هنرهنر هفتم

بهروز افخمی آقای هفت رنگ و کودتا در سینمای ایران

به تازگی بهروز افخمی، کارگردان کشورمان در اظهار نظرهایی جنجالی در مصاحبه‌ای که در حین برگزاری سی‌ونهمین جشنواره فیلم فجر با یکی از رسانه‌‌های خبری داشته نسبت به سیاست‌ها و محدودیت‌ها کرونایی و دستور‌العمل‌های پیشگیری اعتراض کرده و در حین مصاحبه نیز از ماسک استفاده نکرده که همین امر انتقادات زیادی از طیف‌های مختلف جامعه آن هم در شرایطی که طی دو هفته گذشته دو تن از پیشکسوتان جوان و یادگار نسل طلایی ۹۸ فوتبال کشورمان، مهرداد میناوند و علی انصاریان را بر اثر ابتلا به ویروس کرونا از دست دادیم.

افخمی در اظهارات جنجالی خود ادعا کرد که تحمیل ماسک به مردم بابت پاندمی ویروس کرونا، کار بسیار غلطی است و شیوع ویروس کرونا در سطح جهانی یک برنامه جهانی وحشت است که احتمالاً با اهداف سیاسی در آمریکا و انگلیس طراحی شده در ایران به نحوی اجرا شده که اصطلاحاً ما در این ماجرا کاسه داغ‌تر از آش شده‌ایم و با دور کردن بچه‌ها از فضای مدرسه آنها را در خانه زندانی‌ کرده‌ایم.

خوب است بدانید بهروز افخمی سال‌هاست با حاشیه ارتباط تنگاتنگی دارد؛ حال حاشیه چه در سینما یا سیاست و یا این روزها در حوزه علم پزشکی باشد اما شاید بهتر باشد به بهانه این اظهار نظر جنجالی تازه افخمی نگاهی به گذشته بهروز افخمی بیندازیم و ببینیم او تا رسیدن به این نقطه چند بار چرخیده و دچار تحول شخصیتی شده است.

بهروز افخمی پس از انقلاب، مرد کودتای سینمای ایران است. این عبارت را خودش در وصف به پایان رساندن سریال میرزا کوچک خان جنگلی ناصر تقوایی، خودش گفته است؛ سریالی که می‌توانست یکی از شاهکارهای تلویزیون ایران باشد اما از تقوایی گرفته شد و افخمی که در آن روزها از مدیران گروه فیلم و سریال تلویزیون بود، آن را ساخت. در همین رابطه ناصر تقوایی، طراح و کارگردان سرشناس کشورمان که قرار بود ابتدای امر کارگردانی سریال را انجام دهد روایت جالب توجهی از کارگرانی بهروز افخمی در این سریال دارد.

بیشتر بخوانید
لیلا بلوکات کرونا گرفت + عکس

ناصر تقوایی در این رابطه می‌گوید:

یک روز بهروز افخمی به خانه من آمده بود ‌و التماس می‌کرد که برو با  هاشمی، رئیس وقت صدا وسیما صحبت کن که من جانشین تو در مقام کارگردانی سریال شوم.

داریوش ارجمند هم سال گذشته در همین رابطه در برنامه سلام، صبح به خیر شبکه سه سیما گفته بود که:

یه سری افراد بودند که نمی‌خواستند ناصر تقوایی باشد. آن‌ها می‌خواستند بیایند سریال را بسازند؛ به خود من هم این حرف را زدند. گفتند قرار است ۵۰ میلیون تومان خرج این سریال شود پس حالا که می‌خواهیم ۵۰ میلیون تومان خرج این سریال کنیم، ترجیح می‌دهیم یکی از بچه‌ها خودمان، بچه‌های حزب الله این کار را انجام دهد و این همان حرفی بود که بدون هیچ تعارفی زدند.

