پزشکیروانشناسی

تأثیر زندگی سالم بر تقویت حافظه + ۵ نکته‌ی اثبات‌شده

تا همین چند سال گذشته تصور می‌شد که عملکرد مغز انسان به سن او وابسته است و در دوران جوانی بهتر بوده و با افزایش سن رو به زوال می‌رود، اما اکنون دریافته شده که زندگی مدرن ما نقش مهمی در اثربخشی بر کاهش توانایی‌های مغزمان دارد. سمومی که در نهایت عملکرد مغز را دچار مشکل می‌کنند خود با عواملی که به زندگی روزمره‌ی ما گره‌خورده‌اند در ارتباط هستند. مثلاً مواد شیمیایی، رژیم غذایی ناسالم، کمبود خواب، استرس و بسیاری از موارد مشابه، در نهایت می‌توانند حافظه را در بلندمدت تحت تأثیر قرار دهند. از سوی دیگر خوشبختانه یک زندگی سالم می‌تواند حتی تا نود سالگی هیپوکامپوسِ مغز یعنی همان مرکز حافظه‌ی مغز انسان را بازسازی کند و آن را شبیه روز اول کارآ نگاه دارد. در ادامه به یافته‌های جدید پیرامون تأثیر زندگی سالم بر تقویت حافظه خواهیم پرداخت.

روش‌های تقویت حافظه

اساسی‌ترین روش در تقویت حافظه اتخاذ شیوه‌ی صحیح زندگی است. یک شیوه‌ی صحیح زندگی شامل موارد زیر می‌شود:

۱- رژیم غذایی مناسب داشته باشید

خوراکی تقویت حافظه

تغذیه‌ی ما در زندگی مدرن، تحت تأثیر عوامل مختلف، به سمت هر چه بدتر شدن می‌رود و ما خود از آن استقبال می‌کنیم و متأسفانه به فکر تغییرش نیستیم. رژیم غذایی و کلاً نوع غذایی که وارد بدن می‌کنیم، نقشی اساسی در وضعیت مغز و حافظه‌ی ما دارد. بنابراین شاید اولین توصیه‌ای که هر انسان باید برای تقویت حافظه به آن عمل کند این باشد که باید به وضعیت غذایی که می‌خورد رسیدگی اساسی داشته باشد.

به‌عنوان مثال کسی که به‌دنبال تقویت حافظه است نباید وعده‌ی صبحانه را نادیده بگیرد. پژوهش‌های متعددی روی اهمیت صبحانه در وضعیت سلامت بدن و مغز صحه گذاشته‌اند.

بیشتر بخوانید
کودکان زباله‌گرد؛ گم شده‌هایی در بحبوحه بیماری کرونا!

شکلات تلخ را هم باید به رژیم غذایی روزمره‌تان اضافه کنید. هرچه شکلات تلخ‌تر باشد برای تقویت حافظه گزینه‌ی بهتری است. شکلات تلخ ضدالتهاب است و همچنین می‌تواند وضعیت گردش خون در مغز را نیز بهتر کند.

اسفناج هم مفید است. این سبزی پرخاصیت سرشار از ویتامین کا است و می‌تواند برای تقویت حافظه نقشی مثبت ایفا کند. سعی کنید انواع میوه و سبزی را هم به سبد غذایی روزانه‌تان اضافه کنید. در میان میوه‌ها بیشتر روی انگور، پرتقال، انار و انجیر برای تقویت حافظه حساب کنید.

۲- به‌طور مرتب تمرینات ورزشی داشته باشید

ورزش و تقویت حافظه

 تمرینات ورزشی به مغز کمک می‌کنند تا با حداکثر بهره‌کشی از ظرفیت خود و تحریک سلول‌های عصبی باعث افزایش قدرت آن‌ها شده و این سلول‌ها را در مقابل آسیب مقاوم‌تر سازد. هنگام ورزش پروتئینی به نام فاکتورهای نوتروفیک ایجاد می‌شود که یکی از این فاکتورها فاکتور نورون‌زایی مشتق‌شده از مغز نام دارد و سلامت عصبی را تضمین کرده و به طور مستقیم برای عملکردهای گوناگون مغز از جمله حافظه مفید است.

۳- انجام چندکار به صورت هم‌زمان را ترک کنید

 به‌سبب دهه‌ها استفاده از کامپیوترها برای پردازش هم‌زمان چند کار، هم‌اکنون همین کار، یعنی انجام چند کار به صورت هم‌زمان و تا حد ممکن سریع، توسط انسان نیز به صورت یک روال عادی درآمده است. این در حالی است که انجام هم‌زمان چند فعالیت، بازدهی کار را در بلندمدت کاهش می‌دهد. محققان نشان داده‌اند که شما حداقل ۸ ثانیه برای دریافت یک داده به مغزتان نیاز دارید. به همین سبب چنان‌چه عادت دارید تاچند کار را به صورت هم‌مان انجام دهید، این عادت را کنار بگذارید، تا در نهایت فشار کم‌تری را به مغزتان وارد آورید و در نهایت از حافظه‌ی بهتری بهره‌مند گردید.

بیشتر بخوانید
آن‌چه که باید در مورد داروی فاوی پیراویر [داروی درمان کرونا] بدانید

۴- خوب بخوابید

خواب و تقویت حافظه

خواب خوب باعث تولید مواد شیمیایی‌ای در مغز می‌شود که در طول روز به تفکر بهتر کمک خواهند کرد. بنابراین می‌توانیم ادعا کنیم که تنظیم خواب شبانه و حداقل ۶ ساعت خواب در شب و یک چرت کوتاه در طول روز، می‌تواند جزو روش‌های تقویت حافظه باشد.

۵- از بازی‌های فکری کمک بگیرید

انجام بازی‌های فکری، که در حال حاضر به صورت آنلاین و در اپلیکیشن‌های مختلف در دسترس هستند، نیز دقیقاً از جمه روش‌های تقویت حافظه است. این بازی‌ها باعث فعالیت بیشتر مغز شده و آن را تقویت می‌کنند. اما نکته‌ای که لازم است به آن توجه شود این است که تنها ۲۰ دقیقه بازی فکری در روز توصیه می‌شود و زمان بیش از آن، اثر معکوس و مخرب دارد.

فارغ از بازی‌های فکری، سعی کنید کلا از مغز و از حافظه‌تان کار بکشید و کاری کنید که حافظه همواره فعال باشد.

سخن پایانی

توصیه‌هایی که در این نوشتار به آن‌ها اشاره شد، با اسناد به پژوهش‌های جدید در زمینه‌ی تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز ارائه شده‌اند. اما نتایج تحقیقات جهت تقویت حافظه محدود به سبک زندگی نمی‌شوند. به عنوان مثال کمبود برخی از ویتامین‌ها، مصرف برخی از داروها و … می‌توانند عملکرد مغز و حافظه را تحت تأثیر قرار داده و باعث افت آن شوند.

همچنین بخوانید: چند روش برای تقویت مغز

آرش شمسی

کم کن طمع از جهان و میزی خرسند | از نیک و بد زمانه بگسل پیوند

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

فقط نام را وارد کنید. نیازی به ثبت ایمیل نیست.

11 + 14 =

دکمه بازگشت به بالا