش از اندازه‌ی این گیاه در دوران بارداری به هیچ وجه توصیه نمی‌شود، چرا که ممکن است به مادر و جنین آسیب برساند. بهتر است در صورت تمایل به استفاده از این گیاه پیش از اقدام با پزشک خود مشورت کنید.

۶- بهبود وضعیت پوست و مو

مصرف جینسنگ به‌صورت مداوم یکی از بهترین روش‌ها برای کنترل، کاهش و حتی متوقف‌کردن ریزش مو در مردان است. مصرف جینسنگ می‌تواند سبب بهبود اکسیژن‌رسانی به پوست شده و در نتیجه‌ی کاهش رادیکال‌های آزاد جمع شده در زیر پوست شود.

بیشتر بخوانید
بیوگرافی کامل محسن چاوشی + حواشی و شایعات

۷- رفع خستگی

جینسنگ تنها سبب بهبود عملکرد فکری نمی‌شود. افرادی که دارای تحرک جسمی زیاد هستند نیز می‌توانند با استفاده از این گیاه انرژی ازدست‌رفته‌ی خود را بازیابند و تا حد بسیاری خستگی خود را جبران کنند.

خواص جینسینگ

۸- مفید برای خانم‌ها

جینسنگ در کنترل و رفع بسیاری از مشکلات زنانه مؤثر است. مصرف این گیاه می‌تواند اختلالات قاعدگی و سندروم پیش از قاعدگی را برطرف کند. گذشته از این، استفاده از گیاه جینسنگ در دوران یائسگی، به‌سبب افزایش ترشح هورمون استروژن، تا حد بسیاری عوارض این دوران را کاهش می‌دهد.

نحوه‌ی مصرف جینسینگ

روش‌های مختلفی برای مصرف جینسنگ وجود دارد. می‌توان از داروهای مکمل حاوی این گیاه موجود در داروخانه‌ها استفاده کرد یا این‌ گیاه را از عطاری‌ها خرید و با آن دمنوش تهیه کرد. برای تهیه‌ی دمنوش جینسنگ ابتدا مقداری آب را جوشانده و سپس در در حدود ۱ تا ۳ گرم ریشه‌ی خشک‌شده‌ی جینسنگ را به آن اضافه کنید. می‌توانید پیش از این کار جینسنگ را با استفاده ازآسیاب به صورت پودر درآورید. سپس ظرف را بر روی شعله‌ی بسیار کم، به مدت حدود نیم ساعت، قرار دهید. پس از این مراحل و با سرد شدن دمنوش می‌توانید آن را مصرف کنید.

یکی از دیگر روش‌های استفاده از جینسنگ این است که ریشه‌های خشک‌شده‌ی آن را داخل ماکروویو قرار دهید تا نرم شوند.

علاوه بر این می‌توانید جینسنگ پودر شده را به سوپ‌ها، آش‌ها و سالادها اضافه کنید.

عوارض جانبی جینسینگ

اگر چه معمولاً جینسینگ گیاهی کم‌خطر است اما باید دقت داشت که جینسنگ نیز همانند سایر گیاهان دارویی عوارض جانبی خاص خود را داراست و مصرف بیش از اندازه‌ی آن به‌صورت خودسرانه به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. این نکته خصوصاً زمانی پراهمیت‌تر است که فردی بیمار قصد مصرف این گیاه را داشته باشد.

بیشتر بخوانید
تازه‌ترین نکات بهداشتی برای حفاظت در برابر ویروس کرونا

در کل مصرف زیاد جینسینگ در افراد سالم ممکن است باعث سردرد، ضربان قلب نامنظم، تاری دید، اسهال، خشکی دهان، مشکلات گوارشی، واکنش‌های پوستی، سرگیجه و … شود.

علاوه بر این، بیماران زیر بهتر است پیش از مصرف جینسنگ با پزشک خود مشورت نمایند:

  • زنان باردار و شیرده
  • افراد مبتلا به بیماری‌های شدید روانی
  • افرادی که داروهای کاهنده‌ی فشار خون همانند آسپرین مصرف می‌کنند.
  • بیماران قلبی
  • افراد مبتلا به دیابت
  • افراد دارای فشار خون بالا

آرش شمسی

کم کن طمع از جهان و میزی خرسند | از نیک و بد زمانه بگسل پیوند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا