اطلاعات‌محور

نگاهی مفصل به بیوگرافی جف بزوس | مؤسس آمازون

شاید کمتر کسی باشد که نام وب‌سایت آمازون را نشنیده باشد. این وب‌سایت در ابتدا در زمینه‌ی فروش کتاب فعالیت می‌کرد اما پس از مدتی فعالیت‌های خود را گسترده‌تر کرد و به‌تدریج به بزرگ‌ترین و معتبرترین فروشگاه اینترنتی در جهان تبدیل شد. اما این وب‌سایت پیشرفت و توسعه‌ی خود را مدیون تلاش‌ها و درایت‌های فردی به نام جف بزوس یا بیزوس است. جفری پرستون “جف” بزوس (Jeffrey Preston “Jeff” Bezos) مؤسس، مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره‌ی شرکت بزرگ آمازون است. البته جف بزوس فقط مؤسس آمازون نیست، او بلو اوریجین – که یک شرکت فعال در زمینه‌ی هوا و فضا – است را نیز تأسیس نموده است. علاوه بر این او در حال حاضر مالک روزنامه‌ی واشنگتن‌پست و از سرمایه‌گذاران بزرگ گوگل نیز به حساب می‌آید. در ادامه‌ی این نوشتار به بیوگرافی یا زندگینامه جف بزوس پرداخته خواهد شد.

jeff bezos

دوران کودکی جف بزوس

جف بزوس در ۱۲ ژانویه‌ی سال ۱۹۶۴ در بزرگ‌ترین شهر ایالت نیومکزیکو – یعنی در آلبوکِرکی – متولد شد. زمانی که او به دنیا آمد، مادرش ژاکلین صرفاً ۱۷ سال داشت. پیش از رسیدن جف به یک سالگی ژاکلین از همسر خود، تد جورگنسن، جدا شد. پس از این جدایی ژاکلین در سال ۱۹۶۸ با یک مهاجر کوبایی به نام میگوئل مایک بزوس، که در دانشگاه نیومکزیکو کار می‌کرد، ازدواج کرد. این دانشگاه یکی از دو مرکز برتر علمی پژوهشی آلبوکرکی در آن زمان بود. پس از این ازدواج مایک بزوس جف را به فرزندی پذیرفت و پس از آن نام خانوادگی جف به بزوس تغییر پیدا کرد.

خانواده‌ی بزوس مدتی بعد به هیوستون تگزاس مهاجرت کردند. خانواده‌ی ژاکلین اصالتاً متعلق به این ناحیه بودند و در آن مزرعه‌های نسبتاً بزرگی داشتند. پدر ژاکلین، لارنس پرستون جایس از جمله نخستین اعضای کمیسیون انرژی اتمی در آمریکا در آن زمان بود. این فرد تأثیر مثبت بسیاری بر زندگی جف داشته و الهام‌بخش بسیاری از فعالیت‌های آتی او بوده است. پس از مدتی جف به همراه خانواده‌ی خود به میامی نقل مکان کرد. جف سال‌های چهارم تا ششم تحصیل را در مدرسه‌ی ریور در هیوستون و مابقی تحصیلات ابتدایی خود را در پالمتو در میامی به سرانجام رساند.

جف در همان سال‌های کودکی و نوجوانی نشانه‌هایی از نبوغ را از خود بروز داد. او پارکینگ خانه را به یک آزمایشگاه تبدیل کرده بود و ساعات بسیاری را بر روی کیت‌های الکترونیکی کار می‌کرد. در مدرسه‌ی پالمتو او به عنوان دانش‌آموز ممتاز شناخته شده و توانست بورسیه‌ی تحصیل ملی را دریافت نماید.

بیشتر بخوانید: بیوگرافی استیو جابز

تحصیلات دانشگاهی

جف بزوس در آغاز ورود به دانشگاه در ابتدا وارد رشته‌ی فیزیک شد، اما پس از مدتی رشته‌ی خود را تغییر داد و به تحصیل کامپیوتر و مهندسی برق در دانشگاه پرینستون مشغول گشت. جف در سال ۱۹۸۶ توانست با مدرک کارشناسی از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شود. دوران تحصیل جف همراه با موفقیت بسیاری برای او بود. او در آن زمان به‌صورت افتخاری عضو انجمن علمی فی‌بتاکاپا درآمد. این انجمن که در سال ۱۷۷۶ تأسیس شده است به دانشجویان ممتاز در ۲۸۶ دانشگاه برتر آمریکا عضویت افتخاری می‌دهد. جیمی کارتر و بیل کلینتون از جمله اعضای سرشناس عضو این انجمن بوده‌اند. جف علاوه بر این در زمان تحصیل خود در پرینستون مدیر سازمان دانشجویی تحقیقات فضایی این دانشگاه بود.

بیشتر بخوانید
چگونگی حل کردن مساله و تعارض در محیط کار

دوران پس از فراغت از تحصیل

پس از آن‌که جف بزوس تحصیلات خود را در دانشگاه به پایان رساند، برای یافتن مشاغلی در ارتباط با صنعت کامپیوتر به وال استریت رفت. یکی از معتبرترین شرکت‌هایی که او در آن زمان برای آن‌ها کار می‌کرد، شرکت فیتل [Fitel]بود. تلاش‌اش برآن بود که شبکه‌ای را برای تجارت جهانی این شرکت طراحی کند. در همین زمان او پیشنهادهای کاری زیادی – به عنوان مثال از اینتل، بل، بنکرز تراست و … – داشت. یکی از شرکت‌هایی که جف با آن‌ها همکاری داشت، شرکت shaw بود. در زمان همکاری با این شرکت بود که او متوجه رشد استفاده از اینترنت در جهان شد و ایده‌ی تأسیس یک فروشگاه اینترنتی در ذهن‌اش شکل گرفت.

شکل‌گیری آمازون

پس از مدتی جف شروع به مطالعه و تحقیق در مورد شرکت‌هایی کرد که محصولات خود را به‌صورت از راه دور و با استفاده از خدمات پست به فروش می‌رساندند. نکته‌ی مهمی که جف در تحقیقات خود در مورد این شرکت‌ها به آن پی برد این بود که هیچ‌کدام از این شرکت‌ها در زمینه‌ی فروش کتاب فعالیت نمی‌کردند. این ایده درست زمانی در ذهن جف شکل گرفت که او به‌سبب کار برای شرکت‌های بزرگ از درآمد بالایی برخوردار بود. از طرفی دیگر در آن سال‌ها شرکت‌هایی که بدون داشتن دفتر فیزیکی، با استفاده از پست، محصولات خود را به فروش می‌رساندند از پرداخت مالیات معاف بودند. تمام این عوامل در کنار آمادگی خانواده‌ی جف برای سرمایه‌گذاری ۳۰۰ هزاردلاری در شرکت تازه‌تأسیس جف باعث شدند تا آمازون متولد شود. جف در سال ۱۹۹۴ همراه نامزد خود مکنزی به سیاتل رفت. این شهر جایی بود که آنان می‌توانستند در آن به فروشندگان عمده‌ی کتاب دسترسی داشته باشند. یک سال بعد یعنی در تاریخ ۱۶ ژوئیه ۱۹۹۵ آمازون به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز نمود.

jeff bezos

دفتر کار شرکت آمازون در ابتدا منزل شخصی جف بود. او با استفاده از وسایل همان منزل و با به کارگیری سه کامپیوتر سایت آمازون را راه‌اندازی نمود. پس از آن‌که این سایت فعالیت آزمایشی خود را شروع کرد، جف از دوستان خود برای کنترل صحت عملکرد آن کمک خواست و بدین ترتیب هم از فقدان هرگونه نقص در سیستم عامل‌های مختلف اطمینان حاصل کرد و هم از طریق همین دوستان نام شرکت خود را در فروم‌های مجازی تبلیغ کرد. همکاری دوستان جف در زمینه‌ی تبلیغ این سایت بسیار مثمر ثمر واقع شد و آمازون در حدود ۱ ماه پس از آغاز فعالیت خود موفق شد در بسیاری از ایالات آمریکا و حتی در ۴۵ کشور خارجی فروش داشته باشد.

