۱۳ تصور اشتباهی که دربارهی حیوانات داشتیم!

قضایایی در مورد حیوانات وجود دارند که خیلی از ماها از آنها باخبر هستیم. در میان این قضایا اما یک سری هستند که کاملاً اشتباه اند، اما هنوز عدهی زیادی از اشتباهبودن آنها خبر ندارند. در ادامه ۱۳ تصور رایج ولی اشتباه در مورد حیوانات را خواهید خواند:
۱- نرها در کار بزرگکردن بچه نیستند!
این یکی از رایجترین تصورات در مورد حیوانات است که البته تصوری اشتباه است. خیلیها فکر میکنند که از دیرباز طبیعت به نفع نرها بوده و همواره بزرگکردن بچه را به گردن مادهها انداخته است، اما تحقیقات نشان میدهند که در دنیای پنگوئنها لااقل این قضیه صادق نیست. زمانی که ماده تخم میگذارد به تفریح میرود تا غذایی پیدا کند و دوباره قدرتاش را افزایش دهد و دیگر در بند تخمها نیست، این پنگوئنِ نر است که از تخمها مواظب میکند، آن هم با شکم گرسنه!
۲- شیر نر وبال گردن شیر ماده است!
این هم تصوری اشتباه است. مدتزمانی طولانی این قضیه رایج بود که شیرهای نر به شکار نمیروند و غذایشان را از شکاری که شیرهای ماده کردهاند تأمین میکنند، اما دریافته شده که شیرهای نر هم به شکار میروند، منتها این کار را بهتنهایی انجام میدهند – این در حالی است که شیرهای ماده نه به صورت تنها بلکه به صورت گروهی به طعمهها حمله میکنند.
۳- خفاش کور است!
تصور اشتباه دیگری که در مورد حیوانات وجود دارد این است که خفاشها کور اند، اما اینگونه نیست. بسیاری از خفاشهای میوه از چشمانی قوی برخوردار اند. همچنین خیلی از خفاشهای دیگر افزون بر آن که از اکولوکیشن استفاده میکنند از چشمانشان هم بهره میبرند. اکولوکیشن به معنای استفادهی خفاشها از صدا برای پیدا کردن راه است. آنها ابتدا صدایی تولید میکنند و اگر آن صدا به آنها بازگشت درمییابند که در مسیرشان مانعی وجود دارد. تا پیش از این گمان بر این بود که خفاشها در هر شرایطی از اکولوکیشن استفاده میکنند، اما همانطور که گفته شد خفاشها خصوصاً در روز به خوبی از چشمانشان هم استفاده میکنند.
۴- زرافه حیوانی کمخواب است!
تصور اشتباه دیگری که در مورد حیوانات وجود دارد این است که زرافه، این جانور قدبلند، در روز فقط نیم ساعت میخوابد، این در حالی است که زرافه حدود ۴ الی ۶ ساعت در طی روز میخوابد.
۵- خرس، خواب زمستانی دارد!
بله، خوابزمستانی داشتن خرس هم اشتباه است. البته خرسها کلاً در فصل زمستان بخوابهای قهاری هستند و به خوبی میخوابند، اما خواب آنها در فصل زمستان با خواب زمستانی متفاوت است. خواب زمستانی خوابی است که در طی آن حیوان حتی با لمسکردن هم بیدار نمیشود، حتی اگر صدای زیادی هم در اطراف او تولید کنید ککاش نمیگزد، اما خواب خرسها در زمستان با وجود آن که عمیق است، چنین وضعی ندارد. خرسها در زمستان در اثر صدا یا لمس بیدار میشوند. نکتهی دیگر آن که دمای بدن حیوانات در خواب زمستانی به شدت پایین میآید، این در حالی است که خرسها در خواب عمیقی که در فصل زمستان تجربه میکنند، دچار کاهش دمای بدن نمیشوند.
۶- کوسهها بوی خون را در چند کیلومتری تشخیص میدهند!
البته که کوسهها حس بویایی قویای دارند و معروف است که میتوانند بوی قطرهای خون را در گالنها آب تشخیص دهند، اما این به معنای آن نیست که آنها از فاصلهی بسیار دور نیز توانایی تشخیص بوی خون را دارند.
۷- گاوها از رنگ قرمز بدشان میآید!
