سیر تا پیاز تاثیر کووید-۱۹ بر روی زنان باردار

یکی از نگرانیهای خانمهای باردار و خانوادههای آنها ابتلا به ویروس کرونا و سرایتش به کودکانشان است.
باید توجه شود که خود بارداری و داشتن کودک در لحظات آخر بارداری بسیار استرس آفرین میباشد، حالا اگر موضوع احتمال شیوع نوعی بیماری به نام کرونا نیز به آن اضافه شود که دیگر هیچ. بنابر این اول توصیه میشود که اطلاعات مورد نیاز را از سایت سازمانی بهداشت جهانی دریافت کنید و هر روز هم که بیشتر به اطلاعات درستمان اضافه میشود؛ ان را هم با پدر و مادر به اشتراک بگذاریم. البته از طرفی باید در نظر داشت خانم های باردار به طور کلی از سلامت کامل برخوردار هستند و احتمال بیمار شدن آنها بسیار کم میباشد اما وقتی پای فرزند در میان است مساله نگران کننده میشود. پس بهتر است دقت بیشتری روی موضوع داشت و مطالعه دقیقتری انجام داد.
به عنوان مثال، کودکی در بریتانیا از مادری که به کووید-۱۹ مبتلا بوده اخیرا متولد شده که متاسفانه خود مبتلا میباشد اما پزشکان مطمئن نیستند که از داخل رحم مبتلا شدهاست یا حین تولد در محیط آلوده شدهاست. حال نوزاد خوب و مادر نیز تحت مراقبت و درمان است. برای بقیه نوزادان که به بیماری مبتلا شدهاند، علائم خفیف میباشد و بهبود پیدا خواهند کرد.
توصیه های سازمان جهانیه بهداشت و تجربه چین
تمامی اطلاعاتی که از ویروس کرونا تا کنون به دست ما رسیده، از کشور مبدا این بیماری، چین بودهاست.
اولین مطالعات نیز در زمینه این ویروس با تعامل نه زن باردار به ویروس کرونا در کشور چین انجام شدهاست.
این خانمها سزارین شدهبودند و هیچ گونه ناراحتی نداشته و نوزادان با شرایط خوب به دنیا و بهبود یافتند.
این گزارش نشان میدهد نوزادان مورد مطالعه دچار ویروس نشدهاند چون هیچ نشانهای از این بیماری در کودک یا شیر مادر یا حتی اطاف چنین دیدهنشد. معلوم نیست به چه علت این کودکان به روش سزارین به دنیا آمدند. البته این روش به دنیا آوردن در چین بسیارمرسوم است و صد البته احتمال دارد روی نتیجه جوابهای آنها تاثیر گذار بودهباشد.
توصیههای اخیر سازمان بهداشت جهانی به شرح زیر است :
تا کنون نشانههایی نبوده که خانمهای باردار علامتهای متفاوتی داشته باشند یا بیماری خطر زیادی برایشان داشته باشد و نشانههایی از انتقال مادر به فرزند دیده نشده که در سه ماهه سوم بارداری پدید آمده باشد. سزارین هم فقط میبایستی با دلایل خاص پزشکی انجام شود.
علت حساسیت کمتر خانم های باردار به ویروس کرونا
کلا خانمهای باردار در مقابل ویروسهایی که مشکلات تنفسی به وجود میآورند مانند انواع آنفولانزاها در معرض آسیب بیشتر میباشند. از سویی حین بارداری ایمنی بدن هم کاهش مییابد و فشرده شدن ریهها در اثر کاهش سطح ایمنی، میزان اکسیژن محلول در خون کاهش مییابد. البته چنین پیامدی هنوز در ویروس کرونا مشاهده نشدهاست. بر اساس بررسیهای انجام گرفته در ۱۴۸ خانم مبتلا شده به ویروس کرونا ۹ در صد، حالات شدید بیماری را تجربه کردند و یک در صد شرایط حاد را داشتهاند. این عوارض برای در صد عموم افراد کمتر بودهاست. ضعف سیستم ایمنی زمان بارداری که به علت جلوگیری از مقابله بدن با فرزند به وجود میآید ممکن است محافظی برای این ویروس به وجود آورد و یافتهها از این قرار است که این ویروس در بدنهایی تشدید میشود که سیستم ایمنی در برابر اختلالات سلامت واکنش زیاد دارد.
