
خودروهای امروزی آپشنهایی در خود دارند که اگر چندان با آنها آشنا نباشید از شنیدن نامشان و البته از کاربردی که دارند بهشدت متعجب خواهید شد. سقف پاناروما یا پانوراما و همچنین سانروف دو تا از آپشنهای خودروهای امروزی هستند که البته کاربرد آنها بیش از آن که در عمل و برای سادگی کار باشد، برای زیبایی است. در این بین پرسشی که در مورد سقف پانوراما و سانروف وجود دارد این است که چه تفاوتی میان سانروف و پانوراما وجود دارد؟ در ادامه به معرفی سانروف و سقف پانوراما و سپس به تفاوت سانروف و پانوراما خواهیم پرداخت.
سقف سانروف چیست؟
سانروف یا سقف آفتابی از حدود ۶۰ سال پیش مورد استفاده قرار میگرفته و تکنولوژی جدیدی نیست. حتی اگر به موزههای خودروهای قدیمی بروید خواهید دید که برخی از قدیمیترین خودروها هم برخوردار از این نوع سقف هستند. تکنولوژی عجیبی هم ندارد. کل ماجرا این است که قسمتی کوچکی از سقف قابلیت باز و بستهشدن دارد. در چنین شرایطی اگر سرنشینان خودرو بخواهند هوایی تازه وارد خودرو شود، مجبور نیستند که فقط شیشههای خودرو را پایین بکشند بلکه میتوانند سانروف را باز کنند تا هوای تازه وارد خودرو شود.
مدتی از تکنولوژی سانروف گذشته بود که در دههی ۷۰ قرن بیستم، سقفی با نام مونروف آمد. این مونروف، یعنی سقف مهتابی، تفاوت اصلیاش با سقف سانروف این است که نور از آن عبور میکند، یعنی از جنس شیشه است. البته گاهی مونروفها را از جنس طلق محکم هم میسازند.
امروزه سانروف هنوز هم کاربرد دارد و در بسیاری موارد به مونروف نزدیک شدهاست، یعنی دیگر مانند گذشته از فلز یا شیشهی تیره نیست، بلکه روشن و بیرنگ است تا نور بتواند از طریق سقف وارد خودرو شود.
تفاوت کوچکی در اغلب موارد میان مونروف و سانروف هست و آن این که سانروف بیشتر از مونروف باز میشود، البته همیشه اینگونه نیست. در کل میان سانروف و مونروف در خودروهای امروزی خیلی تفاوت چشمگیری وجود ندارد و با سختگیری کمتر میتوان آنها را یکی دانست.
سقف پانوراما چیست؟
سقف پانوراما سابقهی زیادی ندارد و آنچنان که در منابع آوردهاند برای نخستین بار کمپانی مشهور شورلت بود که از این نوع سقف در یکی از خودروهایاش استفاده کرد – آن هم در سال ۲۰۰۸!
پانوراما بسیار شبیه به سانروف و مونروف است و تفاوت خیلی زیادی با آنها ندارد، اما میتوان اصلیترین تفاوت سانروف و پانوراما را در مساحت آنها دانست. در واقع سانروف و مونروف معمولاً مستطیلی کوچک برای ورود کمی نور به خودرو هستند، اما سقف پانوراما معمولاً هم جلوی خودرو و هم پشت خودرو را دربرمیگیرد و در بسیاری موارد در واقع سقف اصلی خودرو محسوب میشود، این در حالی است که سقف سانروف یا مونروف معمولاً میتوانند بسته شوند.
سقف پانوراما – همانطور که در ناماش برمیآید – سقفی جهت دید پاناروما از محیط اطراف خودرو برای سرنشینان خودرو است. این سقف یا پیوسته از جلو به عقب آمده یا گاهی شامل دو سانروف شیشهای است.

پس در واقع میتوان گفت که تفاوت سانروف و پاناروما در مساحت آنهاست که معمولاً سانروف قسمتی کوچک است و سقف پاناروما درصد عمدهای از سقف را شامل میشود. به این ترتیب کسانی که در خودروهای دارای سقف پاناروما نشستهاند میتوانند لذت بیشتری از کسانی که در خودروهای فاقد هر نوع پاناروما یا سانروف نشستهاند ببرند. حتی در واقع سرنشینان خودروهای دارای سقف پاناروما دید بسیار بهتری نسبت به سرنشینان دارای سقف سانروف یا مونروف دارند.
پرسشی که در این بین ممکن است ایجاد شود این است که آیا سقف پاناروما که از جنس شیشه است در تصادفها خطرناک نیست؟
قطعاً این پرسش منطقی است و همین منطقیبودن است که موجب شده خودروسازان قبل از تولید چنین سقفی به آن فکر کرده باشند و راهحلی برای آن تدارک دیده باشند. راهحل آنها استفاده از شیشههای سخت و با ضخامت زیاد است. شیشهای که برای سقف پاناروما استفاده میشود معمولاً بیش از ۵ سانتیمتر ضخامت دارد و از جنس سخت است و این یعنی از لحاظ استحکام و مقاومت خیلی تفاوتی با بدنهی خودرو ندارد.
پرسش دیگری که در این بین در مورد سقف پاناروما ایجاد میشود این است که اگر قرار باشد برای مدتی طولانی از سقف پاناروما استفاده شود، آیا اشعهی UV که برای پوست انسان مضر است موجب آسیب به پوست سرنشینان نمیشود؟
این پرسش هم منطقی است و همچون پرسش قبلی مسئلهای است که خودروسازان قبلاً به آن فکر کردهاند. آنها شیشههای سقف پاناروما را با استفاده از پلیکربنات طوری میسازند که شیشه فقط درصدی از اشعهی UV را به خودرو راه دهد و بنابراین سرنشینان خودرو درصورت قرار گرفتن طولانی در برابر نور خورشید پوستشان دچار آسیب نمیشود.
سانروف زیباتر است یا پانوراما؟
با قاطعیت میتوان گفت که سقف پاناروما از سانروف بسیار زیباتر و شیکتر است و در واقع یکی دیگر از چند تفاوت سانروف و پاناروما همین زیباتر و لوکستر بودن پاناروما نسبت به سقف سانروف است.
بیشتر بخوانید: چرا کوپا t210 بخریم؟
یک نظر