
روزهای پایانی اسفند ماه سال ۹۹ بود که مجلس شورای اسلامی، طرحی با عنوان «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» را به تصویب رساند. موضوع غربالگری جنین در این طرح از چند ماه پیش تاکنون جنجالی شده است. موضوعی که با توییت کبری خزعلی، نماینده مجلس شورای اسلامی، رسانهای شد و بازخوردها و بازتابهای زیادی را در سطح رسانهها و جراید و کاربران فضای مجازی در به دنبال داشت.
غربالگری جنین، روشی است که به منظور جلوگیری از تولد نوزادان با نقص کروموزومی یا ناهنجاری شدید جسمی صورت میگیرد. غربالگری در این حوزه محصول مصوبه سال ۱۳۸۴ مجلس، برای «سقط درمانی» است که حالا مجلس فعلی مخالف آن است. در طرح مجلس یازدهم تاکید شده هیچ اجباری برای غربالگری جنین و هیچ مجازاتی برای عدم انجام آن وجود ندارد. گذشته از این، اظهار نظر رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت در مجلس، وضعیت کنونی را بغرنجتر کرد. او به روزنامه همشهری گفته بود که اگر پزشک موافق سقط جنین باشد اما فقیه مخالف باشد، آن پزشک حرف بیخودی زده است.
اظهارات او درباره موضوعی است که گفته میشود بر اساس مصوبه جدید مجلس قرار است اجرایی شود. بر اساس این طرح، دو فقیه در شورایی حضور خواهند داشت که در نهایت در مورد سقط جنین تصمیمگیری خواهند کرد. اما سوال اینجاست که دعوای اصلی در این طرح مجلس بر سر چیست و موافقان و مخالفانش چه میگویند؟
موافقان طرح معتقدند غالب سقط جنینها در کشور، دلیل درمانی ندارد و تنها جلوی رشد جمعیت کشور را میگیرد. این در حالی است که مخالفان این طرح میگویند حذف غربالگری جنین پیش از تولد باعث میشود سالانه دستِ کم ۸ هزار کودک معلول متولد شوند.
نکته قابل تامل اینجاست که واقعیت این است که غربالگری در قوانین فعلی هم هیچ گاه اجباری نبوده؛ پس علت این همه نگرانی چیست؟
ماجرا از این قرار است که بیشتر پزشکان در حال حاضر مادران را موظف به انجام غربالگری پیش از تولد نوزاد میکنند اما اگر غربالگری از اولویتها حذف شود، احتمالاً پوشش بیمهای آن هم از بین خواهد رفت. در نتیجه دیگر نه پزشکان توصیه به غربالگری خواهند کرد و نه مادران راضی میشوند با هزینه بالاتری این کار را انجام دهند. اتفاقی که با این طرح رخ خواهد داد، به گفته داریوش فرهود، پدر علم ژنتیک ایران،بازگشت و حرکت به طرف ۲۰۰ سال پیش است.
بیشتر بخوانید: بالاخره مجلس تعطیل شد یا نه؟ | آخرین خبر از تعطیلی مجلس