مردان نسبت به زنان بیشتر در معرض ابتلا به ویروس کرونا هستند، بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند و میزان جان باختن در زنان کمتر از مردان میباشد. میزان فوت در خانمها ۱/۷ درصد و در آقایان ۲/۸ درصد تاکنون بوده است. البته هر چه پیش برویم، این در صد ها و ضرایب احتمالا متفاوت خواهد شد و در تماس بیشتر اعداد متفاوت خواهند شد.
چگونه زنان باردار میتوانند از خود و دیگران محافظت کنند؟
زنان باردار برای محافظت از خود و دیگران، باید همان کارهایی را انجام دهند که عامهی مردم انجام میدهند. روش های محافظت و نگهداری که خانمها میبایستی به کار ببرند متفاوت از روشهای عادی و اعلام شده نمیباشد و همان روشها استفاده باید شوند که به شرح زیر میباشند:
- دوری از بیماران
- پوشش مناسب صورت در مقابله با سرفه و عطسه و دم و بازدم
- عدم ملاقات بیماران و افراد عادی
- جلوگیری از حظور در مکانهای عمومی
- شستشوی پی در پی دستها با آب و صابون
- اجتناب از مسافرت به هر دلیلی
خانمهایی که تصور میکنند مبتلا به ویروس شدهاند میبایستی به جای خروج از خانه، موضوع را با پزشک خود تلفنی در میان بگذارند و در صورت قرنطینه کردن خانم باردار، باید آن فرد مرتبا با پزشک خود و پزشک معالجش دائما در تماس باشد.
قبل از زایمان و تولد میبایست یکبار ویزیت در بیمارستان باشند!
- با پزشک خود درتماس باشید و اگر جلسه ای از دست رفت، استرس نگیرید.
- اگر شرایط خوب ومساعد بود بهتر است زودتر ترخیص شوید.
- در صورت رزرو بیمارستان اقدامات احتیاطی جهت کاهش خطر ابتلا انجام میگردد.
- در صورت زایمان بهتر است از بیمارستان زودتر ترخیص شوید و به خانه بیایید.
- نگران نباشید چون اصولا زایمان بصورت عادی و بدون مشکل پیش میرود.
آیا جنین می تواند به ویروس کرونا مبتلا شود؟
در صورتی که مادر مبتلا شود نباید به تولد زود هنگام کودک را برسانیم. البته تا کنون مدارکی نبوده که ثابت کند ویروس کرونا جنین را الوده کرده یا سقط جنین را منجر میشود. برای فهمیدن اثرات روی جنین هنوز اطلاعات دیگری دردسترس نیست. احتمالا اطلاعات جدیدی به دست خواهد آمد ولی وضعیت جنین در بیماریهایی از این قبیل به جز ویروس زیکا که استثنا روی جنین تاثیر میگذاشت؛ تاکنون تاثیری نداشتهاست. در واقع شرایط عمل آوری جنین در رحم کاملا ایزوله و سوای از بیماری میباشد.
اقدامات بعد از زایمان
طبق گفته سازمان جهانی بهداشت شیر دهی به فرزند از روزهای اول تولد میبایستی انجام شود و در صورت خوب بودن شرایط کودک جهت حفظ شرایط روحی باید تماس با نوزاد هم صورت بگیرد.
اگر مادر آلوده باشد باید به شیر دادن مادر کمک کرد.
فراموش نشود تغدیه شیر مادر به فرزند باعث افزایش ایمنی بدن کودک میشود و ایمنی فرزند را به دلیل افزایش پادتنها افزایش میدهد.
بنابر اطلاعات سازمان جهانی بهداشت خانمها میبایستی دست خود را قبل و بعد از تماس به فرزند خود بشورند و اگر سرفه یا عطسه دارند از ماسک در مقابل فرزند استفاده کنند و اجسامی که لمس میشود را تمیز نمایند.
نکات پایانی
زمانی که واکسن آنفولانزا باشد، واکسیناسیون را انجام دهید چون میتواند به میزان زیادی به حفاظت شما در زمان بارداری کمک کند. البته این ارتباطی به مقابله با ویروس کرونا ندارد ولی در مقابل آنفولانزا و بیماری های دیگر که میتواند بدن را تضعیف کند؛ بدن را ایمنتر سازد. البته اکیدا توصیه میکنیم در این راستا با پزشک خود حتما مشورت کنید.