
امیر آقایی از هنرپیشههای شناختهشدهی سینما و تلویزیون ایران در سال ۱۳۴۹ در ارومیه متولد شده است. او با ایفای نقش در فیلم «ارتفاع پست» بهکارگردانی ابراهیم حاتمیکیا وارد سینما شده و پس از آن با حضور در فیلمها و سریالهای دیگر بهتدریج به یکی از بازیگران محبوب سینما و تلویزیون تبدیل شدهاست. در این نوشتار میخواهیم نگاهی به بیوگرافی امیر آقایی و روزمهی کاری او داشته باشیم.
نگاهی به بیوگرافی امیر آقایی
امیر آقایی در سال ۱۳۴۹ در ارومیه متولد شده است. او همانند بسیاری از دیگر هنرپیشگان سینما و تلویزیون ایران فعالیت حرفهای خود را با بازیگری در تئاتر شروع کرده است. او در سال ۷۴ بازیگری را بهصورت حرفهای آغاز کرد و اولین نمایشی که در آن به ایفای نقش پرداخت «آنسوی آینه» پروژهای بهسرپرستی آزیتا حاجیان بوده است.
امیر آقایی بهتدریج خود به نوشتن نمایشنامه و کارگردانی تئاتر پرداخت، تااینکه در حاشیهی برگزاری یکی از نمایشهای خود بهنام «سه سال و یکدوم» با بهرام عظیمپور از همکاران ابراهیم حاتمیکیا آشنا شد. او در آن زمان مشغول همکاری با حاتمیکیا در سریال «خاک سرخ» بود و آقایی از این طریق وارد تلویزیون شد. آقایی در همین سال در فیلم «ارتفاع پست» باز هم بهکارگردانی ابراهیم حاتمیکیا حضور پیدا کرد و بدینترتیب اولین حضور در یک فیلم سینمایی را هم تجربه کرد.

درواقع ابراهیم حاتمیکیا نقش بسیار مهمی در ورود آقایی به سینما و تلویزیون داشته، تا جایی که خود آقایی گفته اگر حاتمیکیا نبود او هرگز پایاش را از تئاتر شهر بیرون نمیگذاشته است. اما آیا از این اظهار نظر چیزی جز رتبهی پایینتر تئاتر بر سینما و تلویزیون برداشت میشود؟ خیر، و جای بسی تأسف است که حتی بازیگران خوبی مثل امیر آقایی هم جایگاه بالاتری برای سینما و تلویزیون قائلاند. بههرصورت امیر آقایی بعد از حضور در نمایش «قهوه تلخ» در سال ۸۲ دیگر در این رشته فعالیت نکرد.

دربارهی تحصیلات رسمی امیر آقایی اطلاعات دقیقی دردست نیست، اما بنا به گفتهی خودش، او قصد داشته ابتدا کارگردان شود اما اتفاقات پیشبینینشده باعث شدند او درنهایت بازیگر شود.
امیر آقایی علاوهبر بازیگری شش کتاب منتشر کرده و به نقاشی و عکاسی هم میپردازد.

امیر آقایی تاکنون در سی و دو فیلم سینمایی و هفده سریال تلویزیونی و نمایش خانگی حضور داشته، اما تنها موفق به دریافت یک جایزهی معتبر شده است. او در سی و هشتمین دورهی جشنوارهی فیلم فجر برندهی جایزهی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فیلم «شنای پروانه» بهکارگردانی محمد کارت شد. امیر آقایی خود علت عدم موفقیت در دریافت سیمرغ در جشنوارهی فیلم فجر را نه نداشتن صلاحیت که دخالت عوامل دیگری به غیر از داورها در معرفی برندگان میداند. او براین باور است که بعضی از اظهار نظرهای سیاسی و اجتماعیاش مانع از دریافت سیمرغ شده و البته خود چندان علاقهای به دریافت این جایزه ندارد.
حواشی و شایعات پیرامون امیر آقایی
امیر آقایی هنرپیشهی پرحاشیهای نیست و خلاف بسیاری از بازیگران سینما و تلویزیون ایران زیاد گرفتار شایعه نشده. بااینحال ماجراهایی در زندگی کاری او هستند که در نوع خود جالب توجهاند، از جمله:
۱- ماجرای حضور امیر آقایی در حریم سلطان
اقدام امیر آقایی برای حضور در یکی از سریالهای ترکی بهنام «حریم سلطان» و انصراف ظاهراً اجباری او از این نقش یکی از اتفاقات جالب در زندگی حرفهای او است. امیر آقایی بنابهگفتهی خود فکر میکرده که باید یک زبان خارجی یاد بگیرد و ظاهراً بهخاطر شهریهی پایینتر زبان ترکی استانبولی این زبان را انتخاب کرده است. تسلط او بهزبان ترکی و علاقه به حضور در فیلمها و سریالهای خارجی باعث شدند آقایی تصمیم بگیرد فرصت حضور در سریال «حریم سلطان» را غنیمت بشمارد و برای امضای قرارداد با عوامل فیلم وارد مذاکره شود. او میگوید که نمیخواسته با بازی در این سریال موقعیت بازی دوباره در ایران را از دست بدهد و این مستلزم توافقهایی با کارگردان این سریال بوده. بهعنوان مثال آقایی با کارگردان سریال به توافق رسیده بوده که در هیچ کدام از صحنههایی که او در آنها حضور دارد خبری از نوشیدنی الکلی نباشد. با این حال علیرغم بهسرانجامرسیدن توافقهای ابتدایی از او خواسته شده از ایفای نقش در این سریال خودداری کند، چرا که این کار بهصلاح نیست. ظاهراً علت این مخالفت احتمال پخش این سریال از یک شبکهی خاص ماهوارهای بوده است. بههرصورت آقایی از حضور در «حریم سلطان» منصرف شده و ظاهراً خسارتی هم از این بابت پرداخت نکرده است.
۲- ماجرای ازدواج امیر آقایی
امیر آقایی ازدواج نکرده و مجرد است، اما خود او در مصاحبهای با مهران مدیری در برنامهی «دورهمی» گفته که اگرچه هیچوقت به خواستگاری نرفته و بهصورت جدی به ازدواج فکر نکرده، روزی ازدواج خواهد کرد.
۳- ماجرای طرز لباسپوشیدن امیر آقایی در خارج از کشور
پس از انتشار تصویری از امیر آقایی در خارج از کشور حرفوحدیثهای زیادی در فضای مجازی منتشر شد. امیر آقایی در واکنش به این سخنان گفت:
تلاش کردم چیزی ننویسم که در شان من نباشد و یا حتی حرفی که باعث رنجش کسی بشود. اما وقتی لینک زیر را برایم فرستادند، بیش از آنکه دلگیر شوم؛ بسیار متعجب شدم! تعجب از این بابت که چه بر سر ما آمده که اینگونه به خود اجازه می دهیم بر دیگری بتازیم؟ چه شده که اینگونه قضاوت میکنیم؟چرا حریم خصوصی معنی ندارد؟ چرا تصور میکنیم که میتوانیم در باب هر چیزی نظر بدهیم و نظرمان هم حجت است؟ هموطن عزیزی که به خود اجازه میدهی در باب رنگ لباس من وقیحانه نظر بدهی؛ صریح بر من تاخته ای؛ صریح هم پاسخت را میدهم: امیر آقایی بیش از آنکه بازیگر تو باشد؛ آدم خودش است. با اعتقاد و نگرش و جهان بینی خودش. تو ریش را چسبیده ای؛ ریشه را بچسب… امیرآقایی.

۴- واکنش امیر آقایی به صحبتهای مجری شبکهی افق
امیر آقایی در سخنرانی خود در جشنوارهی فیلم فجر نسبت به حرفهای یکی از مجریان شبکهی افق واکنش نشان داد و همین باعث سانسور حرفهای او شد. او در واکنش به حرفهای زینب ابوطالب گفت:
«چندی پیش خانمی از رسانه ملی اظهار کردند که اگر کسی ناراضی است برود. رفتن را به کسی خطاب میکنند که آمده باشد، ما که نیامدیم، ما بودیم، ریشه در خاک سرزمینمان داریم».
چند نکتهی جالب دربارهی امیر آقایی
- امیر آقایی همراه با خواهر خود نرمین یک مزون لباس بهنام آوینو دارد و در زمینهی مد و فشن هم فعال است.

- نوید محمدزاده و حامد بهداد از بازیگران مورد علاقهی امیر آقایی هستند.
- اولین تجربهی حضور امیر آقایی جلوی دوربین سینما یه فیلم «ضیافت» بهکارگردانی مسعود کیمیایی برمیگردد. آقایی در این فیلم جزئی از سیاهی لشگر بوده است.
- امیر آقایی در تهران زندگی نمیکند.
فیلمشناسی امیر آقایی
۱- فعالیتهای سینمایی
- ۱۳۹۸ گواهی امضا
- ۱۳۹۸ سم پاشی
- ۱۳۹۸ شنای پروانه
- ۱۳۹۷ دیدن این فیلم جرم است!
- ۱۳۹۶ روسی
- ۱۳۹۶ مردی بدون سایه
- ۱۳۹۵ بدون تاریخ بدون امضا
- ۱۳۹۵ حریم شخصی
- ۱۳۹۵ لینا
- ۱۳۹۴ فصل نرگس
- ۱۳۹۴ بادیگارد
- ۱۳۹۴ پری دریایی
- ۱۳۹۳ شیفت شب
- ۱۳۹۳ چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت
- ۱۳۹۳ ۳۶۰ درجه
- ۱۳۹۳ کوچه بینام
- ۱۳۹۲ هیس! دخترها فریاد نمیزنند
- ١٣٩١ گهوارهای برای مادر
- ۱۳۹۰ زندگی خصوصی
- ۱۳۸۹ سعادت آباد
- ۱۳۸۹ مرگ کسب و کار من است
- ١٣٨٩ اوباش
- ١٣٨٨ خواب بد
- ۱۳۸۹ ما همه گناهکاریم
- ۱۳۸۷ دوزخ، برزخ، بهشت
- ۱۳۸۷ کیمیا و خاک
- ۱۳۸۷ نیلوفر سابین ژمایل
- ۱۳۸۶ آخرین نقش
- ۱۳۸۶ زن دوم سیروس الوند
- ۱۳۸۵ روز برمی آید
- ۱۳۸۴ راه طی شده
- ۱۳۸۰ ارتفاع پست

۲- فعالیتها در سریالهای تلویزیونی
- ۱۳۹۶ نوار زرد پوریا
- ۱۳۹۵ چرخ و فلک
- ۱۳۹۳ آسمان من
- ۱۳۹۲ یادآوری
- ۱۳۹۲ سرزمین کهن
- ۱۳۹۱ راستش را بگو
- ۱۳۸۹ ارمغان تاریکی
- ۱۳۸۸ عبور از پاییز
- ۱۳۸۷ بی گناهان
- ۱۳۸۵ سالهای برف و بنفشه
- ۱۳۸۴ اولین شب آرامش
- ۱۳۸۲–۱۳۸۱ باغ بلور
- ۱۳۸۰ خاک سرخ
همچنین بخوانید: بیوگرافی الناز حبیبی
یک نظر