این تصور اشتباه در مورد گاوها از پارچهی قرمزی که گاوبازها هنگام گاوبازی در دست میگیرند و با آن گاو را عصبی میکنند نشأت میگیرد، اما به هنگام فرآیند گاوبازی آنچه که گاوها را عصبی میکند نه رنگ پارچه بلکه تکانخوردنهای پارچه توسط گاوباز است. حقیقت این است که گاوها در برابر رنگهای قرمز و سبز در واقع کوررنگ هستند.
پرسشی که در این بین ممکن است برایتان به وجود آید این است که پس چرا گاوبازها از پارچهی قرمز استفاده میکنند؟ پاسخ این است که پارچهی رنگ قرمز همرنگ با خون گاو است و از آن به راحتی میتوان برای پوشاندن خون حیوان پس از کشتناش استفاده کرد.
۸- رنگ آفتابپرست با محیط پیراموناش یکی میشود!
این هم تصوری اشتباه دربارهی حیوانات است. آفتابپرستها البته توانایی تغییر رنگ دارند، اما نه تغییر رنگ بر حسب محیط پیرامون بلکه بر حسب دما.
به عنوان مثال، زمانی که آفتابپرست تیره میشود زمانی است که دما پایین است و زمانی که روشن میشود زمانی است که دما بالا است.
۹- کرم اگر از وسط نصف شود، به دو کرم تبدیل میشود!
احتمالاً دیدهاید که کرمهای خاکی بعد از نصفشدن، باز هم زنده هستند و هر یک از نصفهها هم تکان میخورد. شاید این باور اشتباه از این ماجرا نشأت گرفته باشد؛ اما واقعیت این است که یک سرِ کرمهای خاکی دُم است و سری دیگر سَر. زمانی که کرم نصف میشود دم آن ممکن است برای چند دقیقه تکان بخورد، اما این به معنای آن نیست که برای دُمِ کرم خاکی، یک سر ایجاد میشود و بنابراین کرمی جدید به وجود میآید!
۱۰- در کوهان شترها، آب ذخیره شده است!
شترها حیواناتی هستند که در محیطهای بیابانی بدون آب و غذا به خوبی برای مدتی زنده میمانند. در این راه، کوهان این حیوانات به کمک آنها میآید اما نه از طریق ذخیرهی آب!
در واقع کوهان نقش ذخیرهی چربی در بدن کوهان را دارد تا زمانی که شتر به هر علتی نتوانست غذا بخورد، بدن او از چربیِ ذخیرهشدن در کوهان استفاده کند. البته بدن شتر مقداری هم آب را ذخیره میکند اما نه در کوهان بلکه در خون!
۱۱- باردار شدن فقط کار ماده است!
البته که در اکثر قریببهاتفاق حیوانات فقط مادهها باردار میشوند، اما استثناهایی هم هست. به عنوان مثال، اسب دریایی نر میتواند باردار شود. اسب دریایی نر کیسهای دارد که ماده تخماش را در آن میگذارد و او، یعنی اسب دریایی نر، تخمِ درون کیسه را بارور کرده و به مدت یک ماه و نیم نگه میدارد!
۱۲- گربه کوررنگ است!
از قدیم معروف بوده که گربهها کوررنگ هستند و خیلیها هنوز هم چنین باوری دارند؛ اما گربهها نه تنها کوررنگ نیستند بلکه حتی چشمی قویتر از انسان دارند. در چشمان گربهها، سلولهای دریافتکنندهی نور بیشتر از چشمان انسانها وجود دارند و همین موجب میشود که آنها در تاریکی بسیار بهتر از انسانها ببینند!
۱۳- اردک پروازبُکُن نیست!
البته همهی پرندگانِ دارای پر لزوماً پروازبکن نیستند، اما اردک از آن پرندگانی است که توانایی پرواز دارند. خیلی از آنها یا کلاً پرواز نمیکنند و خیلی دیگر هم اصلاً پروازشان را ندیدهاید. یکی از علل اصلیای که مانع پرواز اردکها میشوند نه شکل پرهایشان بلکه وزن سنگینشان است، خصوصاً اردکهای نر.
سخن آخر
دنیای حیوانات دنیایی وسیع است و باوجودیکه چند قرن است که جانورشناسان در این دنیا تحقیق میکنند، هنوز هم حقایق زیادی در مورد آنها وجود دارد که برای ما کشف نشدهاند. سعی کنیم تا جای امکان وقتی در مورد چیزی صحبت میکنیم با اطمینان کامل این کار را نکنیم و همواره جا را برای کمی شک باقی بگذاریم.
یک نظر