کودتای بهروز افخمی شامل فیلم «تختی» زنده یاد علی حاتمی که به دلیل بیماری و فوت آن مرحوم نیمه کاره ماند و فیلم «روز فرشته» شهریار بحرانی هم شد اما افخمی روزهای خوب و خاطره انگیز هم داشت. اوج فعالیت او در دهه هفتاد خورشیدی رقم خورد. افخمی در حال و هوای جنگ تحمیلی و فضای محدود فرهنگی آن زمان فیلم تحسین شده «عروس» را ساخت تا به عنوان پرچم‌دار تغییر فضای فرهنگی جدید در سینمای ایران مطرح شود. اکران این فیلم در زمان خودش باعث بحث و جدل‌های فراوانی در سطح جامعه شد.

سال‌ها بعد بهروز افخمی فیلم پر سر و صدای «شوکران» را هم ساخت و فرزند زمانه خودش در سینما شد اما بعد از شوکران، کارنامه افخمی از فیلم‌های دستِ چندمی مانند «گاو خونی»، «فرزند صبح» و «روباه» پر شد. به گفته محمود علوی، وزیر اطلاعات، افخمی فیلم روباه را برای این وزارتخانه ساخته بود.

بیشتر بخوانید
بیوگرافی سعید راد | مروری بر زندگی هنری سعید راد در 4 دهه!

بهروز افخمی در طول این سال‌ها هرگز از سیاست جدا نبود. افخمی پس از فیلم شوکران با حضور در لیست اصلاح طلبان به مجلس ششم شورای اسلامی راه پیدا کرد. او در این مجلس تبدیل به نماینده همیشه غایبی شد که در جلسه علنی هم آدامس می‌جوید. افخمی زمانی که در فصل اول خندوانه، مهمان برنامه بود در گفت‌وگو با رامبد جوان صادقانه گفت زمانی که در مجلس داشت نطق پیش از دستورخوانده می‌شد یا مثلاً درباره لایحه مهمی، حرفا‌های بسیار مهمی می‌زدند، ناگهان من و چند تن از نمایندگان بازیگوش با یکدیگر همزمان می‌شمردیم و یکصدا احسنت می‌گفتیم.

بهروز افخمی که در سال‌های ۸۰ فیلم‌های تبلیغاتی سید محمد خاتمی یا در سال‌های ۸۴ و ۸۸ مستند تبلیغاتی مهدی کروبی را ساخت. پس از سال ۸۸ و التهاب آن سال به سرعت متحول شد و سعی کرد هویت سیاسی خود را انکار کند و حاصل این تغییر رفتار حضور پر رنگش در محافل سیاسی و سینمایی جریانی خاص بود. این تغییر مواضع برای او فرصت‌های فراوانی را به وجود آورد که مجری‌گری برنامه هفت از جمله همین فرصت‌ها بود؛ جایی که تریبونی برای اظهار نظرات جنجالی و عجیب بهروز افخمی شد. از جمله آنها می‌توان از حمله به اصغر فرهادی و شهاب حسینی گرفته تا تخریب جشنواره کن.

حالا آخرین اظهار نظر عجیب و تازه در نقض وجود ویروس کرونا هر چند واکنش تند وزارت بهداشت و مردم را به همراه داشته اما نشان می‌دهد بهروز افخمی چرخش بعدی خود را نیز آغاز کرده و مشخص نیست مقصد بعدی‌اش دقیقاً کجاست اما به نظر می‌رسد او به فیلم‌سازی بازنشسته و پرگو تبدیل شده که با کمال میل دوست دارد خاظرات خوب در سال‌های دهه هفتاد را از ذهن مخاطبان خود جارو کند.

بیشتر بخوانید
ماه چهره خلیلی بازیگر سینما و تلویزیون درگذشت

بیشتر بخوانید: نگاهی بر سی‌و‌نهمین جشنواره فیلم فجر زیر سایه کرونا

مهان صمدی طاری

جست‌وجو‌گر و تحلیلگری که سعی دارد با تمام استعدادها و توانایی هایش پیش از هر چیزی، انسان باشد. «دل مرنجان که ز هر دل به خدا راهی هست!»

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا