بین‌المللیسیاسی

چین و آمریکا | آغاز جنگ سرد دوران معاصر

در روزهای اخیر نزاع میان ایالات متحده و چین بالا گرفته است. نزاعی که از جنگ تجاری و تعرفه‌ای آغاز شد و حالا به تعطیلی کنسولگری دو کشور رسیده است. این روزها، مقامات آمریکایی اتهامات زیادی به چینی‌ها زده‌اند. از جمله این اتهامات اینکه آنها همین اخیرا گفتند که کنسولگری چین به دلیل حفاظت از مالکیت اطلاعات معنوی و اطلاعات خصوصی آمریکایی‌ها تعطیل شده است.

چیزی که مشخص است این است که اختلافات ایالات متحده آمریکا و جمهوری خلق چین در زمان ریاست جمهوری دوالد ترامپ به وجود نیامده است و مشکلی ریشه‌دار در گذشته است. از زمانی که چین به تدریج سیاست‌هایی که در دوران رهبری مائو وجود داشت را کنار گذاشت و دنگ شیائوپینگ با شروع رهبری خود در این کشور، تغییرات اساسی در ساختارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی انجام داد و قدم‌های اولیه را برای کنار گذاشتن ایدئولوژی کمونیستی نوع چینی انجام داد، به تدریج نگرانی‌هایی وجود داشت از این جهت که چین پتانسیل‌های قوی و توانمندی‌های بالایی دارد می‌تواند خطری برای ایالات متحده آمریکا باشد.

این روزها وزیر خارجه ایالات متحده، مایک پمپئو از نگرانی روسای جمهور پیشین آمریکا در این باره صحبت کرده، تغییر روش چین آن هم پس از پنج دهه را ماموریت دوران ما دانسته است و می‌گوید:

دولت چین دستان جامعه بین‌الملل را که به او غذا داده بود گاز گرفته است.
اگر جهان آزاد، چین را تغییر ندهد، چین کمونیست قطعا ما را تغییر خواهد داد.
آمریکا و متحدانش باید راه‌های خلاقانه‌تر و شدیدتری برای فشار بر حزب کمونیست چین به کار برند تا این کشور روش خود را تغییر دهد.

همین ادبیات مقامات آمریکایی از تلاش این کشور برای تغییر نظام سیاسی در چین پرده برداشته چرا که کلیدواژه حملات مقام‌ها آمریکایی به چین استفاده از لفظ حزب کمونیست است. اتفاقی که مدت‌هاست زخ می‌دهد و مقامات آمریکایی در پروژه چین ستیزی خود، دیگر از عبارت دولت چین استفاده نمی‌کنند.

بیشتر بخوانید
سعید قاسمی احمدی نژاد و ظریف را رسماً تهدید کرد + فیلم

از طرفی آمریکا این روزها خود با دو بحران عمده کرونا و تظاهرات ضدنژادپرستی روبه‌رو است. در خصوص تقابل با چین، چینی‌ها هم نسبت به هر اقدام آمریکا پاسخ متقابلی داده‌اند. به عنوان مثال آنها در پاسخ به اقدام اخیر آمریکا، خواستار تعطیلی کنسولگری این کشور در چنگدو شدند. به نظر می‌رسد چینی‌ها در حال حاضر از سطح مطلوبی از قدرت اقتصادی، نظامی و نفوذ نظامی برای مقابله با آمریکا برخوردار هستند. عده‌ای اعتقاد دارند با توجه به اینکه بعید است حتی با شکست ترامپ در انتخابات پیش رو، تحولی شگرف در تقابل دو کشور در عرصه‌های مختلف رخ دهد؛ امکان دارد این وضعیت تا وقوع شرایط جنگ سردی جدید هم پیش برود. آن طور که از شواهد پیداست چین حریف چغر و بدبدنی در این جنگ سرد احتمالی، برای سیاستمداران کاخ سفید به شمار می‌آید.

در رابطه با موضوع سیاست خارجی چین همچنین بخوانید:

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا