بیماری ام اس چیست و چه کسانی را مبتلا میکند؟

بیماری مولتیپل اسکلروز یا اصطلاحا بیماری ام اس که این روزها قربانیان زیادی میگیرد، از جمله بیماریهای اعصاب مرکزی (مغز و نخاع) میباشد که سبب سفت شدگی سلولهای عصبی مغز و ایجاد پلاکهای سفید رنگی در مغز میشود.
این بیماری از طریق تخریب غشاء چربی فیبرهای عصبی مغز و نخاع در هدایت جریان الکتروشیمیایی رشتههای عصبی اختلال ایجاد کرده و پیامی که از مغز صادر میشود به درستی به اندامهای بدن نمیرسد و در نتیجه بسته به اینکه این حمله به اعصاب کدام ناحیه از بدن، صورت گرفته باشد، عملکرد آن عضو دچار مشکل میشود. در واقع به نوعی در این بیماری سیستم ایمنی بدن، بافتهای خودش را مورد هجوم قرار میدهد.
علائم اولیه بیماری ام اس
- سرگیجه و عدم داشتن تعادل
- تاری دید و دو بینی
- سوزش و گزگز دست و پا
- احساس ضعف و بیحالی
- اختلال جنسی
- درد مزمن و اسپاسم عضلانی
- مشکلات دفع و مثانه
- اختلال حرکتی و گفتاری
- مشکلات حافظه و عدم تمرکز
چه کسانی بیشتر در خطر ابتلا به بیماری ام اس قرار دارند؟
- عوامل ارثی: گرچه بیماری ام اس به عنوان بیماری وراثتی به شمار نمیرود، اما افرادی که سابقه خانوادگی دارند، احتمال ابتلایشان به چنین بیماریای در آنها بیشتر است. به طور مثال درصد احتمال بروز ام اس درعموم افراد ۰.۱ درصد است، در صورتی که داشتن سابقه خانوادگی میزان ابتلای به این بیماری را به ۲.۵ تا ۵ درصد میرساند.
- وضعیت روحی و روانی فرد: به طور معمول، افرادی که زود رنج یا حساس هستند و با کوچکترین مسئلهای، تعادل روانیشان بهم میریزد و تحت فشار و اضطراب زیاد قرار میگیرد، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری هستند.
- داشتن طبع سرد در افراد: پژوهشگران طب سنتی معتقدند افرادی که از غذاهایی با طبع سرد نظیر سرکه، ترشی، تمر هندی، ماست، قره قروت و… زیاد استفاده میکنند، بیشتر در معرض بیماری – ام اس قرار دارند.
- احتمال ابتلای زنان در حدود دو برابر مردان است.
- ام اس معمولا در سنین ۲۰ تا ۴۰ سالگی ظاهر میشود.
- کمبود ویتامین D و B12، احتمال ابتلای به این بیماری را افزایش میدهد.
درمان بیماری ام اس:
بیماری ام اس در حال حاضر درمان قطعی ندارد، اما شیوههای درمانی متعددی وجود دارد که سبب کاهش علائم و بهبود روند بیماری میشود. از جمله روشهای درمانی در طب سنتی اصلاح تغذیه بیمار و استفاده از مواد غذایی با طبع گرم نظیر انجیر، زیتون، آناناس در رژیم غذایی میباشد. استشمام عطرهای با طبع گرم مثل عطر گل محمدی و استفاده از زعفران به دلیل داشتن ماده کروسین، هم به جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری و هم روند بهبود آن مؤثر است.
درمانهای دارویی بسته به پیشرفت بیماری توسط کورتیکو استروئیدها، اینترفرونها، گلاتیرامر و ناتالیزوماب و غیره صورت میگیرد. همچنین درمانهای جدید نظیر پیوند سلولهای بنیادی که مطالعات جدیدی در رابطه با آن صورت گرفته است.
گردآوری شده به همت: فرزانه براری
بیشتر بخوانید: چه عاداتی موجب پیری زودرس پوست میشوند؟