بیشتر بخوانید
چگونه فناوری می‌تواند به تشخیص بلایا قبل از وقوع آنها کمک کند

فرصت‌ها و تهدیدهای پیش روی آمازون و پیشرفت آن

اگرچه جف برای تأسیس آمازون با مشکل مالی زیادی مواجه نبود، تأسیس این شرکت خالی از ریسک و مخاطره هم نبود. در آن زمان بسیاری از افراد به اینترنت به‌مثابه‌ی وسیله‌ای تفریحی نگاه می‌کردند. به هر صورت جف با این چالش مواجه شد و تلاش کرد تا بر آن فائق آید. او مطالعات خود را در زمینه‌ی فروش کتاب گسترش داد و به‌تدریج ایده‌های جدیدی برای بهبود آمازون به ذهن‌اش رسید.

به‌عنوان مثال جف پس از مدتی با استخدام یک تیم متخصص امکانات سایت را ارتقا داد. او قسمتی را به سایت اضافه کرد که در آن خوانندگان کتاب‌های مختلف می‌توانستند نظرات خود را در مورد آن‌ها نوشته و با دیگران به اشتراک بگذارند. چنین اقدامی در آن سال‌ها بسیار نوآورانه به حساب می‌آمد و در حقیقت الگویی شد برای سایت‌های فروشگاهی‌ای که پس از این سایت تأسیس شدند.

به هر صورت آمازون توانست از پس چالش‌های پیش روی خود برآید و به‌تدریج ارزش سهام خود را افزایش دهد. این شرکت از سال ۱۹۹۷ فروش سهام خود را آغاز کرد و با توجه به پیشرفتی که پیش از آن به دست آورده بود، با خریداران بسیاری مواجه شد. بدیت ترتیب بود که آمازون از مرزهای آمریکا فراتر رفته به آسیا و اروپا نیز وارد گشت.

بیوگرافی جف بزوس

تا آن که در سال ۲۰۰۰ آمازون هم همانند بسیاری از دیگر شرکت‌ها دچار بحران شد. در این سال به سبب خبرهایی که در مورد نقص کامپیوترها و اینترنت منتشر شد، بسیاری از شرکت‌ها متحمل ضرر و زیان بسیار شدند. آمازون هم از این همهمه برکنار نماند و ارزش سهام آن از ۱۰۶ دلار در دسامبر سال ۱۹۹۹ به ۴۱ دلار در سپتامبر سال ۲۰۰۰ رسید. چنین افت ارزشی آمازون را در معرض ورشکستگی قرار داد، اما این شرکت با تعدیل نیروی انسانی و حذف کالاهای کم‌تقاضا و غیرسودده توانست خود را از ورشکستگی نجات دهد.

پس از مدتی جف تصمیم گرفت آمازون را از یک سایت فروش کتاب تبدیل به یک فروشگاه برای فروش انواع محصولات کند. او به‌تدریج سی‌دی‌های موسیقی، قطعات الکترونیکی، لباس، لوازم ورزشی و … را نیز در سایت خود به فروش رساند.

یکی از دیگر خلاقیت‌های آمازون در سال ۲۰۰۲، معرفی A9 به عنوان موتور جست‌وجویی بود که تنها وب‌سایت‌هایی را مورد جست‌وجو قرار می‌داد که در زمینه‌ی فروش اینترنتی فعالیت داشتند.

در سال ۲۰۰۷ ایده‌ای به ذهن جف بروس رسید که مطالعه‌ی کتاب را به‌شدت تحت تأثیر قرار داد. او متوجه شد که زمان آن فرا رسیده تا برای مطالعه، به جای استفاده از کتاب‌های کاغذی از یک گجت استفاده شود. البته در آن زمان دستگاه‌هایی برای مطالعه‌ی کتب غیرکاغذی طراحی شده بودند، اما تمامی آن‌ها دارای این مشکل بودند که با نور نامناسب خود سبب آسیب دیدن چشم خوانندگان و خستگی زودرس آن‌ها در حین مطالعه می‌شدند. از همین روی او پس از سال‌ها فعالیت از دستگاه کیندل رونمایی کرد. در این دستگاه از تکنولوژی E-ink استفاده شده بود و صفحات آن بیشترین شباهت را به صفحات کاغذی داشتند. با استفاده از این دستگاه خوانندگان می‌توانستند کتب دلخواه خود را با قیمتی پایین‌تر دانلود کنند و آن‌ها را همواره همراه خود داشته باشند. ارائه‌ی کیندل پیش از زمانی بود که اپل آی‌پدهای معروف خود را به بازار عرضه کند. اگرچه پس از عرضه‌ی آی‌پد تا حدودی فروش کیندل کاهش یافت اما این دستگاه همچنان برخی از برتری‌های خود را نسبت به آی‌پد، نظیر قابلیت مطالعه‌ی کتاب در نور آفتاب و همچنین عمر طولانی‌تر باتری، حفظ کرد.

بیشتر بخوانید
ایالات متحده تجارت با ده‌ها شرکت فناوری چینی دیگر را محدود می‌کند

بیوگرافی جف بزوس

بلو اوریجین

جف بزوس از همان ابتدا به فضا علاقه‌ی زیادی داشت و به همین سبب همزمان با فعالیت در آمازون، در سال ۲۰۰۰ شرکت فضایی بلو اوریجین را تأسیس نمود. اگرچه فعالیت‌های این شرکت در ابتدا با پنهان‌کاری‌هایی همراه بود اما در نهایت در سال ۲۰۰۶ این شرکت به شکل رسمی معرفی شد. هدف جف از تأسیس بلو اوریجین، آن‌گونه که خود می‌گوید، تسهیل سفرهای فضایی بود. او قصد داشت تا سفر به فضا و حتی زندگی در آن‌جا را برای انسان‌ها ممکن سازد و در همین راستا با بسیاری از افراد سرشناس و صاحب‌نظر در این زمینه ملاقات و مذاکره کرد. بزوس خود چنین هدفی را بسیار بلندمدت می‌پندارد اما بر این باور است که این هدف ارزش آن را دارد که انسان روی آن سرمایه‌گذاری کند.

دیگر سرمایه‌گذاری‌های بزوس

جف بزوس در سال ۲۰۱۳ روزنامه‌ی واشنگتن پست را به مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار خریداری کرد. او علاوه بر این از مهمترین سرمایه‌گذاران گوگل به شمار می‌آید. ارزش سهام بزوس در گوگل در حال حاضر معادل ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار سهم است.

از جمله دیگر سرمایه‌گذاری‌های جالب جف بزوس سرمایه‌گذاری او در شرکت یونیتی بایوتکنولوژی است که هدف آن انجام تحقیقاتی به منظور کاهش سرعت پیر شدن انسان است.

جف بزوس علاوه بر این در اوبر، توییتر و … نیز سرمایه‌گذاری کرده است. بزوس در کنار این سرمایه‌گذاری‌ها دارای یک مؤسسه‌ی خیریه است و همچنین به‌صورت جداگانه به بسیاری از خیریه‌ها و شرکت‌های غیرانتفاعی کمک مالی می‌کند.

سخن پایانی

جف بزوس در طول فعالیت‌های کاری خود از آغاز تا کنون افتخارات بسیاری را کسب کرده. او در سال ۱۹۹۹ فرد اول سال از جانب روزنامه‌ی تایمز لقب گرفت. مجله‌ی اکونومیست در سال ۲۰۱۱ جایزه‌ی اختراع خود را به جف به سبب ارائه‌ی کیندل اختصاص داد. مجله‌ی فورچین در سال ۲۰۱۲ لقب «تاجر سال» را به او داد و برای سه سال متوالی او را در میان ۵۰ رهبر برگزیده‌ی جهان جای داد. او در سال ۲۰۱۵ برگزیده‌ترین رهبر جهان لقب گرفت.

جف در سال ۲۰۱۶ به سبب فعالیت‌های خود برای تسهیل سفر به فضا جایزه‌ای ۲۵۰ هزاردلاری دریافت کرد. او آن‌چنان به سفرهای فضایی علاقه دارد که در در همان سال در فیلمی به نام Star Trek Beyond به ایفای نقشی کوتاه پرداخت.

بیشتر بخوانید: بیوگرافی بیل گیتس

آرش شمسی

کم کن طمع از جهان و میزی خرسند | از نیک و بد زمانه بگسل پیوند

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا